Τουλάχιστον 300 νεκροί σε θέατρο της Μαριούπολης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με πολύνεκρες επιθέσεις και πυραύλους σε ουκρανική στρατιωτική μονάδα.

Γράφει: Esquire Editors 25 Μαρτίου 2022

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις πληροφορίες να είναι σε αρκετές περιπτώσεις συγκεχυμένες, ως προς τι συμβαίνει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, σήμερα Παρασκευή 25 Μαρτίου, ανακοινώθηκε πως στο θέατρο της Μαριούπολης το οποίο βομβάρδισαν οι Ρώσοι ανηλεώς υπάρχουν τουλάχιστον 300 νεκροί.

'Από αυτόπτες μάρτυρες προέκυψαν πληροφορίες ότι περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Θέατρο της Μαριούπολης μετά τον βομβαρδισμό του από ρωσικό αεροσκάφος', αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των Αρχών της Ουκρανίας.

Περίπου 1.300 άνθρωποι πιστεύεται ότι είχαν καταφύγει στο κτίριο, με μόλις 150 επιζώντες να έχουν βγει από τα ερείπια αμέσως μετά την επίθεση.

Τουλάχιστον 300 νεκροί σε θέατρο της ΜαριούποληςGetty Images

Σε δήλωση σήμερα το πρωί, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι ήταν σε θέση να μοιραστούν έναν νέο αριθμό νεκρών από την τραγωδία.

'Δυστυχώς, ξεκινάμε αυτή τη μέρα με άσχημα νέα. Από αυτόπτες μάρτυρες, πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού από ρωσικό αεροσκάφος. Μέχρι το τέλος, δεν θέλω να πιστέψω σε αυτή τη φρίκη. Μέχρι το τέλος θέλω να πιστεύω ότι όλοι κατάφεραν να ξεφύγουν. Όμως τα λόγια όσων βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ώρα αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας λένε άλλα', ανέφερε και συνέχισε:

"Το Δραματικό Θέατρο στην καρδιά της Μαριούπολης ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Τόπος συναντήσεων, ραντεβού, σημείο αναφοράς. 'Που είσαι; Είμαι στο Δραματικό Θέατρο' Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή πει αυτή τη φράση: 'Στο Δραματικό Θέατρο'. Τώρα δεν υπάρχει πια Δραματικό Θέατρο. Στη θέση του εμφανίστηκε ένα νέο σημείο πόνου για τους κατοίκους της Μαριούπολης, ερείπια που έγιναν το τελευταίο καταφύγιο για εκατοντάδες αθώους ανθρώπους".

> Διάβασε ακόμα: H Σερβία αψηφά το μποϊκοτάζ στη Ρωσία

Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, μονάδες του ρωσικού στρατού αποσύρονται από περιοχές μετά τις βαριές απώλειες. Αργότερα όμως οι Ουκρανοί παραδέχθηκαν πως υπέστησαν σοβαρή ζημιά από πυραύλους που έπληξαν μονάδα του στρατού τους. Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ υποστηρίζει πως η Ρωσία θα βγει αποδυναμωμένη από τον πόλεμο.

Οι εξελίξεις στα στρατιωτικά μέτωπα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν τέσσερις νεκροί από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή αστυνομία.

'Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού το πρωί πολιτικής υποδομής από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, 7 άμαχοι τραυματίστηκαν, 4 από τους οποίους υπέκυψαν στα τραύματά τους', αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

'Δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί κοντά', προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Λίγο νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της κατέστρεψαν χθες, Πέμπτη, την μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμων του ουκρανικού στρατού κοντά στο Κίεβο με πυραύλους κρουζ.

Χθες το βράδυ 'πύραυλοι Kalibr υψηλής ακρίβειας είχαν στόχο βάση (αποθήκευσης) καυσίμου κοντά στο χωριό Καλίνοβκα, κοντά στο Κίεβο', δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

'Η μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμου που εξακολουθούσε να έχει ο ουκρανικός στρατός, η οποία εξυπηρετούσε στον εφοδιασμό των μονάδων στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καταστράφηκε', πρόσθεσε.

WAR IN UKRAINEGetty Images

Ο Κονασένκοφ δήλωσε εξάλλου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει από χθες ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ανάμεσα στον οποίο τρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τέσσερα drone.

> Διάβασε ακόμα: Οι πολεμικοί κανόνες και τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Αρχικά οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστησαν δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές. Όμως, η ουκρανική πλευρά παραδέχθηκε μέσω αξιωματούχου της πως προκλήθηκε 'σοβαρή καταστροφή' από την επίθεση.

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν σήμερα Παρασκευή επιζώντες αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα της Ντνίπρο, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος σημειώνει ότι από το πλήγμα προκλήθηκε 'σοβαρή καταστροφή'.

Σκληρές μάχες στα ερείπια της Μαριούπολης

Αναφερόμενη στο πεδίο μαχών στη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και το Κρεμλίνο θέλει πάση θυσία να καταλάβει, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη αυτή.

Συγχρόνως μαίνονται οι μάχες μέσα στην πόλη μεταξύ ρωσικών δυνάμεων, μονάδων του ουκρανικού στρατιού και της πολιτοφυλακής.

Και στην Οδησσό η πόλη βρίσκεται με τον φόβο των αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων κάθε ώρα κάθε μέρα. Οι κάτοικοί της την έχουν μετατρέψει σε ένα μεγάλο οχυρό.

Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρονται, σύμφωνα με το Κίεβο

Ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα.

Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες, κατά την ίδια πηγή.

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι 'πρακτικά παγωμένη', σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλο του Oυκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ τη νύχτα. Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικής μονάδας στα προάστια του Ντνίπρο, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος μέσω Facebook.

Πεντάγωνο: Η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο

Η Ρωσία θα βγει πολύ πιο αδύναμη και απομονωμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έκρινε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

'Θεωρώ με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η Ρωσία θα βγει από την Ουκρανία πιο αδύναμη από ό,τι μπήκε στη σύρραξη. Στρατιωτικά πιο αδύναμη, οικονομικά πιο αδύναμη, πολιτικά και γεωπολιτικά πιο αδύναμη, πιο απομονωμένη', έκρινε ο υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Κόλιν Καλ.

Από: Thetoc.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.