Η Ιταλία υποφέρει για ακόμα μία φορά από πολιτικές ίντριγκες

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε κινδυνεύει να ανατραπεί εξαιτίας της ίντριγκας ενός πρώην πρωθυπουργού.

Γράφει: Esquire Editors 15 Ιανουαρίου 2021

Σε δημοψήφισμα που έγινε πριν από τέσσερις μήνες, οι Ιταλοί ψήφισαν τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 945 σε 600. Η μαζική υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας ήταν μια ηχηρή καταδίκη των ιταλικών πολιτικών κομμάτων, που εδώ και δεκαετίες είναι βυθισμένα σε εγωιστικές ίντριγκες.

Του Tony Barber, αρθρογράφου των Financial Times

Τώρα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε κινδυνεύει να ανατραπεί εξαιτίας της ίντριγκας ενός πρώην πρωθυπουργού. Αποσύροντας τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, ο Ματέο Ρέντσι αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση σε μια στιγμή που αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα. 

Ο απολογισμός της Covid-19 ξεπέρασε αυτή την εβδομάδα τους 80.000 νεκρούς. Είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικονομία, που παρουσιάζει αναιμική ανάπτυξη την τελευταία εικοσαετία, συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 9%. 

Αντί να καταπιαστεί με αυτά τα προβλήματα, ο Κόντε είναι τώρα υποχρεωμένος να αναζητήσει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν είναι βέβαια ο πρώτος πρωθυπουργός που πέφτει θύμα πολιτικής ίντριγκας μετά το 1945 – έχουν προηγηθεί δεκάδες. Λίγοι όμως έχουν δοκιμαστεί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. 

Τα καλά νέα για την Ιταλία είναι ότι η επανάληψη μιας κρίσης ανάλογης με εκείνη του 2018 θεωρείται απίθανη. Τότε, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν αντιδράσει πολύ αρνητικά στις οικονομικές προτάσεις της κυβέρνησης των Πέντε Αστεριών και της Λέγκας. Τώρα, η Ιταλία απολαμβάνει την προστασία της ΕΚΤ και ελπίζει να ενισχύσει την οικονομία της χάρις στο πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Επιπλέον, οι ελιγμοί του Ρέντσι δύσκολα θα οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση διαφορετικού χαρακτήρα, ενώ απίθανες πρέπει να θεωρούνται και οι πρόωρες εκλογές. 

Ολοι οι πολιτικοί – από τα Πέντε Αστέρια και το Δημοκρατικό Κόμμα μέχρι το μικρό κόμμα Italia Viva του Ρέντσι – γνωρίζουν ότι λόγω του περυσινού δημοψηφίσματος η επόμενη Βουλή δεν θα έχει θέση για πολλούς από αυτούς. Και τα προνόμια που καθιστούν μια κοινοβουλευτική καριέρα τόσο ελκυστική θα χαθούν. 

Αυτή η ίντριγκα δεν θα έχει λοιπόν μάλλον αποτελέσματα. Και η Ιταλία θα μπορέσει να συγκεντρώσει την προσοχή της στην υψηλότερή της προτεραιότητα, την εφαρμογή ενός προγράμματος ανάκαμψης χάρις στο μερίδιο του ευρωπαϊκού πακέτου που φτάνει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, το 10% δηλαδή του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα ποσό που προηγούμενες κυβερνήσεις έβλεπαν μόνο στα όνειρά τους. 

Η εικόνα όμως δεν είναι πολύ αισιόδοξη. Οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν πρέπει να θυσιαστούν στις καταχρήσεις και τη διαφθορά, αλλά να διατεθούν για προγράμματα που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα βελτιώσουν τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη. 

"Στην επιλογή των διευθυντών, η καταγωγή και οι πολιτικές διασυνδέσεις μετρούν συχνά περισσότερο από την ικανότητα και την εκπαίδευση", προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ο Ινάτσιο Βίσκο, διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας. "Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα και στην καινοτομία". 

Οι εταίροι της Ιταλίας γνωρίζουν αυτά τα προβλήματα. Αντί λοιπόν να επιδίδονται σε ίντριγκες, οι ιταλοί πολιτικοί θα έπρεπε να επιδιώκουν την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Αν δεν το κάνουν, η δυσαρέσκεια σε όλη την Ευρώπη για την Ιταλία θα ενταθεί.

Απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ο Conor McGregor θέλει να κατέβει για πρόεδρος της Ιρλανδίας

Ο Conor McGregor ανακοίνωσε ότι θέλει να κατέβει για πρόεδρος της Ιρλανδίας και ζητά από τους πολίτες να πιέσουν τους τοπικούς συμβούλους. Μεγάλα λόγια, έντονες δηλώσεις και μια εκστρατεία που έχει ήδη ανάψει φωτιές στο Δουβλίνο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος σχεδιαστής μόδας Giorgio Armani

Μια από τις πιο πρωτοποριακές και επιδραστικές προσωπικότητες της ιταλικής μόδας παγκοσμίως, πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών στις 4 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.

Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026

Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο

Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους

Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.

Γραφει Νικη Κοντομηνα