Ποια είναι η γυναίκα που σάρωσε στις εκλογές στη Νέα Ζηλανδία

Η Jacinda Ardern επανεξελέγη θριαμβευτικά στις πρόσφατες εκλογές.

Γράφει: Esquire Editors 19 Οκτωβρίου 2020

Στα 40 της, η Jacinda Ardern έχει ήδη μερικά ρεκόρ στο βιογραφικό της: είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ο νεότερος ηγέτης της χώρας από το 1856 και ο νεότερος ηγέτης στην ιστορία του Εργατικού Κόμματος. Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου σημείωσε σαρωτική νίκη που θα της επιτρέψει να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

Ποια είναι η Jacinda Ardern

Τον Οκτώβριο του 2017, η Jacinda Ardern έγινε, στα 37 της, η νεότερη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από το 1856. Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου το 1980 σε οικογένεια Μορμόνων και μεγάλωσε στη Murupara, μια φτωχή πόλη για την οποία συχνά μιλάει σε συνεντεύξεις της. "Δεν ήταν ασυνήθιστο να βλέπεις παιδιά υποσιτισμένα και ξυπόλητα" έχει πει για τον τόπο και τις συνθήκες όπου μεγάλωσε και που την έκαναν να θελήσει να ασχοληθεί με την πολιτική. Η οικογένειά της μετακόμισε αργότερα σε ένα προάστιο του Auckland όπου η Ardern αποφοίτησε από το λύκειο και σπούδασε Επικοινωνία. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία της και εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας το 1999, σε ηλικία 17 ετών. Σύντομα, έγινε μέλος της στενής ομάδα συνεργατών της πρωθυπουργού Helen Clarck, η οποία έγινε μέντοράς της.

Το 2005 η Ardern δήλωσε αγνωστικίστρια εγκαταλείποντας την εκκλησία των Μορμόνων εξαιτίας των ομοφοβικών θέσεών της. Την ίδια χρονιά, έφυγε για την Αγγλία όπου εργάστηκε για δύομισι χρόνια στο γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Tony Blair. Στο τέλος αυτής της περιόδου, εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικών Νέων (IUSY).

Η συνέχεια στο madamefigaro.gr


φωτογραφία getty images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Million Man March: Η πορεία που χαράκτηκε βαθιά στη συνείδηση των ΗΠΑ

Πριν 25 χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες Αφροαμερικανοί συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για να φωνάξουν "φτάνει πια".