Η πρώτη συνέντευξη του Joe Biden μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές

Η θητεία μου δεν θα είναι μία τρίτη θητεία του Barack Obama.

Γράφει: Esquire Editors 25 Νοεμβρίου 2020

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά από τις εκλογές, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντενδήλωσε ότι η προεδρία του δεν θα είναι "τρίτη θητεία Ομπάμα" και υποσχέθηκε να εκπροσωπήσει ολόκληρο το φάσμα της χώρας και του Δημοκρατικού κόμματος.

Μιλώντας με τον Lester Holt του NBC News την Τρίτη το απόγευμα, ο Μπάιντεν είπε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ήταν μοναδικές και προσπάθησε να ξεφύγουν από τη σκιά του ατόμου που διετέλεσε αντιπρόεδρος.

Συνέντευξη μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων

Η συνέντευξη έγινε αφού ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια σειρά από υποψηφίους του υπουργικού συμβουλίου, η οποία περιελάμβανε πολλούς της κυβέρνησης Ομπάμα.

"Τι λες σε όσους αναρωτιούνται αν προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια Τρίτη διακυβέρνηση Ομπάμα;" ρώτησε ο Χολτ.

"Δεν πρόκειται για τρίτη θητεία Ομπάμα. Αντιμετωπίζουμε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν που αντιμετωπίζαμε στην κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν ", απάντησε ο Μπάιντεν. "Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αλλάξει το τοπίο."

Η κυβέρνησή του έχει ως στόχο να εκπροσωπήσει το "φάσμα του αμερικανικού λαού καθώς και το φάσμα του δημοκρατικού κόμματος" πρόσθεσε ο Μπάιντεν, συμφωνώντας ότι θα σκεφτόταν ακόμη και να διορίσει έναν Ρεπουμπλικάνο που ψήφισε τον Τραμπ. "Θέλω αυτή η χώρα να είναι ενωμένη", είπε ο Μπάιντεν.

Δε θα διώξει τον Τραμπ

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης ως "όχημα" για να διεξάγει έρευνες για τον Τραμπ και τους συνεργάτες του, παρά τις πιέσεις ορισμένων Δημοκρατικών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να διερευνηθούν περαιτέρω ορισμένες οικονομικές συναλλαγές του απερχόμενου προέδρου, που θα χάσει τη συνταγματική του ασυλία όταν παραδώσει την εξουσία.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι δεν θα ήθελε η κυβέρνησή του να αναμιχθεί σε αυτές τις έρευνες. "Έχω διαβάσει για κάποιες έρευνες που είναι σε επίπεδο πολιτείας και έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι γι' αυτές", σημείωσε.

Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη "να αναλάβει ηγετικό ρόλο"

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι "έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο" στον κόσμο, δήλωσε εχθές ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας τις ομάδες που θα αναλάβουν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια στην κυβέρνησή του. "Είναι μια ομάδα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να καθοδηγήσει τον κόσμο και όχι να αποτραβηχθεί", είπε ο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας τη στροφή που σκοπεύει να κάνει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή ενσαρκώνει την πεποίθησή του ότι "η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν εργάζεται με τους συμμάχους της", τόνισε.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει μια "προοδευτική" ατζέντα.Ερωτηθείς εάν είχε διαβουλεύσεις με τους προοδευτικούς γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς σχετικά με τους διορισμούς του υπουργικού συμβουλίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος είπε "δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά κάτω από το τραπέζι".

Η ομάδα Μπάιντεν επικεντρώνεται στη στιγμή της μετάβασης

"Χρειάζομαι μια ομάδα που θα είναι έτοιμη από την πρώτη ημέρα", ανέφερε στην ανακοίνωσή του για τα νέα μέλη της κυβέρνησης ο Μπάιντεν, την ώρα που ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται ακόμη να παραδεχτεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Οι συνεργάτες του "είναι έμπειροι και δοκιμασμένοι σε κρίσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι καινοτόμοι και επινοητικοί", πρόσθεσε.

Ο Τζέικ Σάλιβαν θα αναλάβει σύμβουλος του Μπάιντεν σε θέματα εθνικής ασφάλειας και η δικηγόρος Αβρίλ Χέινς θα είναι η επόμενη διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών. Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ θα αναλάβει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Μπάιντεν θα προτείνει επίσης για υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας τον ισπανόφωνο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, κουβανικής καταγωγής, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ. Ο 60χρνος Μαγιόρκας, που υπήρξε ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, ήταν υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί Μπαράκ Ομπάμα. Αν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία, θα γίνει ο πρώτος επικεφαλής αυτού του σημαντικού υπουργείου που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Ο Μαγιόρκας γεννήθηκε στην Αβάνα και έφτασε στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, μαζί με την οικογένειά του, όταν ήταν μόλις ενός έτους. Σήμερα είναι στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale.

Την πρώτη ημέρα της προεδρίας του ο Μπάιντεν σκοπεύει να ανακαλέσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ σε πολίτες 13 χωρών, κυρίως μουσουλμανικών ή αφρικανικών. Σχεδιάζει επίσης να υποβάλει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες που σήμερα θεωρούνται παράνομοι στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν θέλει επίσης να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα DACA, το οποίο προστάτευε τους λεγόμενους "Ονειροπόλους", εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι και οι οποίοι σπούδασαν, ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ο Τραμπ επιχείρησε να το καταργήσει, όμως τον μπλόκαρε το Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο. Ο Μαγιόρκας είχε ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ως διευθυντής της Υπηρεσίας Ιθαγένειας και Μετανάστευσης (USCIS). Με την ιδιότητα αυτή επέβλεψε την εφαρμογή του προγράμματος DACA.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στους "Ονειροπόλους", κυρίως νεαρούς ισπανόφωνους, γεννημένους στο Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, να αποκτήσουν την υπηκοότητα. Σχεδόν οι μισοί "Ονειροπόλοι" ζουν σήμερα στην Καλιφόρνια και το Τέξας.

Απο: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.