Η αντιπολίτευση του Erdogan ενισχύει τον εθνικισμό στην Τουρκία

Υπεύθυνος για την κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό ο Kemal Kılıçdaroğlu, ο επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Γράφει: Esquire Editors 05 Ιουλίου 2022

Η συνταγή μοιάζει απλή: επικέντρωση στα πολλά και μεγάλα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, ώστε στις εκλογές του 2023 το μέτωπο της τουρκικής αντιπολίτευσης να δρέψει άκοπα τους καρπούς της δημοσκοπικής κατάρρευσης, κυρίως λόγω δημοσκοπικής κρίσης, του Recep Tayyip Erdoğan και της κυβέρνησής του. Όμως το πολιτικό παιχνίδι στην Τουρκία δεν παίζεται μόνο εντός συνόρων, ιδίως στην περίπτωση του πολυπράγμονος Erdogan.

Και η τουρκική αντιπολίτευση είναι ετερόκλητη και χωρίς βάθος προγραμματικής συμφωνίας. Το αποτέλεσμα είναι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας να παίζει στο γήπεδο του νυν προέδρου, προσπαθώντας να τον αντιπολιτευθεί από θέσεις περισσότερο εθνικιστικές.

Ο ρόλος του Kılıçdaroğlu

Ο Kemal Kılıçdaroğlu, επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Με επανειλημμένες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα "βάζει φωτιά” εκεί όπου ο Erdogan επιχειρεί να κλείσει παλαιά μέτωπα προς ανατολάς, ενώ στα ελληνοτουρκικά απλώς κατηγορεί τον ένοικο του Λευκού Ανακτόρου ότι "δειλιάζει” και δεν είναι ειλικρινείς όταν κλιμακώνει την ένταση.

Την ώρα που Erdogan επείγεται να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Kılıçdaroğlu μνημονεύει τους νεκρούς της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον του πλοίου Mavi Marmara το 2010, προειδοποιώντας "Η δολοφονία Τούρκων πολιτών σε διεθνή ύδατα έχει τίμημα. Το μήνυμά μου στο Ισραήλ είναι το ζήτημα δεν έχει ακόμη κλείσει για εμάς”.

Στην δε επανασυμφιλίωση με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman (και το κλείσιμο του δικαστικού φακέλου για την δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi  στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης) ο Kılıçdaroğlu απαντά μέσω Twitter: "Η διάπραξη φόνου στο έδαφός μας έχει επίσης τίμημα. Δεν έχουμε κλείσει τους λογαριασμούς μας με αυτόν. Μπορεί να σέρνει τον Erdogan από τη μύτη, αλλά η Τουρκία είναι μεγάλο κράτος και αυτός [δηλ. ο Σαουδάραβας διάδοχος] θα κληθεί να πληρώσει για ό,τι έκανε”.

Αλλά τις περισσότερο εμπρηστικές δηλώσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας τις επιφυλάσσει για τα ελληνοτουρκικά. Άλλωστε δικής του εμπνεύσεως ήταν η θεωρία των "16 κατειλημμένων από την Ελλάδα νησιών του ανατολικού Αιγαίου”, που με διαφορά λίγων ετών υιοθέτησαν και διηύρηναν οι κυβερνώντες.

"Είμαι πολύ σαφής ως προς τον εξοπλισμό των νησιών από την Ελλάδα. Η Ελλάδα γνωρίζει το Kuvayi Milliye. Γνωρίζει επίσης καλά τους μακαρίτες Ecevit και Erbakan” ανέφερε ανάρτηση του Kılıçdaroğlu στις 26 Ιουνίου. Kuvayi Milliye είναι βέβαια το κίνημα των ατάκτων στον πόλεμο της Μικράς Ασίας, δηλ. οι τσέτες, ενώ η συγκυβέρνηση Ecevit και Erbakan ήταν αυτή που πραγματοποίησε την διπλή εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

Και αν σε άλλα ζητήματα (όπως λ.χ. οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την άρση του τουρκικού βέτο στην εισδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) ο Kılıçdaroğlu συνιστά χαμηλούς τόνους, τουλάχιστον επί της διαδικασίας, στα ελληνοτουρκικά "απελευθερώνεται”, προκαλώντας τον Erdogan να "αναλάβει δράση στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αν έχει τα κότσια”.

Η στάση αυτή ερμηνεύεται με βάση πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Στο εσωτερικό του κόμματός του ο Kılıçdaroğlu φαίνεται να έχει επιβάλλει την άποψη ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας προέχει η εθνική σύμπνοια, μολονότι δεν λείπουν οι διαφορετικές φωνές από όσους παίρνουν στα σοβαρά τον σοσιαλδημοκρατικό αυτοπροσδιορισμό του CHP ή κλίνουν προς ευρασιατικές αντιδυτικές απόψεις.

Επίσης βαραίνει και η ιστορία, καθώς το CHP είναι το κατεξοχήν κεμαλιστικό κόμμα και αισθάνεται ανά πάσα στιγμή την ανάγκη να υπερασπίζεται την "κληρονομιά του Ατατούρκ”.

Η κομματική αντιπαράθεση στην παρούσα συγκυρία επίσης ενθαρρύνει την εθνικιστική στροφή του CHP, εφόσον το κόμμα του Erdogan επιμένει να παρουσιάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως δύναμη εθνικής μειοδοσίας, ταυτισμένη με το φιλοκουρδικό και υπό απειλή απαγόρευσης HDP (το οποίο έχει ήδη ταυτίσει με το εκτός νόμου ΡΚΚ).

Αλλά στην ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η σύμπηξη εξακομματικού μετώπου της αντιπολίτευσης στο οποίο δεσπόζοντα ρόλο παίζει το διαρκώς ενισχυόμενο εθνικιστικό "Καλό Κόμμα” της Meral Akşener (φερόμενης ως μελλοντικής πρωθυπουργού υπό πρόεδρο προερχόμενο από το CHP, εάν ηττηθεί ο Erdogan και αποκατασταθεί το σύστημα της κοινοβουλευτικής προεδρευόμενης δημοκρατίας).

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την παράταση της εξουσιοδότησης αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων (Συρία, Ιράκ) το μεν CHP καταψήφισε για πρώτη φορά, το δε κόμμα της Akşener υπερψήφισε για πρώτη φορά, επικαλούμενο την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας που "κακόμαθε” την Ελλάδα και υπονομεύει τα τουρκικά συμφέροντα στην Λιβύη και την Συρία, όπου επιχειρείται η δημιουργία κουρδικού "τρομοκρατικού κράτους”.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear