Ο Κωστής Χατζηδάκης πιστεύει στην πολιτική με αξίες και αποτελέσμα

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές, σε μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη.

Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφιος βουλευτής στον βόρειο τομέα της Αθήνας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, Κωστής Χατζηδάκης. Διαβάζοντάς την, μπορεί κανείς να διακρίνει τον άνθρωπο πίσω από το τυπικό προσωπείο του πιστού στο καθήκον πολιτικού. Τα κοινά μπήκαν και επισήμως στη ζωή του στην τρυφερή ηλικία των 29 ετών, όταν εξελέγη για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής και στην κουβέντα που ακολουθεί, το μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κάνει μία μίνι αναδρομή από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα, απαντώντας μεταξύ άλλων σε πιο προσωπικές ερωτήσεις. 

Η συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη

>Πολιτική με "αξίες και αποτέλεσμα". Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κεντρικό σύνθημα;
Τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιό μου βίο έχω προσπαθήσει να πορευτώ με ορισμένες αρχές και αξίες. Αυτά που μας έλεγαν οι γονείς μας: "παιδί μου να είσαι καλός άνθρωπος". Αλλά και στην πολιτική είμαι οπαδός ορισμένων αρχών. Πιστεύω στην Ελλάδα της Ευρώπης, στην πολιτική αξιοπρέπεια, στη σοβαρότητα, στη σταθερότητα ως προς τις απόψεις. Τώρα, γιατί πολιτική με αποτέλεσμα; Διότι δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε πολιτικούς για μνημόσυνα και κηδείες αλλά πολιτικούς που παράγουν έργο. Αυτό προσπάθησα να κάνω στην Ολυμπιακή, στα περιφερειακά αεροδρόμια, στη ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ.

>Τι είναι αυτό που σας βοήθησε να σχηματίσετε πολιτική ταυτότητα;
Διάβαζα από μικρός ιστορία. Και μετά πολιτικές αναλύσεις. Με τραβούσαν πάντα δυο έννοιες. Η ελευθερία και η κοινή λογική. Ελευθερία διότι το κράτος υπάρχει για να υπηρετεί τον πολίτη και όχι ο πολίτης το κράτος. Και κοινή λογική διότι, όπως ήταν ο τίτλος ενός μουσικού συγκροτήματος, αισθάνομαι ότι αρκετές φορές "χανόμαστε γιατί ρεμβάζουμε". Με αυτή την κατεύθυνση προχωρώ, λοιπόν, στις πολιτικές μου επιλογές.

>Ποια πιστεύετε είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που έχετε κληρονομήσει από τους γονείς σας;
Και οι δύο μου γονείς με διαμόρφωσαν βαθιά. Από τον πατέρα μου έχω πάρει την πίστη σε ορισμένες αρχές: στην αξιοπρέπεια, στην περηφάνια. Από τη μητέρα μου έχω πάρει την ηπιότητα και έναν πιο διπλωματικό τρόπο έκφρασης.

>Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική;
Πέρα από τους γονείς μου, η πολιτική είναι από εκείνα τα πάθη -για άλλους είναι οι τέχνες, για άλλους οι επιστήμες ή κάποιο τεχνικό επάγγελμα- που δεν σε εγκαταλείπουν ποτέ. Εγώ νιώθω ότι από μικρός είχα πέσει στη "μαρμίτα" με την πολιτική! Και, βασικά, ήμουν "ερωτευμένος" με αυτή, μέχρι να προκύψει ο γάμος μου με την Πόπη και ο γιος μας ο Γιάννης και να αλλάξουν οι ισορροπίες.

>Πώς γνωριστήκατε με τη σύζυγο σας;
Γνωριστήκαμε μέσω της πολιτικής, καθώς ήταν έπαρχος στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Υπήρχε μία αμοιβαία έλξη στον αέρα. Από το 2014 και μετά η σχέση μας σταθεροποιήθηκε και παντρευτήκαμε το 2017 στην Τζια. Στο σπίτι των φίλων, όπου είχαμε πάει πρώτη φορά μαζί ταξίδι.

>Έχετε εκλεγεί 3 φορές Ευρωβουλευτής και έχετε ζήσει στις Βρυξέλλες πολλά χρόνια. Ποιες είναι οι καλύτερες αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο;
Ήμουν αρκετά τυχερός σε αυτό, διότι μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωριστώ με πρόσωπα, καταστάσεις και διαδικασίες που δεν θα μάθαινα ποτέ. Άνοιξαν οι πολιτικοί μου ορίζοντες, αλλά μου δόθηκε η δυνατότητα παράλληλα, να έρχομαι σε επαφή με τη ποικιλία των παραδόσεων και των αντιλήψεων που συνυπάρχουν στην ήπειρό μας. Και, φυσικά, να γνωρίσω από πολύ κοντά μια σειρά από μέρη, από τα οποία περισσότερο έχω το Στρασβούργο στην καρδιά μου.

>Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο σας επίτευγμα έως τώρα; Το σημαντικότερο σας έργο;
Δεν μπορώ να διαλέξω. Ήταν όλα πράγματα για οποία έχω αγωνιστεί. Με την κρατική Ολυμπιακή μπαίναμε μέσα 450 εκατ. ευρώ το χρόνο, τώρα κερδίζουμε 300 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις αερομεταφορες. Τα περιφερειακά αεροδρόμια ήτανε παραπήγματα και τώρα έγιναν τοπικοί πόλοι ανάπτυξης. Η ΔΕΗ από τη χρεοκοπία βρέθηκε να θεωρείται παράδειγμα εξυγίανσης, και ο ΕΦΚΑ αλλάζει κάθε μέρα δίνοντας πλέον αμέσως συντάξεις και εξυπηρετώντας με το 1555 τους ασφαλισμένους.

>Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε στη θητεία σας ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων;
Χωρίς αμφιβολία ο ΕΦΚΑ. Ήταν ο πιο προβληματικός οργανισμός του Δημοσίου. Σκεφτείτε ότι σε αυτόν αναλογούσε το 48% των παραπόνων των πολιτών από ολόκληρο το Δημόσιο! Παρόλα αυτά, κάναμε μία σημαντική πρόοδο, εφαρμόζοντας λύσεις κοινής λογικής (πχ. προκαταβολή σύνταξης, πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, συντάξεις fast track, ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου). Οι εκκρεμείς συντάξεις αντιμετωπίστηκαν: 570.000 συντάξεις βγήκαν σε 27 μήνες, δηλαδή, 1 στους 14 ενήλικες Έλληνες έλαβε την κύρια σύνταξή του το 2021, το 2022 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Και πλέον εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, πιο γρήγορα δηλαδή από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία! Ταυτόχρονα, το 1555 έδωσε τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα: πάνω από 5,6 εκατ. κλήσεις έχουν απαντηθεί, με το 70% να αφορά ζητήματα του ΕΦΚΑ. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει στον ΕΦΚΑ, αλλά το πρόσωπό του έχει αλλάξει σημαντικά και αυτό πιστεύω το αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι!

>Μια από τις πιο κρίσιμες προσωπικές αποφάσεις που κληθήκατε να πάρετε λόγω της ενασχόλησης σας με την πολιτική;
Ήταν η απόφαση για το αν θα συνεχίσω με την πολιτική, μετά την επίθεση που είχα δεχθεί στο Σύνταγμα το 2010. Όχι τόσο λόγω του χτυπήματος, όσο λόγω του ότι συνέχιζε να προελαύνει ο λαϊκισμός και να ανθίζουν τα άκρα. Θεώρησα, ωστόσο, ότι θα ήταν ήττα να σταματήσω και γι’αυτό συνέχισα.

>Προσωπική και επαγγελματική ζωή. Οικογένεια και Υπουργείο Εργασίας. Πιστεύετε έχετε καταφέρει να τα εξισορροπήσετε;
Δεν είναι μυστικό. Το ξέρουν αυτοί που με γνωρίζουν καλύτερα ότι είμαι εργασιομανής. Παλιότερα καθόμουν και μέχρι τα μεσάνυχτα στο Υπουργείο ή και ακόμα πιο αργά. Και παρότι, στο Υπουργείο αυτά τα χρόνια έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα όπως η εξισορρόπηση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή των εργαζομένων (με τις νέες, μεγαλύτερες γονικές άδειες, την άδεια πατρότητας, το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία) πρέπει να πω ότι δεν κάνω ιδιαίτερη χρήση αυτών των δικαιωμάτων! Βέβαια, ο ερχομός του γιου μου, του Γιάννη, το άλλαξε σημαντικά αυτό. Μου έβαλε και εμένα ένα φρένο στις ώρες που περνάω στο γραφείο. Διότι, θέλω να επιστρέφω στο σπίτι νωρίτερα για να περνάω όσο χρόνο μαζί του μπορώ.

>Επομένως η ζωή σας άλλαξε αφού γεννήθηκε ο γιος σας.
Πολύ. Το ακούς από πολλούς γονείς: "Τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία, κάνουν τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή". Αλλά είναι άλλο πράγμα να το ακούς και άλλο πράγμα κάθε μέρα να το ζεις. Παίρνεις μία μεγάλη ικανοποίηση. Ακόμη και όταν μπαίνεις στο δωμάτιο του παιδιού σου και το βλέπεις να κοιμάται στο κρεβατάκι του. Νιώθω ότι, σαν την οικογένεια, -και, ακόμη πιο πολύ, σαν το παιδί σου- δεν υπάρχει κάτι που να σε κάνει πιο πλήρη, που να σε γεμίζει περισσότερο.

>Ο γιος σας ξέρει τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς;
Ξέρει σίγουρα τι δουλειά κάνει η μαμά του, η οποία είναι γιατρός. Τώρα, για μένα αυτό που κάνω του φαίνεται σπουδαίο και σημαντικό. Διότι βλέπει πολλούς ανθρώπους να έρχονται γύρω μου. Και εμείς πολλές φορές του εξηγούμε ότι είναι μία δουλειά που αφορά πολλούς ανθρώπους. Κάθε φορά που περνάμε έξω από ένα κτίριο του ΕΦΚΑ στην Κηφισίας πάντα λέει: "Μπαμπά! Μαμά! Ο ΕΦΚΑ!".

>Πόσο καλός πατέρας νιώθετε ότι είστε;
Προσπαθώ, να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Έχω γίνει λιγότερο εργασιομανής, για να τον βλέπω περισσότερο. Η δουλειά του γονέα είναι η μόνη για την οποία δεν υπάρχει ένα πανεπιστήμιο, μία σχολή, ή μία μαθητεία που μπορείς να κάνεις για να τη μάθεις. Είναι κάτι το οποίο, όσο και να έχεις προετοιμαστεί, πάντα θα σε καλεί να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

>Περνάτε καθόλου χρόνο στα social media;
Περνάω χρόνο κατ’αρχάς λόγω της δουλειάς μου. Η πολιτική γίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα μέσω των social media. Όχι μόνο οι καμπάνιες. Αλλά και η επικοινωνία με τους πολίτες για τα προβλήματά τους. Ξέρετε πόσοι πολίτες επικοινωνούν είτε με εμένα είτε με τους συνεργάτες μου μέσω των social media για τα προβλήματά τους; Πάρα πολλοί! Τα χρησιμοποιώ, ωστόσο, για να έχω και μία εικόνα του τι απασχολεί τον κόσμο ευρύτερα. Τα social media είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που, παρά τις αρνητικές του πλευρές, μπορεί να σε οδηγήσει να κατανοήσεις περισσότερο την κοινωνία.

>Έχετε χόμπι;
Τον περισσότερο ελεύθερό μου χρόνο προσπαθώ να τον αφιερώνω στην οικογένειά μου. Όταν, όμως, ξεκλέβω λίγο χρόνο για μένα, μου αρέσει να διαβάζω, να βλέπω τα ματς του Παναθηναϊκού, να πηγαίνω για περπάτημα και, τώρα τελευταία -μετά και από κάποια πίεση εκ μέρους της Πόπης!- έχω εντάξει και τη γυμναστική στο πρόγραμμά μου!

>Πηγαίνετε θέατρο; Σινεμά; Η τελευταία ταινία που είδατε;
Βλέπω σειρές στο Netflix -είμαι φανατικός οπαδός του The Crown. Πολύ συναρπαστική σειρά βρίσκω και το Succession.

>Τι μουσική ακούτε; Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης ή τραγουδιστής;
Ανάμεσα στους αγαπημένους μου συνθέτες είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος και, φυσικά, ο Μάνος Χατζιδάκις. Τι Χατζηδάκης είμαι άλλωστε!

>Ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που κάνουν συνήθως οι πολιτικοί;
Ότι ξεχνάνε το βασικό σκοπό της πολιτικής. Που δεν είναι άλλος από το πώς θα κάνουμε την ζωή των πολιτών καλύτερη. Στην πολιτική ανεξάρτητα από τους πολλούς λόγους για τους οποίους μπορεί να ξεκίνησες, παρασύρεσαι ορισμένες φορές είτε από τις δημόσιες σχέσεις που σε κάνουν να αγνοείς την ουσία, είτε από το φόβο για το πολιτικό κόστος. Και αν τραβήξεις αυτό τον δρόμο, δεν κάνεις τελικά αυτό που πρέπει.

>Τι είναι αυτό που κρίνεται πρωτίστως σε αυτές τις εκλογές;
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει ανέβει πολλούς τομείς αρκετά σκαλιά ψηλότερα: στην εξωτερική πολιτική, στην άμυνα, στην ψηφιοποίηση του κράτους, στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική. Το ερώτημα είναι: Θέλουμε προχωρήσουμε μπροστά ή να ξαναγυρίσουμε στο 2019; Από τα σημερινά πολιτικά κόμματα μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί μία πορεία με σιγουριά και αληθινά ευρωπαϊκό μέλλον!

>Σε περίπτωση που είστε μέλος της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας;
Όπως γνωρίζετε, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσω την προσπάθεια για ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. Την προσπάθεια για μια ισχυρή Ελλάδα, η οποία θα διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση που της αξίζει μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Να συνεχίσω μία πολιτική με έργο και αποτέλεσμα. Μια πολιτική με αξίες.

>Θα αλλάζατε σήμερα κάποια από τις επιλογές που κάνατε και διαμόρφωσε τη ζωή σας;
Θα παντρευόμουν νωρίτερα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear