Μία Γαλλία χωρισμένη στα τρία

Μία ματιά στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Γράφει: Esquire Editors 11 Απριλίου 2022

Για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών ήρθαν όσο νωρίς έπρεπε. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακοπεί η καθοδική πορεία που κατέγραφε η υποψηφιότητά του τον τελευταίο ένα μήνα (ήτοι μετά την ανακοίνωση του προγράμματός του με κεντρικό στοιχείο την επιδίωξη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού) και η ανοδική πορεία που γνώριζαν η Μαρίν Λεπέν της ακροδεξιάς και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν της ριζοσπαστικής αριστεράς. Το αλλοτινό προβάδισμα των δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων περιορίσθηκε στις πέντε μονάδες για τον ένοικο των Ηλυσίων, χαρίζοντάς του όμως και πάλι την πρώτη θέση και μία κάποια απόσταση ασφαλείας από την ανταγωνίστριά του στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.

Πέρα από τις τρεις αυτές υποψηφιότητες που αντιστοιχούν στους τρεις βασικούς πόλους της αναμορφωμένης γαλλικής πολιτικής σκηνής επικρατεί... το χάος. Το αποτέλεσμα υπήρξε ταπεινωτικό για τα δύο πάλαι ποτέ βασικά κόμματα, τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς και τους ήδη πληγωμένους από το 2017 Σοσιαλιστές, απογοητευτικό για τους Οικολόγους, που ήλπιζαν σε περισσότερα λόγω κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, και προσγειωτικό για τον καινοφανή αστέρα της ακροδεξιάς Ερίκ Ζεμούρ.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Μακρόν αποσπά το 28,4% της ψήφου (έναντι 24% στον πρώτο γύρο το 2017), η Λεπέν 23,4% (έναντι 21,3%), ο Μελανσόν 21,1%, ο Ζεμούρ το 7%, η Βαλερί Πεκρές των Ρεπουμπλικανών το 4,7% (έναντι 20% του Φρανσουά Φιγιόν το 2017), ο Γιανίκ Ζαντό των Οικολόγων το 4,5%, ο ανεξάρτητος αγροτιστής Ζαν Λασάλ το 3,2%, ο Φαμπιάν Ρουσέλ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος 2,4%, ο (ακρο)δεξιός Φιλίπ Ντυπόν-Αινιάν το 2,1%, η δήμαρχος Παρισίων και υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό το 1,8%% και οι τροτσκιστές Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Αρτό από 0,8% και 0,6% αντιστοίχως.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.