Ποια νέα μέτρα θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έκτακτο σχέδιο δράσης 30 ημερών, με αιχμή τις αυστηρότερες παρεμβάσεις και στόχο την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Γράφει: Esquire Editors 30 Οκτωβρίου 2020

Μετά τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στα κρούσματα, που χτυπούν... συναγερμό στην κυβέρνηση, οι νέοι περιορισμοί, όπως αυτοί θα έρθουν στο προσκήνιο, σηκώνουν τείχη, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown. Για το λόγο αυτό, η κίνηση της περαιτέρω ενίσχυσης των μέτρων θα γίνει άμεσα. Παράλληλα, μεγάλο στοίχημα είναι οι κινήσεις που θα ανακοινωθούν να εφαρμοστούν με απόλυτο τρόπο, προκειμένου να διατηρηθούν…αλώβητες οι περιοχές με χαμηλή ή μέτρια διασπορά του κορονοϊού και να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης, η οποία συνδέεται με τη διασκέδαση. 

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ο κ. Μητσοτάκης έχει παραλάβει τις προτάσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να τις μελετήσει και να αποφασίσει το DNA του επόμενου κύκλου των παρεμβάσεων. Αυτές δε θα έχουν μόνο οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά το αποτύπωμα τους εκτείνεται, κατά κύριο λόγο, στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. "Εμείς στην Ελλάδα έχουμε συγκριτικά, το τονίζω, καλύτερα αποτελέσματα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα έλεγα ότι είμαστε ενδεχομένως δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από αυτό, το οποίο βιώνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα. Οφείλω να σας πω όμως ότι η πίεση την οποία δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ και πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο Σύστημα Υγείας…Γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας", τόνισε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου. Οι συσκέψεις του κ. Μητσοτάκη ήταν συνεχείς καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Αντικείμενο των εσωτερικών συζητήσεων δεν ήταν μόνο η σχηματοποίηση των επόμενων παρεμβάσεων, αλλά και τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που θα επηρεαστούν, εκ των πραγμάτων, περισσότερο από τους νέους περιορισμούς.  

Τα σενάρια για τα μέτρα

Στον απόηχο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε ως αντικείμενο τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και σήμερα συσκέψεις με στενούς συνεργάτες και λοιμωξιολόγους, πριν καταλήξει στο μείγμα των μέτρων. Στο προσκήνιο βρίσκονται ορισμένα βασικά σενάρια, όπως αυτά προκύπτουν από τις συνεχείς συζητήσεις των ειδικών. Ποια είναι αυτά;

-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια και ανεξάρτητα από τη θέση κάθε περιοχής στον Υγειονομικό Χάρτη και το επίπεδο του συναγερμού. 

-Αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τον επαγγελματικό αθλητισμό. 

-Απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00:30, όπως ισχύει μέχρι σήμερά. Ενδεχομένως, η απαγόρευση να ισχύει ακόμα και από τις δέκα το βράδυ. Θα αφορά στις "πορτοκαλί" περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο να εφαρμοστεί και στις "κόκκινες" περιφερειακές ενότητες.

-Περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το μέτρο (και σε αυτήν την περίπτωση) θα αφορά στις "πορτοκαλί" περιοχές, με το σενάριο να θέλει το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ μισή ώρα νωρίτερα από την απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας. 

-Επέκταση της τηλεργασίας, ακόμα και στο ποσοστό του 50%, με στόχο να μην προκαλούνται φαινόμενα συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος των συζητήσεων αναλώθηκε μέχρι χθες γύρω από το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός των πορτοκαλί περιφερειακών ενοτήτων. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου έχει συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλυτικά, ωστόσο η παρέμβαση αυτή φαίνεται τελικά να απομακρύνεται. Αυτό που επισημαίνεται, πάντως, από κυβερνητικά στελέχη είναι πως ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων, καθώς και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνουν ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις. "Όλα αυτά αξιολογούνται από την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους και έχει ληφθεί ως σημαντική παράμετρος στην επεξεργασία των νέων μέτρων, που εξετάζονται αυτή τη στιγμή", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. 

Τι αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης δέσμης μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εισηγήσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η συζήτηση είχε ως αιχμή την ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της Ένωσης και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση. Παράλληλα, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών που σχετίζεται με τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, τα οποία θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. Όλα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και αναδείχθηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Απο: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης