Κάποια συμπεράσματα από τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Γιατί 'εξολοθρεύτηκε' ο Λοβέρδος, τι δείχνει η προσέλευση του κόσμου και πώς θα κινηθούν οι ψήφοι στο β' γύρο.

Γράφει: Esquire Editors 06 Δεκεμβρίου 2021

Η μεγάλη προσέλευση που υπήρξε στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ επιβεβαίωσαν τη δυναμική που είχε καταγραφεί σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Μία όμως άνοδος του ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως θα επιφέρει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό από τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων του κινήματος, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι είχαν επιλέξει να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ. Το γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο θα διεκδικήσουν την ηγεσία ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει την κεντροαριστερή γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα.

Στο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ απέφυγαν οποιαδήποτε εμπλοκή, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ωστόσο δεν πρόκειται να πάρουν καμία επίσημη θέση για τις διαδικασίες ενός άλλου κόμματος και το μόνο που σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές ήταν η συμμετοχή. "Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες αποτελεί θετικό γεγονός", ανέφεραν χαρακτηριστικά. Το πρωί στην καθιερωμένη σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες αναμένεται να γίνει μία πρώτη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο ΚΙΝΑΛ.

Θα πιεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως είτε εκλεγεί πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου είτε ο Νίκος Ανδρουλάκης, η πίεση που θα ασκηθεί θα είναι προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα δύο κόμματα θα θελήσουν να διεκδικήσουν τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται κυρίως από ψηφοφόρους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ενώ πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου βρήκαν πολιτική στέγη στην Κουμουνδούρου. Το γεγονός της μεγάλης μετακίνησης μεταξύ των δύο κομμάτων επιβεβαιώθηκε στις εκλογές του 2015, όταν μέσα σε 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ από 4,5% που είχε λάβει στις εκλογές του 2009 βρέθηκε στο 36,3% και το ίδιο διάστημα το ΠΑΣΟΚ από το 43,9% έπεσε στο 4,6%.

Ανδρουλάκης ή Παπανδρέου

Στο ερώτημα ποιον θα επιθυμούσε η κυβέρνηση για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ απάντηση δεν υπάρχει, καθώς στο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να πάρουν θέση ή προτίμηση μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο κοινοβουλευτικά στελέχη υποστηρίζουν πως οι θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου είναι γνωστές, όπως και τα όσα έγιναν επί πρωθυπουργίας του, σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη που είναι ένα νέο πρόσωπο, το οποίο δεν έχει μέχρι στιγμή αφήσει κάποιο σαφές πολιτικό αποτύπωμα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέψει στην ηγεσία του κόμματος η πίεση που θα ασκηθεί προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγαλύτερη, καθώς το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα με την Προοδευτικής Συμμαχία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ σημαντική είναι και η επιρροή που έχει σε όσους ψηφοφόρους μετακινήθηκαν προς την Κουμουνδούρου. Στον αντίποδα - εκτιμούν βουλευτές της ΝΔ – ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει τόσο μεγάλα ερείσματα στα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται τώρα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Από: Thetoc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού αφήνουν τα μεγαλύτερα ποσά οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα;

Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτικών εισπράξεων σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

Ύφεση δείχνουν και πάλι τα σήματα από τις 'φούσκες'

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η ύφεση φαίνεται στον ορίζοντα.

Τι έψαχνε το FBI στο σπίτι του Donald Trump

Έγγραφα που αφορούν τα πυρηνικά της χώρας έψαχνε το FBI στο σπίτι του Trump.

Πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με την εξάπλωση των ασθενειών

Οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ περισσότεροι από όσοι νομίζαμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Οι επιπτώσεις των δικαστικών περιπετειών του Donald Trump

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τις έρευνες του FBI για τον Donald Trump.

Τα επικίνδυνα sites που έχουν το Predator

Σε έρευνα που δημοσίευσε τον Μάιο το insidestory.gr, αποκαλύπτεται ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.