Ίσως είναι πολύ αργά για την Βραζιλία

Διαδηλωτές σε όλη τη χώρα ζήτησαν την αποπομπή Μπολσονάρου.

Γράφει: Esquire Editors 03 Οκτωβρίου 2021

Δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν χθες Σάββατο σε πολλές πόλεις της χώρας, αποκρινόμενοι σε κάλεσμα κινημάτων και κομμάτων της αριστεράς, για να ζητήσουν για άλλη μια φορά την αποπομπή του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και να καταγγείλουν τις αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης.

Οι πιο σημαντικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στο Σάο Πάολο ή στην Μπραζίλια έπειτα από κάλεσμα της "Εθνικής εκστρατείας 'Έξω ο Μπολσονάρου'", που υποστηρίζεται από μια δεκαριά κόμματα της αριστεράς και πολλά συνδικάτα.

Μπορεί τα καλέσματα για διαδηλώσεις να αφορούσαν 167 πόλεις της χώρας, όμως σύμφωνα με καταμέτρηση του βραζιλιάνικου Τύπου συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 24 από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας και σε 84 πόλεις, εκ των οποίων 14 πρωτεύουσες πολιτειών.

Ορισμένοι δεξιοί και κεντροδεξιοί ηγέτες έλαβαν μέρος στις συγκεντρώσεις για να καταγγείλουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα, αν και δεν υποστηρίζουν απαραίτητα το αίτημα για αποπομπή του Μπολσονάρου.

Ίσως είναι πολύ αργά για την ΒραζιλίαΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην κεντρική συνοικία Καντελαρία στο Ρίο ντε Ζανέιρο εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία φωνάζοντας "Έξω ο Μπολσονάρου", ένα σύνθημα που αναγραφόταν επίσης σε πολλά πλακάτ.

Περισσότερα από 100 ψηφίσματα που ζητούν την αποπομπή του Μπολσονάρου έχουν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως ο πρόεδρός της Αρτούρ Λίρα, σύμμαχος της κυβέρνησης, δεν δίνει καμία συνέχεια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε επίσης την έναρξη πολλών ερευνών εναντίον του Ζαΐχ Μπολσονάρου και του περιβάλλοντός του, κυρίως για διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Στο Σάο Πάολο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην κεντρική λεωφόρο Παουλίστα, ανάμεσά τους πιθανοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές όπως ο Σίρο Γκόμες, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Εργασίας, που είχε έρθει τρίτος στις εκλογές του 2018.

Στην Μπραζίλια, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Εσπλανάδα των υπουργείων.

Οι προηγούμενες διαδηλώσεις υπό την ηγεσία κινημάτων της αριστεράς ζητούσαν την αποπομπή του Μπολσονάρου εξαιτίας της χαοτικής διαχείρισης της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει σχεδόν 600.000 θανάτους. Χθες ακούστηκαν επίσης συνθήματα για την αύξηση των τιμών των τροφίμων, του αερίου και των καυσίμων καθώς και για το 1,41 εκατομμύριο των ανέργων.

Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου από το ινστιτούτο Datafolha έδινε ποσοστό 26% στον ακροδεξιό πρόεδρο στον πρώτο γύρο έναντι 44% για τον Λούλα.

Στα συλλαλητήρια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρχαν πολλές κόκκινες σημαίες του Κόμματος Εργατών του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010) καθώς και πολλών άλλων οργανώσεων της αριστεράς και του κέντρου -- σημαίες της Βραζιλίας κυριαρχούν παραδοσιακά στις διαδηλώσεις υποστήριξης του προέδρου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, σε μαζικές διαδηλώσεις στην Μπραζίλια και στο Σάο Πάολο συμμετείχαν 125.000 υποστηρικτές του Ζαΐχ Μπολσονάρου. Περισσότεροι από εκείνους που κατάφερε να συγκεντρώσει η αριστερά χθες στις δύο περιφερειακές πρωτεύουσες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος σχεδιαστής μόδας Giorgio Armani

Μια από τις πιο πρωτοποριακές και επιδραστικές προσωπικότητες της ιταλικής μόδας παγκοσμίως, πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών στις 4 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.

Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026

Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο

Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους

Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;

Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;

Γραφει Τιμος Σαλαμες