Στο μέλλον, θα μπορείς να επιλέξεις τους συγγενείς σου

Η περεστρόικα του οικογενειακού δικαίου έρχεται από τη Γερμανία και ακούει στο όνομα 'Verantwortungsgemeinschaft'.

Στο Ριζότο, την ταινία της Όλγας Μαλέα που μια αίσθηση την είχε κάνει περίπου δύο δεκαετίες πριν, η Ευγενία (Άννα Μάσχα) και η Βίκυ (Δήμητρα Ματσούκα), φωτογράφος η πρώτη, στιλίστρια η άλλη, εξουθενωμένες από την καθημερινότητά τους, που περιλαμβάνει καριέρα, προβληματικό γάμο και παιδιά, αποφασίζουν να μείνουν μαζί, να συγκατοικήσουν, να στήσουν το δικό τους σπιτικό. Αν υποθέσουμε ότι οι φίλοι στους οποίους βασιζόμαστε για να τη βγάλουμε καθαρή στα δύσκολα, που τους νιώθουμε σαν αδέλφια μας, είναι "το δώρο του Θεού για τους κακούς συγγενείς", η επιλογή των δύο ηρωίδων θα μπορούσε να αναγνωστεί και ως ένας φιλμικός ύμνος στη γυναικεία αδελφοσύνη αλλά και τη φιλία γενικότερα.

Αν αυτές οι δύο γυναίκες, όμως, δεν ήταν σινεμασκόπ ρόλοι, αν υπήρχαν και ζούσαν ανάμεσά μας, η καθημερινότητά τους θα αποδεικνυόταν σκληρή: Παρότι θα είχαν στήσει από κοινού το νοικοκυριό τους, δεν θα μπορούσαν να κάνουν μαζί φορολογική δήλωση ή να ενημερώνεται η μία για την πρόοδο των παιδιών της άλλης στο σχολείο. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η Ευγενία θα απαγορευόταν να λάβει οποιαδήποτε απόφαση για την υγεία της Βίκυς. Ο λόγος; Το ότι δεν είναι συγγενείς εξ αίματος, αγχιστείας ή υιοθεσίας. Άδικο; Πολύ.

Αυτή την αδικία, που δεν θέλει ιδιαίτερη σκέψη για να αναγνωρίσουμε την ύπαρξή της, φιλοδοξεί να διορθώσει πρώτος σε όλο τον κόσμο ο Marco Buschmann, ο εκλεγμένος με το FDP υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας. Εδώ και μήνες προετοιμάζει το νομικό έδαφος για να αρχίσουν να αναγνωρίζονται από το κράτος αυτού του τύπου οι "εκλεκτικές συγγένειες" και να καθορίζονται νομικά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μετόχων τους, με την εισαγωγή του όρου "κοινότητα ευθυνών" (Verantwortungsgemeinschaft). Τι θα συνιστούν, όμως, αυτές οι κοινότητες και κατά πόσο θα αποτελέσουν τις οικογένειες του μέλλοντός μας;

Η συνέχεια στο Madamefigaro.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.