Eric Adams: Ο επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Εν μέσω μίας αλματώδους αύξησης των βίαιων εγκλημάτων, ο Αφροαμερικανός πρώην αστυνομικός έχει το προβάδισμα για τα κλειδιά της πόλης του Μεγάλου Μήλου.

Ο Αφροαμερικανός Eric Adams φαίνεται να ηγείται προς το παρόν επί του πρώτου γύρου των Δημοκρατικών υποψηφίων για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, που έλαβε χώρα στις 22 Ιουνίου, με την προεκλογική του εκστρατεία να εστιάζει σε θέματα δημόσιας ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στους New York Times, με καταμετρημένο το 82% των ψήφων, ο πρώην αστυνομικός που αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως πρόεδρος της συνοικίας του Μπρούκλιν αποτελεί την 1η επιλογή για το 31,6% των ψηφοφόρων. Παρόλα αυτά, η νίκη του δεν είναι ακόμη δεδομένη, λόγω ενός νέου συστήματος ψηφοφορίας που οδηγεί το τοπίο σε αβεβαιότητα έως και τα μέσα Ιουλίου.

It's New York City, boy

Επισήμως, βέβαια, θα γνωρίζουμε τον νέο δήμαρχο τον Νοέμβριο αλλά, όπως διαβάζουμε στο ιταλικό Esquire, θεωρείται σχεδόν δεδομένο το ότι όποιος νικήσει στους "προκριματικούς" των Δημοκρατικών θα είναι και ο επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Γιατί όμως μας αφορά τόσο ο συγκεκριμένος θώκος; Διότι η Νέα Υόρκη, παραδοσιακά, παρότι θεωρείται ότι είναι ένας πλανήτης από μόνη της, δείχνει τις πολιτικές τάσεις για όλες τις ΗΠΑ.

Δύο γυναίκες οι άλλες "δυνατές" υποψήφιες των Δημοκρατικών για τη διαδοχή του Bill de Blasio

Ο αγώνας για τη διαδοχή του τωρινού δημάρχου της Νέας Υόρκης Bill de Blasio περιλαμβάνει επίσης το όνομα της Maya Wiley, πρώην συμβούλου του Bill de Blasio που έρχεται πίσω από τον Adams με ποσοστό 22,3% και της Kathryn Garcia, επιτρόπου για την αποκομιδή των απορριμάτων που την ακολουθεί με ποσοστό 19,7%.

Eric Adams: Ο επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης; Roy Rochlin / Getty Images
H υποψήφια των Δημοκρατικών Kathryn Garcia.

Το νέο σύστημα ψηφοφορίας

Το νέο σύστημα ψηφοφορίας λειτουργεί μέσω "δήλωσης προτίμησης". Για την ακρίβεια, οι ψηφοφόροι εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους για πέντε υποψηφίους, δηλώνοντάς τους με σειρά προτίμησης. Αν ένας υποψήφιος λάβει ποσοστό άνω του 50% των πρώτων προτιμήσεων, κάτι το οποίο δεν συνέβη φέτος, τότε θεωρείται νικητής.

Μιας και δεν υπάρχει νικητής, λοιπόν, θα ακολουθήσουν νέοι γύροι μέχρι να υπάρξει μία τελική αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο υποψηφίους. Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκλογών αναμένεται να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στις 29 Ιουνίου, ενώ η πλήρης εικόνα δεν αναμένεται να έχει αποκρυσταλλωθεί πριν από τις 12 Ιουλίου

Συντηρητικοί εναντίον προοδευτικών

Μπορεί η Νέα Υόρκη να θεωρείται "φιλελεύθερη" πόλη, παρόλα αυτά, οι κεντρώες και συντηρητικές δυνάμεις δεν είναι καθόλου αμελητέες. Τουναντίον. Πριν το Μεγάλο Μήλο παραδώσει τα κλειδιά της πόλης του στον προοδευτικό Bill de Blasio, τα είχε αφήσει δύο φορές στον ρεπουμπλικάνο Rudolph Giuliani και άλλες τρεις στον μεγιστάνα Michael Bloomberg. Οπότε μάλλον το σενάριο της νίκης των Δημοκρατικών δεν είναι απόλυτα σίγουρο όπως φαίνεται εκ πρώτης αναγνώσεως.

