Πόσα χρήματα θα κοστίσει στον Donald Trump η εισβολή στο Καπιτώλιο

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει και τις οικονομικές συνέπειες της πολιτικής του.

Γράφει: Esquire Editors 19 Ιανουαρίου 2021

Οι τελευταίες 12 ημέρες ήταν κακές για τον Οργανισμό Τραμπ - αν και δεν αναμένεται να τον παραλύσουν. Αρχικά είδαμε το Shopify να διακόπτει την επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου του προέδρου η οποία του απέφερε περίπου 931.000 δολάρια ετησίως. 

Στη συνέχεια, η επαγγελματική ένωση παικτών γκολφ ανακοίνωσε ότι μεταφέρει το πρωτάθλημα PGA 2022. Αν συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να κοστίσει στον Τραμπ ένα εκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις ετησίως. Τέλος, η πόλη της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι θα ακυρώσει τις συμβάσεις του προέδρου, οι οποίες του δίνουν έσοδα περίπου 18 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Όλα τα παραπάνω ποσά δεν αρκούν για να αποσταθεροποιήσουν μια αυτοκρατορία που συγκεντρώνει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η ζημιά ενδεχομένως απλώς να μην έχει γίνει ακόμα. Την Τετάρτη, δύο ενοικιαστές του Trump, η TB Alliance και οι Girl Scouts of Greater New York, δήλωσαν ότι αναζητούν τρόπους να φύγουν από τον ουρανοξύστη του προέδρου στη Wall Street. Εάν όμως περισσότεροι μισθωτές ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, είτε ξενοικιάζοντας τους χώρους που έχουν μισθώσει, είτε επιλέγοντας να μην παρατείνουν τις συμβάσεις τους όταν αυτές λήξουν, πιθανώς θα υπάρξουν οικονομικά προβλήματα που θα ταρακουνήσουν πολύ τον Τραμπ.

Οι εμπορικές εκμεταλλεύσεις που κατέχει ο Τραμπ σε ακίνητα του δίνουν σε ενοίκια 191 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Και δεδομένου ότι ένα υψηλό ποσοστό αυτού του ενοικίου μετατρέπεται σε κέρδος, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν περίπου το 59% της περιουσίας των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε την επίδραση των προβλημάτων στα οικονομικά του Τραμπ, με άλλα λόγια, πρέπει να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο στις εμπορικές εκμεταλλεύσεις του.

Έχοντας αυτό κατά νου, το Forbes προσέγγισε τους περίπου 140 ενοικιαστές του Τραμπ για να δει αν σκοπεύουν να μείνουν στα κτίρια του προέδρου. Πολύ λίγοι από αυτούς ήθελαν να απαντήσουν. Περίπου 120 δεν απάντησαν καθόλου. Μισή ντουζίνα περίπου απάντησαν, αλλά δεν ανέφεραν λεπτομερώς τα σχέδιά τους. Περίπου 10 αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Μόνο τρεις εταιρείες - η Neuberger Berman, η Santander και μια ιαπωνική επιχείρηση που ονομάζεται KNT-CT Holdings - ήταν πρόθυμες να πουν ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν τις συμβάσεις μίσθωσης. Οι τρεις αυτές εταιρείες ενοικιάζουν χώρους στο Avenue of the Americas, όπου ο Τραμπ κατέχει μερίδιο 30% μαζί με την Vornado Realty Trust, η οποία διαχειρίζεται το κτίριο.

Το να εγκαταλείψει κάποιος το κτίριο πριν τη λήξη της σύμβασης ενοικίασης μπορεί να είναι δαπανηρό. 

