Οι γεωπολιτικές πτυχές της πανδημίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Η Covid-19 άλλαξε τις ισορροπίες.

Γράφει: Esquire Editors 23 Μαρτίου 2021

Παρόλα αυτά, όταν η πανδημία του κορονοϊού έφτασε, ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος και παρά την ύπαρξη μυριάδων διεθνών οργανισμών, συμμαχιών και φιλιών, οι αντιδράσεις ήταν κυρίως εθνικές και εσωστρεφείς. Οι κυβερνήσεις άρχισαν να δαπανούν τεράστια ποσά πόρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ψάχνοντας για θεραπείες και ενισχύοντας τις δικές τους οικονομίες, όταν το βασικό όπλο στο οπλοστάσιό τους για την καταπολέμηση της πανδημίας ήταν το λεγόμενο lockdown.

Πολλές κυβερνήσεις θα βρεθούν χρεωμένες από την πανδημία και με αρνητικές προοπτικές για την οικονομική τους ανάπτυξη. Είναι πιθανό ότι μεταξύ των επιπτώσεων της πανδημίας είναι η επιταχυνόμενη εξισορρόπηση της εξουσίας μακριά από την ευρώ-ατλαντική κοινότητα.

Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ και των κρατών-μελών της ΕΕ να διαμορφώσουν και να υπερασπιστούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Η ίδια η πανδημία μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό αστάθεια και ανασφάλειας σε μια περίοδο που η ικανότητα λήψης σταθεροποιητικών μέτρων και η ικανότητα διαχείρισης της κρίσης αποδυναμώνεται.

Οι αποκλίνουσες ανακάμψεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες που θα φέρουν μια επιταχυνόμενη εξισορρόπηση της παγκόσμιας ισχύος και την ανάπτυξη ή διάλυση των παγκόσμιων συμμαχιών.

Ενώ τα επίπεδα αβεβαιότητας που προκλήθηκαν από την πανδημία παραμένουν υψηλά, είναι τώρα δυνατό να επιχειρηθεί μια πρώτη αξιολόγηση των γεω-οικονομικών και γεωπολιτικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Σε γεώ-οικονομικούς όρους, είναι χρήσιμο να αποτιμηθεί το κόστος της πανδημίας και να επιχειρηθεί να αξιολογηθεί ποιος κερδίζει και ποιος χάνει ως αποτέλεσμα. Σε γεωπολιτικούς όρους, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με τη διεθνή τάξη και τις μεγάλες δυνάμεις, καθώς και με την ικανότητα των πολυεθνικών θεσμών να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων την εποχή του κορονοϊού, ιδιαίτερα εν όψει της αναβίωσης του έθνους-κράτους. 

Από την προοπτική της ασφάλειας και της αμυντικής πολιτικής, η πανδημία περιπλέκει περαιτέρω μια ήδη δύσκολη εικόνα, περιορίζοντας τους πόρους, προσθέτοντας παράλληλα σε μια μακρά λίστα παραγόντων απειλής και ρίσκου.

Από: Capital.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το ελληνικό χρέος γίνεται ανάρπαστο. Αλλά τι σημαίνει αυτό;

Tο ελληνικό δημόσιο, μεταξύ άλλων, δεν θα χρειαστεί να πληρώνει τοκομερίδια μέχρι και τη λήξη του 2026.

Νεπάλ, η νέα Ινδία

Η εικόνα της εξάπλωσης του κορονοϊού στην ασιατική χώρα είναι άκρως ανησυχητική.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αντίσωμα νέας γενιάς υπόσχεται θεραπεία για τον κορονοϊό

Η εταιρεία AbCellera ανακάλυψε ένα νέο υποψήφιο αντίσωμα για τη θεραπεία του κορονοϊού, που ονομάζεται LY-CoV1404.

Θετική στις συζητήσεις για άρση πατέντας των εμβολίων η ΕΕ

Οι σχετικές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προβληματισμός για τους μεγαλύτερους που δεν εμβολιάζονται

Απογοητευτικά παραμένουν τα ποσοστά εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες στην Ελλάδα.

Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Όλες οι δραστηριότητες και οι χώροι που ανοίγουν τις επόμενες μέρες - Τι θα γίνει με τα SMS στο 13033.