Το θέμα της δημοκρατίας στη Σερβία περνά στα χέρια των πολιτών της

Τα ΜΜΕ, η σύνδεση με την Ευρώπη και η συγκέντρωση της εξουσίας στον Πρόεδρο Βούτσιτς.

Γράφει: Esquire Editors 17 Δεκεμβρίου 2021

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς συνήθισε να τα έχει όλα. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους, το κόμμα του, Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) εξασφάλισε περισσότερες από το 60% των ψήφων. Διάφοροι σύμμαχοι και πελάτες έλαβαν τις υπόλοιπες, καθώς η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τις κάλπες.

Καθόλη τη διάρκεια του 2021, ο Βούτσιτς έκανε κάποια πράγματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην περιοχή, με την ταχεία κυκλοφορία των εμβολίων που προμηθεύτηκε από τη Δύση όσο και από τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτό είναι απόδειξη στο γεγονός ότι ο Σέρβος πρόεδρος στρώνει το κόκκινο χαλί για αυτόν στις Βρυξέλλες, στη Μόσχα και στο Πεκίνο.

Τον Σεπτέμβριο, η πρώην Γερμανία Καγκελάριος Μέρκελ, επέλεξε το Βελιγράδι ως τον πρώτο της σταθμό του αποχαιρετιστήριου ταξιδιού της στα Βαλκάνια. Πολλά πιστά στον Βούτσιτς ΜΜΕ επαίνεσαν τον Σέρβο πρόεδρο, απορρίπτοντας τους επικριτές του ως "πέμπτο φαλαγγίτες” που υπάγονται στις εχθρικές ξένες δυνάμεις.

Ωστόσο αυτές τις ημέρες ο Βούτσιτς συμβιβάζεται με το γεγονός ότι η απόλυτη εξουσία εγκυμονεί κινδύνους. Όσο και αν ελέγχει τα ΜΜΕ, δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη για αντιλαϊκές αποφάσεις. Για τρίτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες είναι έξω στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, κλείνοντας δρόμους, αυτοκινητόδρομους και γέφυρες σε όλη τη χώρα. Αυτή ήταν μια απάντηση σε αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις στον νόμο περί απαλλοτριώσεων και στον νόμο περί δημοψηφίσματος που πέρασε από τη Βουλή της Σερβίας.

Για πολλούς Σέρβους από όλο το πολιτικό φάσμα, από τους φιλελεύθερους μέχρι τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές, η νομοθεσία δίνει στις αρχές λευκή επιταγή να αρπάξουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και να καταστήσουν σχεδόν αδύνατη τη διενέργεια λαϊκών δημοψηφισμάτων.

Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η νομοθεσία εξυπηρετεί την πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto. Το προτεινόμενο εγχείρημα της εταιρείας για ένα ορυχείο λιθίου και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας, κατά την άποψη τους απειλεί την κοιλάδα Jadar River στη Δυτική Σερβία. Και είναι εξοργισμένοι από την προφανή περιφρόνηση της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση.

Ο Βουτσιτς φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι η υπόθεση με τη Rio Tinto είναι μια σημαντική ευθύνη. Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί στη Σερβία, μήνες πριν από τις προγραμματισμένες για τον Απρίλιο του 2022 προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές. Οι φιλοκυβερνητικοί τραμπούκοι που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές στο πρώτο Σαββατοκύριακο, έκαναν τα πράγματα χειρότερα.

Αντιμέτωπος με αυξανόμενη θυμό, ο Βούτσιτς άλλαξε τακτική. Στις 8 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος έστειλε τη νέα νομοθεσία πίσω στη Βουλή για επανεξέταση. Το υπουργικό συμβούλιο έβγαλε τα νομοσχέδια από την ατζέντα, αναμφίβολα κατόπιν εντολής του Βουτσιτς. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα συζητηθούν μέχρι μετά τις εκλογές του Απριλίου. Βραχυπρόθεσμα, η κίνηση αυτή έχει μειώσει την πίεση στον Βούτσιτς. Οι διαδηλώσεις στο 11-12 Δεκεμβρίου προσέλκυσαν πολύ μικρότερο πλήθος από αυτό των προηγουμένων Σαββατοκύριακων.

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι τοπικές ενώσεις κινητοποίησαν το αντί-Βούτσιτς κλίμα για να αναγκάσουν τον παντοδύναμο πρόεδρο να υποχωρήσει. Ωστόσο, αυτό που είναι εμφανές είναι η απουσία της σερβικής αντιπολίτευσης. Είναι πολύ ασαφές εάν θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί το momentum, παρουσιάζοντας έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο, ικανό να αμφισβητήσει τον Βούτσιτς.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ό,τι συμβαίνει στη Σερβία επηρεάζει τη σταθερότητα και τη μελλοντική κατεύθυνση των Δυτικών Βαλκανίων. Το τεράστιο μέγεθος της, η εθνικιστική της πολιτική και οι δεσμοί των ελίτ με τη Ρωσία και την Κίνα, δίνουν στη Σερβία μια επιρροή που υπερβαίνει κατά πολύ τη Δημοκρατία.
Αυτό που είναι εντυπωσιακό επίσης, είναι η απουσία της ΕΕ σε αυτή την ιστορία.

Παλαιότερα, όταν οι Σέρβοι διαδήλωναν κατά του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δεν υπήρχε αμφιβολία σε ποιανού την πλευρά ήταν οι Βρυξέλλες. Τώρα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Είναι λες και οι ηγέτες της ΕΕ να μην γνωρίζουν τους αυταρχικούς τρόπους του Βούτσιτς.

Αυτό που βλέπουν οι Σέρβοι πολίτες είναι η θερμή αποδοχή του από την ΕΕ. "Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σερβία δίνει μεγάλη έμφαση σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Βελιγράδι, στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. "Σας επαινώ για τα βήματα που έχετε κάνει. Είναι τεράστιο. Έχετε κάνει πολύ σκληρή δουλειά”.

Η ΕΕ επιλέγει μια ρεαλιστική προσέγγιση με επίκεντρο την οικονομία, τις υποδομές και τη συνδεσιμότητα, και φυσικά τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Σε ό,τι αφορά στην κρίση με τη Rio Tinto, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται για το λίθιο της Σερβίας. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένων των στρατηγικών προκλήσεων που συνδέονται με την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Το βασικό πόρισμα είναι η διαχρονικά δοκιμασμένη αλήθεια ότι η μοίρα της σερβικής δημοκρατίας, βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των πολιτών της. Η ΕΕ μπορεί να είναι καλή στο να καθορίζει σημεία αναφοράς, αλλά οι πολιτικές επιταγές της εποχής συχνά υπερισχύουν έναντι των υψηλών αρχών.

Εάν η Σερβία θέλει να σημειώσει πρόοδο προς τη δημοκρατική λογοδοσία, θα επιτευχθεί μέσω άμεσων δράσεων, όχι με προϋπόθεση την ένταξη στην ΕΕ. Να ευχηθούμε η λαϊκή πίεση προς τις αρχές να μην εξασθενίσει, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν.

Από: Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.