Éric Zemmour: Donald Trump α λα γαλλικά

Η Γαλλία στις φλόγες μετά την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του ισλαμοφοβικού Éric Zemmour.

Ίσως σε κάποιους να ακούγεται παρατραβηγμένο το να αποκαλείς τον Éric Zemmour 'Γάλλο Donald Trump', αλλά τα βίαια περιστατικά που συνόδευσαν την πρώτη συγκέντρωση της πολιτικής εκστρατείας του για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, με οπαδούς του να επιτίθενται εναντίον ακτιβιστών και δημοσιογράφων, δεν αφήνουν περιθώρια για αβρότητες. Ποιος είναι, όμως, ο 63χρονος νεόκοπος πολιτικός που σπέρνει τον σπόρο του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας σε μία δημοκρατία που φλερτάρει με την αυτοκτονία;

Η ανάδυση στον χώρο των media και οι ακραίες τοποθετήσεις

Γεννημένος σε ένα ανατολικό προάστιο του Παρισιού το 1958, άρχισε ήδη από τη δεκαετία του 1990 να κάνει όνομα στη Γαλλία ως δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, μέσα από τη συνεργασία του με εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, ραδιόφωνα και τηλεοπτικά δίκτυα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eric Zemmour (@ericzemmour_)

Ο ίδιος, σε πολιτικό επίπεδο, θεωρεί τον εαυτό του συνεχιστή του Charles de Gaulle και του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ενώ το βιβλίο του Le Suicide français (Η γαλλική αυτοκτονία), που εκδόθηκε το 2004, πούλησε πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα.

Η πολιτική και η ίδρυση του κόμματος Reconquête

Το πέρασμα στην πολιτική το έκανε επισήμως στις 30 Νοεμβρίου, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, αρχικά ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Κατά την πρώτη του συγκέντρωση, όμως, που έλαβε χώρα την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου σε ένα προάστιο του Παρισιού, ανήγγειλε τη δημιουργία του δικού του κόμματος, του Reconquête, το όνομα του οποίου αποτελεί ευθεία αναφορά στην 'ανακατάκτηση' της Γαλλίας από τους μουσουλμάνους μετανάστες

Στην προεκλογική του συγκέντρωση συνέρρευσαν 10.000 οπαδοί του αλλά και μέλη της SOS Racisme, μίας ακτιβιστικής οργάνωσης, φορώντας μπλουζάκια με μία στάμπα που έγραφε 'Όχι στον ρατσισμό'. Ένας ακτιβιστής προσπάθησε να επιτεθεί στον Zemmour, ενώ οι οπαδοί του ακροδεξιού πολιτικού επιτέθηκαν τόσο σε ακτιβιστές όσο και σε δημοσιογράφους, με τη γαλλική αστυνομία να έχει ξεκινήσει έρευνα για τα περιστατικά βίας.

> Διάβασε ακόμα: Όταν οι πολιτικοί παρενοχλούν δημοσιογράφους

Θεωρίες συνωμοσίας και καταδίκες για φυλετικές διακρίσεις

Οι θέσεις του Éric Zemmour σχετικά με τη μετανάστευση και το Ισλάμ είναι καταφανώς ακραίες, ενώ ο ίδιος έχει υποστηρίξει εκτενώς μία θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία ο 'ιθαγενής' πληθυσμός της Γαλλίας πρόκειται να αντικατασταθεί από μη ευρωπαϊκής καταγωγής πληθυσμούς.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eric Zemmour (@ericzemmour_)

Το 2011 καταδικάστηκε για φυλετικές διακρίσεις και το 2018 για πρόκληση μίσους εναντίον των μουσουλμάνων, με την τελευταία καταδίκη να έχει φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ από το 2018 έως το 2019 έχει αθωωθεί έξι φορές για παρόμοιες κατηγορίες. Η Ευρώπη παρακολουθεί την εξέλιξη της περίπτωσής του με κομμένη την ανάσα.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης