Ποιοι κρατούν ακόμη ζωντανό το Ισλαμικό Κράτος

Η χρηματοδότηση του ISIS συνεχίζεται από δύο πολύ συγκεκριμένες πλευρές.

Γράφει: Esquire Editors 02 Φεβρουαρίου 2021

Ένα από τα καθήκοντα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών είναι και το να παρακολουθεί η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Και η τελευταία έκθεση του επί του θέματος, η οποία μόλις δημοσιοποιήθηκε, περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτήν, τα χρηματικά αποθέματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σε σύγκριση με τη θεαματική εμφάνισή της το 2014, οπότε και απέκτησε τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της επικρατείας του Ιράκ και της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων και πετρελαιοπαραγωγών περιοχών.

Tο αυτοανακηρυχθέν "χαλιφάτο" δεν υπάρχει πια ως εδαφική οντότητα, καθώς υπέκυψε στα στρατιωτικά πλήγματα. Ωστόσο τα απομεινάρια της οργάνωσης εξακολουθούν να δέχονται ρευστότητα προερχόμενη είπε από λαθρέμπορους στο Ιράκ είτε από συνεργούς της στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα είναι να έχει αυτή τη στιγμή το Ισλαμικό Κράτος στη διάθεσή του περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι αυτές οι δυνατότητες που επιτρέπουν στο Ισλαμικό Κράτος να χρηματοδοτηθεί συνεχιζόμενες επιχειρήσεις όπως η διπλή επίθεση αυτοκτονίας την προηγούμενη εβδομάδα στη Βαγδάτη.

Εντός Συρίας η χρηματοδότηση επιτυγχάνεται με την φορολόγηση δικτύων λαθρεμπορίας πετρελαίου στα ανατολικά της χώρας, στις απαγωγές για απόσπαση λύτρων και ενδεχομένως με τη λειτουργία επιχειρήσεων-βιτρίνα.

Η τελευταία σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Αύγουστο αναφέρει ότι 10.000 ένοπλοι του ισλαμικού Κράτους παραμένουν ενεργοί στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ 50.000 μέλη των οικογενειών τους ζουν στο στρατόπεδο al-Hol κοντά στα συορ-ιρακινά σύνορα.

"Το ATM τους"

Σύμφωνα με τον David Asher του Hudson Institute, ο οποίος ηγούνταν της μονάδας του State Department για τον "οικονομικό πόλεμο” κατά των τζιχαντιστών την περίοδο 2014-15, "η ανοχή της Τουρκίας απέναντι στη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους ήταν ασυνήθιστα υψηλή”. "Δεν πιστεύω” προσθέτει ο ίδιος μιλώντας στον Al-Monitor, "ότι υπήρξε επαρκής προσπάθεια εντός της Τουρκίας για να εξαρθρωθεί η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους και τα χρηματοπιστωτικά του δίκτυα”.

Πράγματι, τον πρώτο καιρό της ύπαρξης του "χαλιφάτου" μέλη του Ισλαμικού Κράτους που ανακρίθηκαν από Αμερικανούς υποστήριξαν ότι χρησιμοποιούσαν την τούρκικη πλευρά το συνόρων ως "το ATM τους".

"Υπήρξαν κατά καιρούς κοινές προσπάθειες, αλλά δεν είχαν συνέχεια. Θα ήταν σπουδαίο αν ήταν εκεί πέρα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη συνεργασία επ’ αυτού", τονίζει ο Asher.

Πολλά κρίνονται από την επιστροφή τον Λευκό Οίκο με καθήκοντα συντονιστή για θέματα Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εθνικής ασφάλειας του Brett McGurk, άλλοτε ειδικού απεσταλμένου στην διεθνή συμμαχία κατά της ελληνικού κράτους επί της προεδρίας Ομπάμα και Τραμπ. Ο McGurk, ο οποίος παραιτήθηκε όταν ο Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2018 διέταξε αιφνιδιαστικά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία δεν θυμίζετε για την ελαστική του στάση απέναντι στην Τουρκία. 

Από: Capital.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn

Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.

Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'

Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής

Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.

Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε

Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένοχος ο Βασίλης Μπισμπίκης-το πρόστιμο και η κατάθεσή του

Ο Βασίλης Μπισμπίκης τιμωρήθηκε με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για το τροχαίο - "Δεν είχα πιει, χτύπησα δύο αυτοκίνητα λόγω κακού χειρισμού", κατέθεσε.

Υποχρεωτικό από 1η Νοεμβρίου το IRIS για τις επιχειρήσεις

Από την 1η Νοεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS, αλλιώς κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα. Το σύστημα αλλάζει ριζικά τις συναλλαγές στην Ελλάδα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες