Τι θα ψηφίσουν οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Το Forbes τους έστειλε ένα ερωτηματολόγιο και ιδού τι απάντησαν.

Γράφει: Esquire Editors 21 Οκτωβρίου 2020

Ποιον πιστεύετε ότι θα ψηφίσουν οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι στις προσεχείς προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020; 

Εάν θεωρείτε ότι όλοι κλίνουν υπέρ του "συναδέλφου” τους και μέλους της λίστα των 400 πλουσιοτέρων του Forbes Ντόναλντ Τραμπ, κάνετε λάθος. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, το Forbes έστειλε σε όλους τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για τις εκλογές. Απάντησαν 42 εξ αυτών, από όλο το πολιτικό φάσμα.

Αυτό που προκαλεί όμως τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως παρότι οι εν λόγω δισεκατομμυριούχοι πιθανότατα διάκεινται περισσότερο υπέρ των Ρεπουμπλικανών από ό,τι ο μέσος Αμερικανός πολίτης, είναι εξίσου πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του Τζο Μπάιντεν στις προσεχείς κάλπες.

Τι θα ψηφίσουν οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές
Ποιο πολιτικό κόμμα σας εκφράζει περισσότερο;

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup έδειξε, εν τω μεταξύ, ότι το 28% των Αμερικανών προσδιορίζονται ως Ρεπουμπλικανοί, το 27% ως Δημοκρατικοί και το 42% ως ανεξάρτητοι. Οι δισεκατομμυριούχοι που ρωτήσαμε όμως κινούνται αρκετά πιο "δεξιά”: το 43% προσδιορίζονται ως Ρεπουμπλικανεί, το 33% ως Δημοκρατικοί και το 24% ως ανεξάρτητοι. 

Ωστόσο, στην πρόθεση ψήφου κλίνουν προς την αντίθετη πλευρά. Σχεδόν το ήμισυ, ή το 48%, λένε ότι θα ψηφίσουν Μπάιντεν, έναντι 40% που θα δώσουν την ψήφο τους στον Τραμπ. Αναλογία σύμφωνη με την πρόθεση ψήφου του αμερικανικού λαού, όπως αυτή προκύπτει από τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που ανέλυσε η RealClearPolitics, βάσει του οποίου το 51% των Αμερικανών τάσσεται στο πλευρό του Μπάιντεν έναντι 42% που στηρίζει Τραμπ. Επίσης, συνάδει με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής, τα οποία καταδεικνύουν ότι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι ανοίγουν τα πορτοφόλια τους για να στηρίξουν τον Μπάιντεν από όσοι τον Τραμπ

Φυσικά, δεν υποστηρίζουν όλα τα μέλη του "κλαμπ” των πλουσίων τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα. Ένας από τους δισεκατομμυριούχους, που κράτησε την ανωνυμία του, ψηφίζει την υποψήφια του Ελευθεριακού κόμματος, Τζο Γιόργκενσεν. Ο δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Χαλ, που πρωτοστατεί στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης χάρη στους αισθητήρες που κατασκευάζει η εταιρεία του, ψηφίζει τον υποψήφιο των Πρασίνων Χάουι Χόκινς, παρότι προσδιορίζεται ως Ρεπουμπλικανός. Δύο μέλη του κλαμπ των πλούσιων αποκάλυψαν στο Forbes ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν καθόλου στις επικείμενες εκλογές, ενώ ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος, ο οποίος ψήφισε την Χίλαρι Κλίντον το 2016, δηλώνει αναποφάσιστος/η.