Για παράδειγμα ένα ενημερωτικό δελτίο του 2015 εξηγεί ότι η Walgreens Boots Alliance θα μπορούσε να τερματίσει μια μίσθωση στη 40 Wall Street νωρίτερα - για να συμβεί αυτό πρέπει να πληρώσει 2,9 εκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με σχεδόν δύο χρόνια ενοικίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένες εταιρείες καταδικάσαν τον πρόεδρο, αλλά πήραν το χρόνο τους ώστε να δουν τι θα κάνουν με τις μισθώσεις τους. Η κτηματομεσιτική εταιρεία Cushman & Wakefield, για παράδειγμα, δήλωσε στην Washington Post ότι "έχει πάρει την απόφαση να μην συνεργαστεί πλέον με τον Οργανισμό Τραμπ". Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να ενοικιάσουν τις υπηρεσίες ακινήτων τους στον Οργανισμό Trump, αλλά η εταιρεία θα παραμείνει μέσα στο Avenue of the Americas, όπου επί του παρόντος πληρώνουν περίπου 16,2 εκατομμύρια δολάρια ενοίκιο ετησίως, εκ των οποίων 4,8 εκατομμύρια δολάρια τα οποία λαμβάνει ο Τραμπ; Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν θα ήθελαν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Hadassah, μια οργάνωση που υποστηρίζει τις Εβραίες, εξέδωσε μια ανακοίνωση την ημέρα των ταραχών στο Καπιτώλιο. "Η εγκληματική συμπεριφορά και τα γεγονότα εκείνου του απογεύματος είναι αποτρόπαια, όπως και η απόπειρα διαταραχής της δημοκρατίας με υποκίνηση βίας", ανέφερε. "Ως Εβραίοι, γνωρίζουμε τη δύναμη των λέξεων και απαιτούμε από τους εκλεγμένους ηγέτες μας να είναι ευγενικοί". Με το μήνυμα αυτό καταδίκασαν τον Τραμπ, ο οποίος για μήνες έλεγε ψέματα για το αποτέλεσμα των εκλογών. Τυχαίνει όμως να έχει στην κατοχή του τα γραφεία της Hadassah στη 40 Wall Street. Οι εκπρόσωποι αυτού του οργανισμού επίσης δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη μίσθωσή τους, η οποία κοστίζει 1,6 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες επανεκτίμησαν τις πολιτικές τους δωρεές μετά τις ταραχές του Καπιτωλίου, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, της Goldman Sachs, της Microsoft, της JPMorgan Chase, της Morgan Stanley και της Blue Cross Blue Shield. Όλοι τους είναι ενοικιαστές του Trump και του δίνουν ενοίκια αξίας 14 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Κανείς δεν γνωρίζει αν σκοπεύουν να κάνουν αλλαγές στις μισθώσεις τους.

Η σιγή γεννά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων του Trump. Τα περισσότερα από τα εκτιμώμενα εμπορικά ενοίκια των 191 εκατομμυρίων δολαρίων συνδέονται με μισθώσεις που θα οφείλονται μετά το 2023, όταν μπορεί όλα να έχουν ξεχαστεί. Ωστόσο, ορισμένες από τις εταιρείες που έχουν εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους, μετά τις ταραχές του Καπιτωλίου, έχουν συμφωνίες που λήγουν νωρίτερα - τουλάχιστον, υποθέτοντας ότι δεν έχουν ανανεώσει πρόσφατα τα συμβόλαιά τους. Από το 2019, το Forbes έχει στην κατοχή του έγγραφα που περιγράφουν πολλές από τις συμβάσεις ενοικίασης του Trump. Οι συμβάσεις της Goldman και της JPMorgan Chase λήγουν το 2021. Της Morgan Stanley και της Microsoft λήγουν το 2023. Τα ενοίκια της Bank of America και της Cushman & Wakefield είναι "κλειδωμένα" μέχρι το 2025.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα για το πώς οι ταραχές θα επηρεάσουν την ικανότητα του Trump να προσελκύσει νέους μισθωτές. Ένας από τους σημαντικότερους μισθωτές του προέδρου είναι η Nike, η οποία δίνει περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για ένα κτήριο στην 6 East 57th Street της Νέας Υόρκης. Η Nike μετακόμισε από το κτίριο πριν από λίγα χρόνια και έχει υπενοικιάσει τον χώρο στη Tiffany, η οποία πιθανότατα θα αποχωρήσει το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος μπορεί σύντομα να ψάχνει νέο ενοικιαστή που θα καταβάλει το ενοίκιο αρκετών εκατομμυρίων - με ό,τι επιπλοκές μπορεί αυτό να επιφέρει.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το AUKUS και τι ακριβώς σημαίνει για την Ευρώπη

Τι ισχύει με το σύμφωνο ασφάλειας μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Άρειος Πάγος εναντίον αντιεμβολιαστών

Το αστείο με τους ΨΕΚ παρατράβηξε και πλέον το λόγο έχει η δικαιοσύνη.

Κορονοϊός: 3.040 νέα κρούσματα

Σήμερα Τρίτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.040 νέα κρούσματα, 333 διασωληνωμένοι και 42 θάνατοι.

Hoaxes και θεωρίες συνωμοσίας, μία τακτική επιβίωσης

Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε άκυρες θεωρίες που είναι εμφανώς ψεύτικες;

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Πώς η Evergrande εγκλώβισε την Wall Street

Η αμερικανική αγορά βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων από το ξεκίνημα των συναλλαγών, παίρνοντας τη σκυτάλη από Ασία και Ευρώπη.

Το σκεπτικό πίσω από την τρίτη δόση του εμβολίου

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου, όσοι είναι άνω των 60 και οι υγειονομικοί.