Γιατί ο ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης πυροδότησε σενάρια πρόωρων εκλογών

Η μετακίνηση Λιβάνιου στο Μαξίμου, η υπουργοποίηση "γαλάζιων" βουλευτών και οι αλλαγές στο υπουργείου Εσωτερικών έφεραν συζητήσεις για κάλπες.

Γράφει: Esquire Editors 05 Ιανουαρίου 2021

Μια σειρά από κινήσεις και επιλογές προσώπων στο νέο κυβερνητικό σχήμα δημιούργησε συζητήσεις για πρόωρες κάλπες. Στην κυβέρνηση τονίζουν πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα υπενθυμίζοντας πως η τετραετία ολοκληρώνεται το 2023. Παράλληλα σημειώνουν πως στόχος τους ανασχηματισμού ήταν η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων μετά τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που υπήρξαν από την πανδημία. 

Ωστόσο η ενίσχυση του συντονιστικού επιτελείου στο Μαξίμου, η είσοδος αρκετών βουλευτών από τη ΝΔ στην κυβέρνηση και η αλλαγή προσώπων στο υπουργείου Εσωτερικών είναι οι λόγοι που έχουν πυροδοτήσει εκλογικά σενάρια. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις καθώς δεν πείραξε τα υπουργεία που εξακολουθούν να διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα δείχνοντας την ικανοποίηση του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, κράτησε ισορροπίες στην κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ με τις αλλαγές που έκανε έστειλε και σαφή μηνύματα πως δεν πρόκειται να δεχθεί καθυστερήσεις στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. 

Του Σωτήρη Σταθόπουλου

Εκπροσώπηση εκλογικών περιφερειών 

Σπάνια μια κυβέρνηση είχε τέτοια εκπροσώπηση στις εκλογικές περιφέρειες, όπως αυτή που ανακοινώθηκε. Είναι ενδεικτικό πως πέντε βουλευτές που μπήκαν στην κυβέρνηση προέρχονται από διαφορετικές περιφέρειες εκτός Αττικής που μέχρι τώρα δεν είχαν αντιπρόσωπο στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Ο Σπήλιος Λιβανός εκλέγεται στην Αιτωλοακαρνανία, ο Γιώργος Στύλιος στην Άρτα (ιδιαίτερη πατρίδα Α. Τσίπρα), ο Γιώργος Αμυράς στα Ιωάννινα, ο Κώστας Κατσαφάδος στον Πειραιά και ο Γιάννης Οικονόμου στην Φθιώτιδα. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί σημείωναν πως τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται όταν ο πρωθυπουργός έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τις εκλογές. 

Ωστόσο εκείνο που προέχει για τον πρωθυπουργό είναι η αντιμετώπιση και το τέλος της πανδημίας, προκειμένου να μπουν σε πλήρη εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν την χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ρυθμούς ανάπτυξης. 

Σε ρόλο "κλειδί" ο Θ. Λιβάνιος 

Η μετακίνηση του Θόδωρου Λιβάνιου στο Μαξίμου, ήταν μία ακόμη κίνηση που συζητήθηκε καθώς ο υφυπουργός Εσωτερικών ήταν από τα νέα κυβερνητικά στελέχη που είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα η δουλειά του, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους στενούς του συνεργάτες. Αρκετοί ήταν οι "γαλάζιοι" βουλευτές που στοιχημάτιζαν στην αναβαθμισμένη παραμονή του στο υπουργείο Εσωτερικών, όμως η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν διαφορετική. 

Ο Θόδωρος Λιβάνιος που έχει άριστες γνώσεις στην ανάλυση ερευνών και δημοσκοπήσεων ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό θα συνεργάζεται με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Άλλωστε έχει συνεργαστεί στο παρελθόν στενά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο ως Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσο και στη ΝΔ ως Διευθυντής πληροφορικής του κόμματος και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 και των εθνικών εκλογών του Ιουλίου 2019. 

Η αλλαγή σκυτάλης στο Εσωτερικών 

Μία ακόμη κίνηση την οποία αρκετοί την εκτίμησαν ως εκλογική, ήταν η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη που προέρχεται από την "σκληρή" "γαλάζια" βάση, αλλά και του μέχρι πρότινος στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Στέλιου Πέτσα. Ένα δίδυμο που θα υλοποιήσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει και είχε προωθήσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλά και πιθανότατα θα ετοιμάσει τις διαδικασίες για τις κάλπες όποτε και αυτές στηθούν. 

Ωστόσο η αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμούσε την εκπροσώπηση στην κυβέρνηση, όλων των τάσεων που υπάρχουν στην κεντροδεξιά παρατάξεων και όχι μόνο, καθώς τοποθετήθηκαν στελέχη που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κάνει άνοιγμα και σε άλλους χώρους.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.