Δυστυχώς, ο Donald Trump κέρδισε (πάλι) το σύστημα

Γλίτωσε την αποπομπή για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, αλλά ίσως βρεθεί στη φυλακή για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Το περασμένο Σάββατο και στην περιβόητη δίκη του, ο Donald Trump γλίτωσε την αποπομπή, κάτι που του επιτρέπει να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2024, παρά τις βαριές και βάσιμες, όπως αποδείχθηκε, κατηγορίες για την υποκίνηση της εισβολής της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Κι ενώ όλοι συμφωνούν ότι θα τον κρίνει η ιστορία, ο δημοσιογράφος Charles P. Pierce, συγγραφέας του βιβλίου Idiot America, διαχωρίζει τη θέση του: "Η ετυμηγορία της ιστορίας δεν με ενδιαφέρει καθόλου", θα πει.

Σύμφωνα με όσα έγραψε σε ένα εμπρηστικό κείμενό του που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό Esquire, για τους περισσότερους συμπολίτες του, πέραν του ότι πάσχουν από διάσπαση προσοχής, η ιστορία συνίσταται σε ό,τι πέρασε μπροστά από την οθόνη του iPhone τους πριν από 10 λεπτά.

Οπότε, για ποια ετυμηγορία της ιστορίας μπορεί να περιμένει, ειδικά όταν είναι σίγουρος ότι αυτή θα έρθει όταν εκείνος, πλέον, δεν θα ζει για να νιώσει δικαίωση;

Δυστυχώς, ο Donald Trump κέρδισε (πάλι) το σύστημα

Μετά την ανακοίνωση του αθωωτικού αποτελέσματος, ο Pierce απλώς επιβεβαίωσε την ακαταλληλότητα του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για τη θέση που κατείχε και τις ανεπάρκειές του ως ον που ανήκει στο ανθρώπινο είδος. Οπότε, όλα τα "μαλαματένια λόγια" περί ετυμηγορίας της ιστορίας δεν του πρόσφεραν καμία παρηγοριά. Συνεχίζει να θέλει να τον δει να κρίνεται ένοχος και να οδηγείται δεμένος χειροπόδαρα σε μία φυλακή.

Έτσι, ως τελευταία του ελπίδα, απευθύνεται στη Fani Willis (εισαγγελία της κομητείας Φούλτον), η οποία στις 10 Φεβρουαρίου ξεκίνησε την έρευνα για μία άλλη υπόθεση που εκκρεμεί εις βάρος του Trump: Αυτή της κατηγορίας αιτήματος σε μέλος της εκλογικής επιτροπής να του βρει 11.000 ψήφους, ώστε να αλλάξει το εις βάρος του εκλογικό αποτέλεσμα. Ευσεβείς πόθοι;

Το σαθρό σύστημα

Καμία από τις ανοησίες του επικεφαλής της μειοψηφίας των ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Mitch McConnell, δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι με αυτή τη δίκη το σύστημα αποδείχθηκε παντελώς ανίκανο να χειριστεί έναν από τους πιο αποτρόπαιους και αυταρχικούς ηγέτες που πέρασαν ποτέ από την αμερικάνικη ιστορία.

Κι αυτό επειδή, όπως έδειξαν και τα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν, σε κάποιους τομείς, το σύστημα είναι τόσο σαθρό, που ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν χρειάστηκε καν να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να το γκρεμίσει τελείως.

Μάλιστα, το ότι η δίκη-μπουρλέσκ έριξε κουρτίνες με την αθώωση Trump, για εκείνον αποτελεί απόδειξη ότι σχεδόν κανείς δεν νοιάζεται πραγματικά για να το αναστηλώσει, έτσι ώστε να είναι οχυρωμένο σε περίπτωση που κάποιος πιο αυταρχικός αλλά ευέλικτος ολιγάρχης -ή ο ίδιος ο Trump- αποφασίσει στο μέλλον να αγοράσει το ίδιο αξίωμα

Το χρονικό της δίκης.  

Προς έκπληξη όλων, το Σάββατο η Γερουσία έκανε δεκτό το αίτημα των δημοκρατικών κατηγόρων να καλέσουν μάρτυρες κι αυτό ως αντίδραση στην είδηση που είχε κυκλοφορήσει την Παρασκευή το βράδυ, για την ύπαρξη μαρτυρίας για μία ενοχοποιητική συνομιλία που είχε συμβεί στις 6 Ιανουαρίου, ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Kevin McCarthy.

Σε αυτό το σημείο, ο Pierce πιστεύει ότι οι δημοκρατικοί γερουσιαστές διπλώθηκαν σαν ένα μεταξωτό κοστούμι των 15 δολαρίων. Όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου διαλείμματος μετά την ψήφο για τους μάρτυρες, όταν οι γερουσιαστές συγκλήθηκαν, καθώς περνούσε η ώρα, άρχισε να πλανάται η αίσθηση πως ο Trump θα γλιτώσει.

Οι δημοκρατικοί, αντί να κρεμάσουν τη χρυσή άγκυρα που είχαν στα χέρια τους στο λαιμό των πολιτικών αντιπάλων τους, την πήραν και βάρεσαν με αυτή το κεφάλι τους. Κι αυτό γιατί απλώς συμφώνησαν να αποδεχθούν ως στοιχείο μία γραπτή δήλωση της Jaime Herrara Beutler, μίας Ρεπουμπλικανής, μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι δημοκρατικοί επέμειναν στη ρητορική περί "νίκης", καθώς η υπεράσπιση του Trump συμφώνησε ότι είχε όντως συμβεί κάποια συνομιλία. Άρα, αποδείχθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος υπήρξε ένας απερίσκεπτος που, μεταξύ άλλων, έθεσε και τη ζωή του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Mike Pence σε κίνδυνο. 

Η τελευταία ελπίδα

TRUMP 2Michael Reaves / Getty Images

Τελικά, ο Donald Trump νίκησε το σύστημα. Ξανά. Ασχέτως εάν ο Mitch McConnell παραδέχτηκε στα σχόλια της εκ των υστέρων ανάλυσής του ότι ο πρώην πρόεδρος είναι απόλυτα ένοχος για όσα τον κατηγόρησαν οι Δημοκρατικοί, βγάζοντάς τον, σε πολιτικό επίπεδο, λαβωμένο από τη δίκη. Οπότε; Ο Pierce εναποθέτει την τελευταία του ελπίδα να τον δει δεμένο χειροπόδαρα στην εξέλιξη της έρευνας της Fani Wills.

Από: Esquire US

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης