Το νέο πολιτικό καθήκον του Macron στη δεύτερη θητεία

Τίποτα δεν πρόκειται να είναι απλό για τον δις εκλεχθέντα Γάλλο Πρόεδρο.

Γράφει: Esquire Editors 26 Απριλίου 2022

Ο Emmanuel Macron εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας για δεύτερη διαδοχική θητεία, με την κάλπη να του δίνει μεγαλύτερο ποσοστό (58,5%) απ’ ό,τι οι προβλέψεις των δημοσκόπων. Το δίδαγμα είναι πως οι Γάλλοι μπορεί να γκρινιάζουν στα γκάλοπ και να φωνάζουν κατά την προεκλογική εκστρατεία, όμως δεν θα ψηφίσουν ακραία, όπως έκαναν οι Βρετανοί επιλέγοντας Brexit ή οι Αμερικανοί επιλέγοντας Trump.

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ήταν ενδιαφέρουσες από πολλές απόψεις: κυρίως, όμως, για το πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο στη χώρα. Τα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας –Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικάνοι– έχουν καταβαραθρωθεί, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να ελπίζουν σε ανάκαμψη στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

H επόμενη μέρα

Το πολιτικό φάσμα διαμορφώνεται πλέον ως εξής: γύρω από τον Ζαν Λυκ Μελανσόν συσπειρώνονται δυνάμεις της αριστεράς και της άκρας αριστεράς, μαζί με πολλούς οικολόγους και αρκετούς πρώην σοσιαλιστές. Στη δεξιά, υπάρχει πλέον διαμάχη για την πρωτοκαθεδρία μεταξύ της Μαρίν Λεπέν και του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός ακροδεξιού συνασπισμού. Στο κέντρο, που έχει διευρυνθεί, ο Emmanuel Macron είναι κυρίαρχος, έχοντας την υποστήριξη πολλών πρώην μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η αποδυνάμωση των παραδοσιακών κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς και η ενίσχυση ακροαριστερών και ακροδεξιών δυνάμεων οφείλεται εν μέρει στην πολιτική επανάσταση που έφερε ο Emmanuel Macron το 2017 και στην ικανότητά του να μονοπωλεί το κέντρο, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι ο δημόσιος διάλογος στη Γαλλία έχει μετατοπιστεί από την οικονομία (με τις κρατικές δαπάνες στο 55% του ΑΕΠ ο δημοσιονομικός χώρος είναι αρκετά περιορισμένος) στην εθνική ταυτότητα.

Η συζήτηση για τη γαλλική ταυτότητα κινείται σε δύο άξονες: την αποστροφή προς τους μετανάστες και την αποστροφή προς την παγκοσμιοποίηση και τις επιπτώσεις της. Το πολιτικό καθήκον του Emmanuel Macron –και του νέου κυβερνητικού του επιτελείου– είναι να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και να δραστηριοποιηθεί ακόμα πιο έντονα στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Στα θετικά της επανεκλογής του συγκαταλέγεται η συνέχιση μιας πολιτικής που θα δώσει ώθηση στη γαλλική οικονομία και θα στηρίξει την πολιτική ισχύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία διοικούνται από κεντρώες κυβερνήσεις που συνεργάζονται στενά μεταξύ τους.

Στα άμεσα αποτελέσματα από την παραμονή του Emmanuel Macron στη γαλλική προεδρία, μπορεί να δούμε επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μια κίνηση που θα καταστήσει ακόμα πιο ξεκάθαρη τη στάση του ευρωπαϊκού μπλοκ σε σχέση με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ ως άμεσος πολιτικός στόχος ενδέχεται να τεθεί η εξαγωγή βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, οι αντίπαλοι του Emmanuel Macron θα συνεχίσουν να προσπαθούν να τον δυσφημίσουν, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το πολιτικό κέντρο έχει επικρατήσει, και αυτό είναι θετικό τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πώς μεταφράζευται η μεταστροφή της συμπεριφοράς του Erdogan απέναντι στην Ελλάδα

"Ο Erdoğan επέλεξε την ημέρα που οι Έλληνες γιορτάζουν την έναρξη της επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού για να στείλει ευχές προς τον γειτονικό λαό."

Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τις πυρηνικές απειλές του Putin

Οι πυρηνικές 'σπαζοκεφαλιές' του Ρώσου ηγέτη είναι καταδικαστέες αν και μάλλον γίνονται για το θεαθήναι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πότε ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος;

Πότε διαλύεται η Βουλή και ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος - Όλες οι προθεσμίες και η εκκρεμότητα με το κόμμα Κασιδάρη.

Είναι οριστικό: Εκλογές στις 21 Μαΐου

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, ενώ το αργότερο μέχρι τις 2 Ιουλίου θα γίνουν οι δεύτερες.

Ζούμε στην εποχή της συμμαχίας Κίνας - Ρωσίας

Η μακρά ιστορία της σινο-ρωσικής εχθρότητας έχει παραμεριστεί, προς το παρόν, έτσι ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να πολεμήσουν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων.