To πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών του Joe Biden

O νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α δείχνει διατεθειμένος να ξηλώσει τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Donald Trump.

Ο Joe Biden εξελέγη 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα έπρεπε να φτάνει και να περισσεύει, όλα όμως δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε νομικές περιπέτειες μιας και ο απερχόμενος Πλανητάρχης Donald Trump μοιάζει ικανός να σύρει την εκλογική διαδικασία στα δικαστήρια. Έτσι, ο νικητής των φετινών εκλογών πρέπει μάλλον πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν μετακομίσει στον Λευκό Οίκο (σ.σ: δεν έχει τίποτα να φοβάται νομικά) και ξεκινήσει τη διακυβέρνησή του. Ο Trump βέβαια έχει αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργηθεί θόρυβο, πανικό και προβλήματα όχι μόνο στους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όταν, λοιπόν, το καράβι των Η.Π.Α πλοηγηθεί γύρω από τον σκόπελο πορτοκαλί απόχρωσης που έχει μπροστά του θα βρεθεί σε νέα αχαρτογράφητα νερά. Ποιο είναι το άμεσο πρόγραμμα των Joe Biden και Kamala Harris για τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής τους; Πόσο πολύ θα διαφέρει από αυτό τoυ Donald Trump;

Οι νέες κατευθύνσεις

To πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών του Joe Biden

"Θα είναι ένα τεράστιο καθήκον να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έχει κάνει", δήλωσε ο Biden λίγο πριν από τις εκλογές, φυσικά αναφερόμενος στον Τrump. Στην πραγματικότητα αρκετά από τα επείγοντα σημεία του προγράμματός του νέου Προέδρου είναι να επανεξεταστούν και να τροποποιηθούν οι πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις του παρανοϊκού μεγιστάνα.


Θα ξεκινήσει την προσπάθεια για ένα εμβόλιο που θα αφορά "όλους, ακόμα και όσους δεν έχουν ασφάλιση".


Η πρώτη έκτακτη ανάγκη φυσικά είναι αυτή του Covid-19, την οποία ο Biden θα αντιμετωπίσει με ένα πνεύμα διαμετρικά αντίθετο από τον προκάτοχό του. Έτσι, μια ειδική ομάδα θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και μόλις ο Biden αναλάβει τα καθήκοντά του. Παράλληλα, η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα να γίνει υποχρεωτική σε όλη τη χώρα. Ακόμη, ο νέος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μία εκστρατεία με δωρεάν τεστ, θα χρηματοδοτήσει και την κατασκευή φαρμακευτικών προϊόντων και θα ξεκινήσει την προσπάθεια για ένα εμβόλιο που θα αφορά "όλους, ακόμα και όσους δεν έχουν ασφάλιση" σε ευρεία κλίμακα και το συντομότερο δυνατό.

Σε θεσμικό επίπεδο τώρα, ο Biden θα σταματήσει άμεσα τη διαδικασία εξόδου των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με στους εμπειρογνώμονες που ο Trump έχει επικρίνει, λοιδορήσει και απειλήσει ότι θα απολύσει, όπως συνέβη με τον διακεκριμένο και αξιοσέβαστο Antony Fauci.


"Το πρώτο πράγμα που θα κάνω", είπε πρόσφατα ο Biden, "θα είναι να επανέλθω στη Συμφωνία του Παρισιού. Γιατί χωρίς εμάς, όπως είναι λογικό, όλα καταρρέουν".


Από οικονομικής άποψης, ο νέος Πρόεδρος δείχνει διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στην κρατική τσέπη. Ήδη κυκλοφορούν φήμες ότι πρόκειται να ζητήσει από το Κογκρέσο μαζική οικονομική βοήθεια για τις οικογένειες που το εισόδημά τους έχει πληγεί εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Μία πολύ ευχάριστη έκπληξη, και σε πλήρη αντίθεση με όσα πρέσβευε ο Donald Trump, είναι η διαφαινόμενη πολιτική που θα ακολουθηθεί για το περιβάλλον. "Το πρώτο πράγμα που θα κάνω", είπε πρόσφατα ο Biden, "θα είναι να επανέλθω στη Συμφωνία του Παρισιού. Γιατί χωρίς εμάς, όπως είναι λογικό, όλα καταρρέουν". Μάλιστα, ο νέος Πρόεδρος δεν θα μείνει με βάση τις υποσχέσεις του μόνο εκεί: Θα αποκαταστήσει μεγάλο μέρος της νομοθεσίας για το περιβάλλον που ακυρώθηκε επί Προεδρίας Donald Trump και θα ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο αξίας 2 τρις. δολαρίων έναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη με στόχο τη μηδενική εκπομπή ρύπων για όλη την οικονομία έως το 2050. Ακούγεται ουτοπικό, και ίσως είναι, τουλάχιστον όμως έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι.

Όσον αφορά τώρα τα πολιτικά δικαιώματα, ο Biden και η Harris δείχνουν να έχουν ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος (σ.σ: πολλά εκατομμύρια κρατούμενοι) και της πολιτικής για τους μετανάστες. Σχετικά με τις φυλακές, η νέα διακυβέρνηση των Η.Π.Α σκοπεύει να εκπονήσει ένα πρόγραμμα στέγασης για τους πρώην κρατούμενους που συνήθως καταλήγουν άστεγοι, ενώ σχετικά με τους μετανάστες ξεκινά άμεσα η επανένωση 500 οικογενειών που είχαν χωριστεί από τα παιδιά τους κατά την Προεδρία του Donald Trump. Μάλιστα, την πράξη αυτή ο Biden την είχε χαρακτηρίσει με μία μόνο λέξη: "εγκληματική".


Το προοδευτικό τμήμα των Δημοκρατικών με επικεφαλής την Alexandra Ocasio Cortez είναι σε επιφυλακή: Θα δικαιωθούν ή όχι οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους με αφορμή το Black Live Matters;


Σε ακόμη πιο ρηξικέλευθες κινήσεις τώρα όσον αφορά το περιβόητο σχέδιο των 100 ημερών, ο Biden υποσχέθηκε την επιτάχυνση της ιθαγένειας για σχεδόν 11 εκ. άτομα που ζουν και εργάζονται στις Η.Π.Α χωρίς χαρτιά. Τέλος, κάτι που έχει κάνει τη Wall Street να τρίβει τα χέρια της είναι οι ανακοινώσεις για μεγάλο σχέδιο δημόσιων επενδύσεων. Όλα αυτά, φυσικά, πρέπει να γίνουν πράξη και να μη μείνουν στα λόγια. Το προοδευτικό τμήμα του Δημοκρατικού Κόμματος με επικεφαλής την Alexandra Ocasio Cortez είναι σε επιφυλακή: Θα δικαιωθούν ή όχι οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους με αφορμή το Black Live Matters;. Μένει να το δούμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.