Δισεκατομμυριούχοι Εκλογές
Ποιο υποψήφιο υποστηρίζεται στις προεδρικές εκλογές του 2020;
Δισεκατομμυριούχοι Εκλογές
Ποιον υποψήφιο υποστηρίξατε στις προεδρικές εκλογές του 2016;

Εξίσου σημαντική με την ψήφο των δισεκατομμυριούχων βέβαια είναι και η οικονομική στήριξή τους προς τους υποψηφίους για την αμερικανική προεδρία. Από τους ερωτηθέντες, 26 δισεκατομμυριούχοι (ή τα 2/3 των ερωτηθέντων) είπαν ότι συνεισέφεραν οικονομικά σε μια προεκλογική εκστρατεία φέτος, 26 επίσης απάντησαν ότι έχουν στηρίξει κάποια πολιτική επιτροπή, 10 ότι συμμετείχαν σε κάποιον προεκλογικό έρανο και τέσσερις ότι φιλοξένησε έναν τέτοιο έρανο. Μόνο 7 από τους 42 δισεκατομμυριούχους που απάντησαν δήλωσαν ότι δεν έχουν στηρίξει κανέναν υποψήφιο φέτος.

Δισεκατομμυριούχοι Εκλογές
Έχετε στηρίξει οικονομικά κάποιον υποψήφιων φέτος και με ποιον τρόπο;

Επίσης, κανείς από όσους απάντησαν δεν αλλάξει "στρατόπεδο” από το 2016 έως σήμερα, αν και 4 δισεκατομμυριούχοι που δεν ψήφισαν τότε δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν στις φετινές εκλογές. Δύο υπέρ του Τραμπ και δύο υπέρ του Μπάιντεν. Ακόμη, ένας δισεκατομμυριούχος που ψήφισε τον Τραμπ το 2016 δήλωσε ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες φέτος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους δισεκατομμυριούχους που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του Forbes είναι πρώην συνεταίρος του Ντόναλντ Τραμπ: πρόκειται για τον Χόρχε Πέρες, τον "βασιλιά” της αγοράς ακινήτων του Μαϊάμι, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Τραμπ προτού αυτός αναλάβει την προεδρία σε τρία πρότζεκτ οικιστικής ανάπτυξης στη Φλόριντα, τα οποία όμως δεν ευδοκίμησαν. Το 2017, δε, ο Πέρες επέκρινε σφόδρα την πρόταση του Τραμπ για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, την οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα χαρακτήρισε ως "το πιο ηλίθιο πράγματα που έχω δει ή ακούσει στη ζωή μου”. Ο Πέρες είχε ψηφίσει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016 και πρόκειται να ψηφίσει τον Μπάιντεν φέτος.

Κάποιοι ακόμη δισεκατομμυριούχοι από αυτούς που απάντησαν και αξίζουν να αναφερθούν είναι ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ντέιβιντ Γκέφεν (θα ψηφίσει Μπάιντεν), ο ιδρυτής του ιστότοπου αγγελιών Craigslist Κρέγκ Νιούμαρκ (Μπάιντεν), ο μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων του Μπρούκλιν Ντέιβιντ Βαλέντας (Μπάιντεν), τον συνιδιοκτήτη της αλυσίδας ελαστικών Southern Tire Mart Τόμας Νταφ (θα ψηφίσει Τραμπ) και ο Ντον Χάνκεϊ (Τραμπ), ιδρυτής του ομώνυμου πιστωτικού οργανισμού παροχής subprime δανείων αυτοκινήτων..

Τα 3/4 των ερωτηθέντων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του Forbes επέλεξαν να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, είτε γράφοντας "ανώνυμος” είτε αφήνοντας κενό το συγκεκριμένο πεδίο.  Η συντριπτική πλειοψηφία των 600 και πλέον δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ πάντως, αρνήθηκε να να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο. 

Δισεκατομμυριούχοι Εκλογές
Πολλοί θεωρούν ότι οι εκλογές του 2020 είναι οι πιο σημαντικές της εποχής μας. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι τους φαίνεται να συγκλίνουν: Σχεδόν το 80% "συμφωνεί” ή "συμφωνεί απόλυτα” ότι οι φετινή εκλογική αναμέτρηση για την αμερικανική προεδρία είναι η πιο σημαντική της εποχής μας.

Από: capital.gr


φωτογραφία getty images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".