Τι σημαίνει η νίκη Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δυσκολεύει τον Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του να διευρύνει το ακροατήριό του στην κεντροαριστερά.

Γράφει: Esquire Editors 13 Δεκεμβρίου 2021

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι η νέος αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με αυξημένη νομιμοποίηση, αφού κατάφερε στον δεύτερο γύρο να νικήσει και μάλιστα με διαφορά, τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Φυσικά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Αφού θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να "ξεκολλήσει" το κόμμα του, από την τρίτη θέση που βρέθηκε στις εκλογές του 2019.

Δεν θα είναι εύκολο. Η συγκίνηση που προκάλεσε η απώλεια της Φώφης Γεννηματά και η εσωκομματική κόντρα των υποψηφίων στον α γύρο, δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον για το πάλαι ποτέ "κόμμα της Αλλαγής" και οδήγησαν πολλές χιλιάδες κόσμου να μετάσχουν στις εκλογές. Αλλά είναι ερώτημα αν όλοι αυτοί που θέλησαν να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, θα το ακολουθήσουν και στις κάλπες, δηλαδή αν το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, θα μεταφραστεί και σε μια επιστροφή των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές.

Το βέβαιον είναι ότι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ δεν ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι βέβαιον και το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου εύχονταν και ήλπιζαν να εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Αν και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ- φυσικά- δεν πήρε θέση, δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη όπως ο Νίκος Μπίστης, έσπευσαν να καταγγείλουν τη δολοφονία χαρακτήρα- όπως την χαρακτήρισαν- του Γιώργου Παπανδρέου, από σχολιαστές, όπως ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, που άσκησαν σκληρή κριτική στην υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και ευχήθηκαν τη μη εκλογή του.

Γιατί όμως η εκλογή Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πρώτον, γιατί ακυρώνει το σενάριο του Αλέξη Τσίπρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, μετά τις εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ο κ. Τσίπρας αφήνει να εννοηθεί, ώστε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του, ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και αν- όπως όλα δείχνουν- ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα. Με τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ και του Γιάννη Βαρουφάκη (αν και ο ίδιος ο αρχηγός του ΜεΡΑ25 το αρνείται κατηγορηματικά). Η εκλογή Ανδρουλάκη ακυρώνει το σενάριο, αφού είναι πρόσφατη η δήλωση του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ ότι "ο Μητσοτάκης κάνει πάρτι γιατί έχει απέναντί του τον Τσίπρα". Πώς θα πείσει έτσι ο κ. Τσίπρας τους αριστερούς ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν, όταν θα θεωρούν δεδομένη τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και αδύνατη την άλλη κυβέρνηση;

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος. Η εκλογή Ανδρουλάκη προκαλεί αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και λόγω του γεγονότος ότι πλέον στον χώρο της αντιπολίτευσης υπάρχει ένα νέο πρόσωπο. Ένα νέο πρόσωπο που δημιουργεί ενδιαφέρον και περιέργεια. Ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει παλιός. Νεότερος και από τον Αλέξη Τσίπρα ηλικιακά, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη επίσης μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν φίλοι και οπαδοί του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Και η διαδικασία της εκλογής του, όταν έρχεται σε αντιδιαστολή με τις κλειστές διαδικασίες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ψηφίσουν μόνο τα κομματικά μέλη, κατατάσσει αυτόματα στην συνείδηση των ψηφοφόρων, το κόμμα του κ. Τσίπρα, στα παλαιά κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς. Δύσκολο να γοητεύσει έτσι το κεντροαριστερό κοινό.

Η εκλογή Ανδρουλάκη έρχεται σε μια φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αδυνατεί να πιάσει το σφυγμό των εξελίξεων. Η στασιμότητα του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις δεν οφείλεται απλά στην συγκυρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη λεγόμενη δομική αντιπολίτευση, δηλαδή με το όχι σε όλα, δεν συντονίζεται με το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για κανονικότητα και φυσικά, με δεδομένη την θητεία του στην κυβέρνηση, δεν πείθει ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει καλύτερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, λόγω της γνωστής "κωλτούμπας", έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη εκείνου του αντισυστημικού κοινού, που είδε στον Αλέξη Τσίπρα τον άνθρωπο που θα γκρεμίσει το καθεστώς των παλαιών κομμάτων. Ετσι ζούμε πλέον σε σύστημα 1,5 κόμματος με την αντιπολίτευση να αδυνατεί να καρπωθεί την προφανή φθορά της Νέας Δημοκρατίας.

> Διάβασε ακόμη: Σε άλλα νέα, το ΠΑΣΟΚ αποκτά Instagram account

Εφόσον ο Νίκος Ανδρουλάκης καταφέρει να αρθρώσει έναν αντιπολιτευτικό λόγο που θα συγκινεί και θα πείθει τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς για μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, είναι σε θέση να επαναπατρίσει εκείνους τους αντιδεξιούς ψηφοφόρους, που δεν μετακόμισαν στη Νέα Δημοκρατία και αναζητούν άλλη πρόταση.

Ο κ. Τσίπρας σωστά διέγνωσε ότι ο μόνος τρόπος να επανέλθει στην εξουσία, είναι διευρύνοντας την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και την κεντροαριστερά. Ηταν η απόπειρα που πήρε τον τίτλο "Προοδευτική Συμμαχία" και προστέθηκε και στον τίτλο του κόμματος. Τώρα ο κόσμος αυτός διεκδικείται από ένα νέο πρόσωπο…Νέο πρόσωπο, άφθαρτο και χωρίς τα βαρίδια της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το πρόσωπο είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Από: Thetoc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.