Το σκάνδαλο με τα "χρυσά διαβατήρια" προκαλεί πολιτικό σεισμό στην Κύπρο

Στον απόηχο του σκανδάλου, οι παραιτήσεις διαδέχονται η μια την άλλη με την πολιτική ζωή της Κύπρου να βρίσκεται σε κρίση

Γράφει: Esquire Editors 14 Οκτωβρίου 2020

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Κύπρο μετά το σκάνδαλο μεγατόνων με τα "χρυσά" διαβατήρια που αποκαλύφθηκε από την προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και το οποίο εμπλέκει μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη και τον πρώην πλέον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρήστο Τζιοβάνη.

Στον απόηχο του σκανδάλου, οι παραιτήσεις διαδέχονται η μια την άλλη με την πολιτική ζωή της Κύπρου να βρίσκεται σε κρίση. Τελευταία ήταν αυτή του Κώστας Παμπαλλή από τη θέση του Επιτρόπου της Ερευνητικής Επιτροπής Πολιτογραφήσεων της χώρας με τη θέση του να παίρνει σύμφωνα με την δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη η Πρόεδρος της Επιτρoπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, Δήμητρα Καλογήρου.

Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ο οποίος έθεσε εαυτόν εκτός καθηκόντων και η παραίτηση του βουλευτή Χρήστου Τζιοβάνη. Μάλιστα ο κ. Συλλούρης, ο οποίος εμφανίζεται στο βίντεο να εγγυάται την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου από καταζητούμενο, έστειλε επιστολή με την οποία θέτει την βουλευτική του ασυλία στην διάθεση των Αρχών, προκειμένου όπως τονίζει να διευκολυνθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες.

Αναστασιάδης: Μην με ρωτήσετε για το βίντεο θα σας πάρει ο δαίμονας

Την ψυχραιμία του για τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, έχασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Ανανστασιάδης, ο οποίος προσερχόμενος σε εκδήλωση το βράδυ της Τρίτης είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους πριν τις ερωτήσεις τους: "Μην μου αναφέρετε κάτι για τον Al Jazeera, γιατί θα σας πάρει ο δαίμονας".

Νωρίτερα μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις Αναστασιάδη, το γραφείο Τύπου του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι "το βίντεο αφήνει λανθασμένες εντυπώσεις για τον σεβασμό που τρέφει ο Προέδρος της Δημοκρατίας προς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ" διευκρινίζοντας ότι ζήτησε, off the record, να μην ερωτηθεί για το βίντεο του Al Jazeera, επειδή δεν είχε προλάβει να το δει".

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera για τα "χρυσά" διαβατήρια

Στο βίντεο το οποίο προβλήθηκε από το Al Jazeera, δύο δημοσιογράφοι υποδύθηκαν εκπροσώπους δυνητικού επενδυτή, προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικασίες απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο πρόεδρος της Βουλής και οι Κύπριοι επιχειρηματίες προτίθενται να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό ακόμη και σε αιτούντες οι οποίοι δεν δικαιούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

Διαπραγματεύονταν διαβατήριο για "επενδυτή" καταδικασμένο για οικονομικά εγκλήματα

Ειδικότερα δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού υποδύθηκαν εκπροσώπους επενδυτή που θέλει να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Το πλαίσιο του προγράμματος προβλέπει ότι μπορεί να αιτηθεί και να αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια οποιοσδήποτε εφόσον σκοπεύει να επενδύσει ποσό άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του προγράμματος, ακυρώνονται αυτόματα αιτήσεις προσώπων που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο και έχουν καταδικαστεί με τα οικονομικά εγκλήματα να περιλαμβάνονται σαφώς στα κριτήρια αποκλεισμού.

Οι δημοσιογράφοι παριστάνουν εκπροσώπους Κινέζου επενδυτή, ο οποίος όμως έχει καταδικαστεί ερήμην του σε 7 χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος και είναι καταζητούμενος στην χώρα του. Στο βίντεο, οι δύο δημοσιογράφοι αφού συναντώνται με μια σειρά μεσαζόντων, φτάνουν να διαπραγματεύονται για το "χρυσό διαβατήριο" με τον βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστο Τζιοβάνη και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

"Πες του ότι θα έχει στήριξη χωρίς να αποκαλύψεις το όνομά μου"

"Μπορείς να τους πεις, χωρίς να αναφέρεις το όνομά μου ή οποιουδήποτε άλλου, ότι θα έχει πλήρη στήριξη από την Κύπρο σε κάθε επίπεδο. Πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό κ.α. Κρατήστε το μυστικό και εμπιστευτικό. Γιατί πρέπει να προστατεύσω και το όνομά μου", φαίνεται να λέει ο Δημήτρης Συλλούρης στο βίντεο στους δύο δημοσιογράφους του Al Jazeera διαβεβαιώνοντάς τους ότι ο επενδυτής τον οποίο "εκπροσωπούν" δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Τα σημαντικότερα σημεία του ρεπορτάζ μπορείτε να τα δείτε στο παρακάτω βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται βήμα - βήμα πως κατάφεραν οι δημοσιογράφοι να φτάσουν στον Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου και να αποκαλύψουν το μέγεθος του σκανδάλου με τα διαβατήρια.

Καταργείται το Επενδυτικό Πρόγραμμα

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου συγκάλεσε νωρίτερα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, για το ζήτημα με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών να καταθέτουν πρόταση για κατάργηση του παρόντος Επενδυτικού Προγράμματος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε για την πρόταση κατάργησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, αυτή βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, φωτογραφίζοντας το σκάνδαλο.

Παρέμβαση της Κομισιόν για το σκάνδαλο

"Παρατηρήσαμε με δυσαρέσκεια ότι αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου εμπορεύονταν ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά οφέλη. Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ήταν σαφής όταν είπε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση", ανέφερε κατηγορηματικά ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ για το ζήτημα, σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Παράλληλα πρόσθεσε πως "στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζουμε τις δηλώσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης για το θέμα και και αναμένουμε από τις αρμόδιες αρχές της χώρας να εξετάσουν διεξοδικά αυτήν την υπόθεση".

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.