H φήμη των ΗΠΑ θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει

Ο Donald Trump κληροδότησε αρκετά προβλήματα στον Joe Biden.

Γράφει: Esquire Editors 24 Φεβρουαρίου 2021

Η φήμη των ΗΠΑ θα πάρει κάποιο χρόνο για να ανακάμψει από την ζημιά που προκάλεσε ο Trump, αλλά ο Biden θα δώσει νέα πνοή στον πολυμερισμό. Ο Τrump είχε τους φίλους του στο εξωτερικό - όπως τον Jair Bolsonaro, τον Narendra Modi και τον Benjamin Netanyahu. Και είχε καλές σχέσεις με αμφιλεγόμενους ηγέτες όπως ο Vladimir Putin, ο Viktor Orban, ο Mohammed bin Salman, ο Recep Tayyip Erdogan και ο Kim jong-un.

Συνολικά ωστόσο τα τέσσερα χρόνια προεδρίας του έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Οι περισσότεροι από τους δημοκράτες συμμάχους του βρήκαν περιφρονητικά κάποια από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του, όπως τα αδιάκοπα tweets και ψέματα, την μη προβλεψιμότητα και τον ναρκισσισμό, την περιφρόνηση για τους συμμάχους και τους διεθνείς οργανισμούς, τη ρητορική του "America first” και τις πολιτικές που κάποιες στιγμές έτειναν προς τον ρατσισμό.

Η εικόνα της Αμερικής έχει πληγεί περαιτέρω από Ρεπουμπλικανούς ηγέτες που δήλωναν ότι ο Trump είχε κερδίσει τις εκλογές ακόμη και αφού ξεκάθαρα είχε χάσει, και από μια πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που πίστευαν ότι ο Biden εξαπάτησε για τη νίκη. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να ισχυριστούν ότι είναι ένας λαμπρός φάρος για τη δημοκρατία.

Εν τω μεταξύ, η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από την Αμερική, ήταν μεταξύ των χειρότερων: μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 είχε καταγράψει 24 εκατ. Κρούσματα και 400.000 θάνατοι. Όπως και σε άλλες χώρες, η αδυναμία να περιοριστεί ο κορονοϊός οδήγησε σε κακές οικονομικές επιδόσεις. Έχοντας αναπτυχθεί σημαντικά κατά τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του Trump, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε το 2020 (αν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα πήγαν πολύ χειρότερα).

Η άφιξη του πιο προβλέψιμου biden, ο οποίος σέβεται τους συμμάχους και παίρνει στα σοβαρά τους πολυμερείς θεσμούς, θα βελτιώσει το προφίλ των ΗΠΑ, τουλάχιστον στα πιο δημοκρατικά μέρη του κόσμου. Αλλά η ικανότητα του Βiden να περάσει νέους νόμους -για παράδειγμα για την κλιματική αλλαγή- θα περιοριστεί από το ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν τις μισές έδρες στη Γερουσία.

Οι πιο πολλές προτεραιότητες του Biden βρίσκονται στο εξωτερικό -καταπολέμηση του κορονοϊού, αναζωογόνηση της οικονομίας και θεραπεία των κοινωνικών διαιρέσεων- όπου θα βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση και διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους.

Αλλά ο Biden θα έχει μια σχετική ελευθερία στην εξωτερική πολιτική, εκτός και όταν οι πολιτικές του απαιτούν λεφτά ή συνθήκες προκειμένου να πετύχουν. Ο Biden θα ενδιαφερθεί πολύ περισσότερο από ό,τι ο Τrump για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συνεργαστεί με τα φιλικά κράτη.

Θα πάρει στα σοβαρά τους διεθνείς οργανισμούς, όπως τον ΠΟΥ (στον οποίο θα ενταχθεί εκ νέου), στον ΠΟΕ (τον οποίο θα προσπαθήσει να μεταμορφώσει), στο ΝΑΤΟ (το οποίο θα στηρίξει κατηγορηματικά) και την ΕΕ (με την οποία θα αναζητήσει μια πιο εποικοδομητική σχέση). Με τον Biden στο τιμόνι, οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και θα διαδραματίσουν έναν μεγάλο ρόλο στην κλιματική διάσκεψη COR-26.

Από: Capital.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To σχέδιο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έμοιαζε τέλειο στη θεωρία

Ένα άρθρο της Washington Post αποκαλύπτει το ρωσικό σχέδιο του πολέμου στην Ουκρανία που δεν πέτυχε στην πράξη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Γιατί αποδοκιμάστηκε ο Olaf Scholz στη Γερμανία;

Ψεύτη", "προδότη του λαού" και "χάσου", φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον του καγκελάριου Scholz για να παραιτηθεί.

Ρωσία & Ιράν συμμαχούν για το πετρέλαιο και η Ευρώπη τρέμει

Η Δύση πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει την ευθυγράμμιση των ενεργειακών συμφερόντων μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.

Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Είναι ο μεγαλύτερος πληθωρισμός από εποχής Margaret Thatcher.

Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" την Wagner στην Ανατολική Ουκρανία

Οι Ουκρανοί έκαναν κυριολεκτικά "photo bombing", αξιοποιώντας εικόνες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι.

Με ζέστη ο Δεκαπενταύγουστος σε όλη την Ελλάδα

Η "ψυχρή λίμνη" που προκάλεσε έντονα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα μετακινηθεί ανατολικότερα.