Μήπως συνηθίσαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Ενώ οι Ουκρανοί έχουν εθιστεί στο Telegram, ο υπόλοιπος κόσμος μοιάζει να νοιάζεται όλο και πιο λίγο για τον πόλεμο.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, εδώ και πάνω από 100 ημέρες, απ' όταν άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία, το βλέμμα των Ουκρανών μοιάζει να έχει κολλήσει στην οθόνη του κινητού τους. Μέσα από το Telegram, ενημερώνονται για τις εξελίξεις του πολέμου, ανά πεδίο ενδιαφέροντος, ανά πόλη, ανά γειτονιά. Τις τελευταίες μέρες, η ένταση μοιάζει να έχει πέσει σε σχέση με έναν μήνα πριν, με το μέτωπο να έχει μετατοπιστεί στα νοτιοανατολικά της χώρας, παρ' όλα αυτά, οι θάνατοι και οι καταστροφές παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

Οι 100 πρώτες ημέρες ενός πολέμου που δε λέει να σταματήσει

Η Ουκρανία, ως χώρα, έχει ακρωτηριαστεί, έχει σχεδόν παραλύσει. Κάθε 24 ώρες, σκοτώνονται 100 άτομα και τραυματίζονται άλλα 500. Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει το 1/5 της έκτασής της (στο οποίο περιλαμβάνεται σχεδόν όλη η μεταλλουργική βιομηχανία), όπως και ένα σημαντικό τμήμα των ακτών της. Το ΑΕΠ έχει πέσει κατά 35%. Το 5% των σπιτιών έχει καταστραφεί. Το 16% της καλλιεργήσιμης γης έχει χαθεί. 

Μήπως συνηθίσαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία;Getty Images

Κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Το ενδεχόμενο της ανακατάληψης πόλεων του νότου, όπως της Μαριούπολης, τη στιγμή που οι Ρώσοι δηλώνουν ότι έχουν έρθει για να μείνουν, φαντάζει αδύνατο. Υπάρχει κάτι ακόμα όμως που έχει αλλάξει από την έναρξη του πολέμου. Η ανά τον κόσμο προσοχή της κοινής γνώμης έχει στραφεί αλλού.  

Ο κόσμος υπνωτίστηκε από τον Johnny Depp και την Amber Heard

Όπως αναφέρει ο Paolo Mossetti του ιταλικού Esquire, οι αντιδράσεις (likes, σχόλια, κοινοποιήσεις) σε άρθρα που ποστάρονται στα social media και που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν μειωθεί κατά 22 φορές σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του πολέμου. Τεράστια είναι και η μείωση του αριθμού των ίδιων των άρθρων: από 520 χιλιάδες φτάσαμε στα 70 χιλιάδες την προηγούμενη εβδομάδα. Το αποκορύφωμα; Επί 6 εβδομάδες, το ενδιαφέρον για τη δικαστική διαμάχη του Johnny Depp και της Amber Heard ήταν εξαπλάσιο από αυτό για την Ουκρανία.

> Διάβασε ακόμα: Οι πολεμικοί κανόνες και τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ο Volodymyr Zelensky έχει δηλώσει ότι ο κόσμος σύντομα θα μπουχτίσει με τον πόλεμο, θα γίνει κυνικός, θα αρχίσει να αναζητάει να δει κάτι άλλο στους τηλεοπτικούς δέκτες του. Κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης που ασκείται από την κοινή γνώμη προς τους παγκόσμιους ηγέτες.

Οπότε, ως πρώτο συμπέρασμα από όλα αυτά μπορούμε να βγάλουμε το ότι όσο οι Ουκρανοί εθίζονται στην παρακολούθηση του πολέμου σε 'ζωντανή σύνδεση' μέσα από το κινητό τους, ο υπόλοιπος κόσμος, στρέφει το βλέμμα του αλλού.

> Διάβασε ακόμα: Κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το κύκνειο άσμα του Putin;

Μια άλλη εμμονή των Ουκρανών είναι τα livestreams στο YouTube, όπως αυτό του Mark Feygin, του Ρώσου δικηγόρου, ακτιβιστή και πολιτικού αντιπάλου του Vladimir Putin, όπως και εκείνο του Oleksiy Arestovych, συμβούλου του Ουκρανού προέδρου, blogger και ηθοποιού.

Οι Ουκρανοί εθίζονται σε αυτές τις φωνές και παράλληλα, άλλοι, εθίζονται σε άλλες ομάδες, σε άλλα γκρουπ, σε άλλες σελίδες. Όσοι δεν εμπιστεύονται τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ή πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί δεν γίνεται να είναι τόσο 'άγιοι' όσο παρουσιάζονται θρέφουν φαινόμενα όπως αυτό του Τσετσένου επικεφαλής Ramzan Kadyrov, που κέρδισε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ακολούθους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

CELL PHONE ADDICTIONGetty Images

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί ένας αχταρμάς, καθώς εκεί είναι που βρίσκουν καταφύγιο και διάφορες υποτιθέμενες 'ανεξάρτητες' φωνές, που στην πραγματικότητα κάνουν προπαγάνδα.

Κάτι τελευταίο, κάτι απρόσμενο. Ο Paolo Mossetti καταλήγει, στο περίπου, στο άρθρο του, ότι οι Ουκρανοί πρέπει να σταματήσουν να ενδιαφέρονται με τέτοια εμμονή για τις ειδήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στη χώρα τους, μιας και ο εθισμός τους στα social media θα μπορούσε να αποτελεί ένα όπλο στο χέρια του εχθρού, που τους προκαλεί εγκεφαλική εξάντληση. Εμείς, πάλι, ας συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε και να ασκούμε πίεση.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear