Τι πραγματικά συμβαίνει στο Καζακστάν

Πώς προέκυψαν οι αναταραχές που έχουν παραδώσει στις φλόγες την κεντροασιατική χώρα.

Στις 5 Ιανουαρίου, από το δημαρχείο της πόλης Αλμάτι του Καζακστάν έβγαινε καπνός, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των πόλεων της κεντρο-ασιατικής χώρας για να αντιτεθούν στην τσουχτερή άνοδο στις τιμές των καυσίμων.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και απαίτησαν την παραίτηση του 'πατέρα του έθνους' Nursultan Nazarbayev, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο την επιρροή του, που διαρκεί τρεις δεκαετίες. Βέβαια, ο πρώην πρόεδρος της χώρας έχει ήδη παραιτηθεί από το 2019. Αυτό, όμως, δεν τον εμποδίζει να συνεχίζει να έχει εξουσία στα χέρια του και να κινεί τα νήματα υπό τον τίτλο του 'πατέρα του έθνους'.

Οι διαδηλώσεις ανάγκασαν τον πρόεδρο Kassym-Jomart Tokayev να αντικαταστήσει τον Nazarbayev από επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Προηγουμένως, ο Tokayev είχε 'αποδεσμεύσει από τα καθήκοντά της' ολόκληρη την κοινοβουλευτική του ομάδα και είχε κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μία κίνηση που ακολουθήθηκε από blackout στο διαδίκτυο.

Τι προκάλεσε τις διαδηλώσεις

Την Κυριακή που μας πέρασε άρθηκε το πλαφόν στην τιμή πώλησης του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου (LPG), το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο από το 70-90% των οχημάτων της χώρας. Ως αποτέλεσμα αυτής της άρσης, μέσα σε λίγες ημέρες, η τιμή του διπλασιάστηκε. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο δυτικό Καζακστάν, μία περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα και μέχρι την Τρίτη είχαν επεκταθεί σε όλη την υπόλοιπη χώρα. 

Τι συμβαίνει τώρα

Ο Tokayev, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εισάγει ξανά πλαφόν στην πώληση του LPG και, μέσω Twitter, αποθάρρυνε τους πολίτες από τη συμμετοχή τους στις αναταραχές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει τις όποιες κοινωνικοοικονομικές απαιτήσεις.

Παρότι ο Tokayev υπέκυψε σε κάποιες απαιτήσεις, βέβαια, ορκίστηκε να λάβει τη σκληρότερη δυνατή δράση ενάντια στους διαδηλωτές.

> Διάβασε ακόμα: Οι Ταλιμπάν ως απειλή για τη σταθερότητα στην Κεντρική Ασία

Ποια είναι η μεγάλη εικόνα

Το Καζακστάν κατέχει μία στρατηγική θέση ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, με τη Μόσχα να θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται υπό την επιρροή της. Επίσης, η ιστορία -δες Ουκρανία και Λευκορωσία- έχει δείξει ότι βλέπει με αρνητικό μάτι τις πολιτικές αναταραχές σε πρώην σοβιετικές χώρες. Κάτι ακόμα: Ο Nazarbayev, παρότι 'καρατομήθηκε' από τη θέση εξουσίας που κατείχε, συνεχίζει να έχει την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.

> Διάβασε ακόμα: Πόσο άσχημη είναι και πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση. 'Υποστηρίζουμε την εύρεση μίας ειρηνικής λύσης για όλα τα προβλήματα, που θα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους, με τη βοήθεια του διαλόγου και όχι με τις μάχες στους δρόμους και την παραβίαση των νόμων', αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.