Ακόμα κι αν ήταν άλλοι οι καιροί των Giuliani και Bloomberg, έχουν σίγουρα δυνατές αναλογίες με το σήμερα. Κι αυτό γιατί και οι δύο πρώην δήμαρχοι αναδύθηκαν εν μέσω κάποιας κρίσης. Αυτή που είχε επιφέρει η περίοδος της κορύφωσης της εγκληματικότητας τη δεκαετία του 1990 ο πρώτος και εκείνη που ακολούθησε αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο δεύτερος.

Η μάχη ενάντια στην εγκληματικότητα

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, πάντως, είναι ότι το κύριο διακύβευμα στις πολιτικές εκστρατείες του πρώτου γύρου των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης είναι η εγκληματικότητα (και η μάχη εναντίον της). Ένα ζήτημα που παραδοσιακά παίζει καθοριστικό ρόλο στις εκλογικές αναμετρήσεις και που είναι πέραν των πολιτικών τοποθετήσεων.

Την προηγούμενη χρονιά, μετά από αρκετά χρόνια βελτίωσης, σημειώθηκε, γενικότερα στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, άνοδος της εγκληματικότητας, με 63 από τις 66 μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές της χώρας να καταγράφουν αύξηση στις ανθρωποκτονίες, τους βιασμούς, τις ληστείες και τις επιθέσεις.

Σοκ προκαλεί και το γεγονός ότι ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο του 2020, οι δολοφονίες αυξήθηκαν κατά 29% σε όλη τη χώρα (η μεγαλύτερη άνοδος που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ), ενώ για πρώτη φορά από το 1995 καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 δολοφονίες μέσα σε έναν χρόνο.

Στη Νέα Υόρκη οι δολοφονίες αυξήθηκαν την προηγούμενη χρονιά κατά 41% ενώ τους πρώτους μήνες του 2021 η τάση της ανόδου συνεχίστηκε, με ποσοστό 17%.

Οι λόγοι πίσω από αυτή την αύξηση δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί, παρότι γίνονται υποθέσεις ότι πρέπει να έχουν παίξει ρόλο οι κοινωνικές δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, η μείωση της εμπιστοσύνης στην αστυνομία και η αύξηση του αριθμού των όπλων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.  

Η δολοφονία του George Floyd και ο ρόλος της στη διαμόρφωση του αποτελέσματος

Παράλληλα με την άνοδο της εγκληματικότητας, μετά τη δολοφονία του George Floyd από έναν αστυνομικό, πολλοί Νεοϋορκέζοι έγιναν θιασώτες της αναμόρφωσης των αστυνομικών δυνάμεων και άρχισαν να αναζητούν άλλες λύσεις κοινωνικής προστασίας.

GEORGE FLOYD'S MEMORIAL PORTRAIT IN BROOKLYNStephanie Keith / Getty Images

Έρευνες γνώμης φαίνεται να δείχνουν ότι οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν την αναδιοχέτευση κονδυλίων από την αστυνομία σε προγράμματα κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και στην υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Αυτή η συνύπαρξη των διαμαρτυριών ενάντια στην αστυνομική βία με την τεράστια αύξηση των βίαιων εγκλημάτων είναι ένα περίπλοκο ζήτημα το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολα διαχειρίσιμο σε πολιτικό επίπεδο

Όπως περιγράφει την κατάσταση ο Al Sharpton, ένας εμβληματικός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα: "Οι άνθρωποι φοβούνται τόσο τους αστυνομικούς όσο και τους εγκληματίες. Και οι δύο αποτελούν πρόβλημα και οι δύο πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όποιος δεν είναι ικανός να καταστρώσει ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει και τις δύο αυτές μεταβλητές, δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιος για δήμαρχος".

Ο Eric Adams, με την εμπειρία του ως Αφροαμερικανός και πρώην αστυνομικός φαίνεται να διαθέτει το προαπαιτούμενο, αλλά ο δρόμος του μέχρι τον Νοέμβριο δεν είναι καθόλου ασφαλής.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος