Ο απόλυτος οδηγός για τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία

Προφίλ συμμαχιών, κομμάτων και πιθανά σενάρια.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι κατευθύνονται σήμερα στις κάλπες για διπλές εκλογές - προεδρικές και κοινοβουλευτικές - που αναμένεται να διαμορφώσουν την πολιτική τροχιά της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Τουρκία και περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο εξωτερικό έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν. Ενώ η προεδρική κούρσα έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπάρχει ελάχιστη συζήτηση όσο αφορά τις βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες θα επιλεγούν 600 βουλευτές. Σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες γρήγορα μετατράπηκαν σε μια σκληρή διαμάχη μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι βουλευτικές κούρσες είναι πιο απρόβλεπτες σε αυτό το σημείο.

Εκλογικές συμμαχίες

Είκοσι έξι κόμματα διαγωνίζονται στη φετινή κοινοβουλευτική εκστρατεία, αν και τα μισά από αυτά έχουν ενταχθεί σε διάφορους εκλογικούς συνασπισμούς.

Η κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία, υπό την ηγεσία Ερντογάν, αποτελείται από: 

• Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
• Το τουρκικό υπερεθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) των Γκρίζων Λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί
• Το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP), που αποκόπηκε από το κόμμα Μπαχτσελί
• Το ισλαμιστικό Κόμμα Νέας Πρόνοιας (YRP), που διοικείται από τον γιο του Νετζμετίν Ερμπακάν, μέντορα του Ερντογάν. Σε παλαιότερες δηλώσεις έχει εκφραστεί για μηδενικά δικαιώματα γυναικών και απηύθυνε έκκληση για Σαρία.
• Το Κόμμα Ελεύθερης Αιτίας (HÜDA-PAR) με διασυνδέσεις στη Χεζμπολάχ
• Το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα (DSP), μια περιθωριακή κεντροαριστερή παράταξη που είχε ιδρυθεί από τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ.

Η αντιπολιτευόμενη Εθνική Συμμαχία είναι επίσης ένας ποικιλόμορφος εξακομματικός συνασπισμός, που εκπροσωπεί σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα:

• To κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
• Το ακροδεξιό εθνικιστικό Καλό Κόμμα (İYİ), της Μεράλ Ακσενέρ, που φιλοδοξεί να κερδίσει τον χώρο των Γκρίζων Λύκων
• Το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), υπό τον Γκιουλτεκίν Ουισάλ, με κεντροδεξιές πολιτικές βλέψεις
• Το Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet Patisi), του Τεμέλ Καραμολάογλου, συντηρητικό, ισλαμιστικό κόμμα, που θεωρείται ως η ακραία βερσιόν του ΑΚΡ του Ερντογάν
• Το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), του πρώην υπουργού Οικονομικών του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν
• Το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), του πρώην πρωθυπουργού του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είναι γνωστός για την ιδεολογική στροφή του ΑΚΡ προς τον μουσουλμανισμό και έχει γκιουλενιστικό παρελθόν.

Το αριστερό μπλοκ Εργασίας και Ελευθερίας, είναι η δεύτερη μεγάλη συμμαχία της αντιπολίτευσης. Περιλαμβάνει:

• Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με φιλοκουρδικές, αν όχι κουρδικές  καταβολές υπό τους Μιτχάτ Σαντζάρ και Περβίν Μπουλντάν, λόγω του ότι ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στην φυλακή.
• Το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TİP) του Ερκάν Μπας, σοσιαλιστή και ακαδημαϊκού, ο οποίος τον τελευταίο έναν χρόνο έχει κερδίσει δημοφιλία λόγω της εύστοχης και δημοκρατικής αντιπολίτευσης που ασκείεντός του κοινοβουλίου.
• Τα κουρδικά ή φιλοκουρδικά: Εργατικό Κόμμα (EMEP),  Κόμμα Εργατικού Κινήματος (EHP), Κόμμα Πολιτικής Ελευθερίας (TÖP)
• Πράσινο Αριστερό Κόμμα, υπό το οποίο συμμετέχει το HDP στις προεδρικές εκλογές, λόγω του φόβου που υπήρχε, να προχωρήσει ο Ερντογάν σε κλείσιμό του

Πέραν τούτων υπάρχουν και κόμματα που κατεβαίνουν ανεξάρτητα, όπως ο ματαιόδοξος τυχοδιώκτης Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος αποχώρησε από το CHP, και ίδρυσε το Κόμμα της Πατρίδας (Memleket Partisi) αφόταν έχασε τις εκλογές εναντίον του Ερντογάν το 2018. Έκτοτε έχει επικεντρωθεί στο να πάρει τη θέση του Κιλιτσντάρογλου ως ηγέτης της αντιπολίτευσης. Την Πέμπτη αποχώρησε από την προεδρική κούρσα λέγοντας ότι το κάνει για να μη διχάσει την αντιπολίτευση. Η ουσία είναι πως διέρρευσε sex tape με αυτόν πρωταγωνιστή. Στη δήλωση αποχώρησής του, ο Ιντζέ επέρριψε την ευθύνη στον Κιλιτσντάρογλου, στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων τα περί "μη διάσπασης της αντιπολίτευσης". Η ουσία είναι μια πρότερη δήλωσή του: "Δεν είμαι εδώ για να κάνω απλώς πολιτική. Θέλω να κυβερνήσω".

Οι Τούρκοι δεν ψηφίζουν βουλευτές. Οι εκλογές γίνονται με εκλογικές λίστες.

Για να μπει στο κοινοβούλιο, ένα κόμμα πρέπει είτε να συγκεντρώσει το 7% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο είτε να ενταχθεί σε μια συμμαχία που θα το κάνει, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο που τροποποιήθηκε πέρυσι. Αυτός ο κανόνας ενθαρρύνει τα μικρότερα κόμματα να συμμετέχουν ως μέρος εκλογικών συμμαχιών για να ξεπεράσουν το υψηλό εκλογικό όριο, παρόλο που οι κατανομές εδρών κατανέμονται αναλογικά σύμφωνα με τη μέθοδο D'Hondt. Αυτά τα κόμματα που συμμετέχουν με τα δικά τους λογότυπα και λίστες του κόμματός τους, δηλαδή εντός της ίδιας συμμαχίας ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Παραδόξως, παρά τα προφανή εκλογικά πλεονεκτήματα της ανάδειξης υποψηφίων κάτω από ένα μόνο κόμμα, οι τρεις κύριες συμμαχίες δεν κατάφεραν να προετοιμάσουν μια κοινή λίστα υποψηφίων. Το πιο σημαντικό, εκτός από το HÜDA-PAR και το DSP, τα άλλα τέσσερα κόμματα της Λαϊκής Συμμαχίας παρουσιάζουν τους δικούς τους υποψηφίους με το δικό τους λογότυπο. Δεδομένης της δευτερεύουσας ιδιότητάς τους, το BBP και το YRP δεν αναμένεται να προσελκύσουν μεγάλη υποστήριξη από το εκλογικό σώμα του AKP, αλλά μπορεί παρόλα αυτά να κοστίσουν στο κυβερνών κόμμα μερικές έδρες σε στενούς κοινοβουλευτικούς αγώνες. Ωστόσο, αυτή η ίδια απόφαση της ηγεσίας του MHP, η οποία έλαβε μερίδιο ψήφων 11,7% στις γενικές εκλογές του 2018, θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για να αποτρέψει τη Λαϊκή Συμμαχία να αποκτήσει την πλειοψηφία.

Αντίθετα, η Εθνική Συμμαχία πέτυχε υψηλότερο βαθμό επιτυχίας στις διακομματικές διαπραγματεύσεις για τις κοινοβουλευτικές της λίστες. Αν και ανταγωνίζονται με τα δικά τους λογότυπα των κομμάτων σε εθνικό επίπεδο, τα δύο κορυφαία κόμματα της συμμαχίας - συγκεκριμένα, το CHP και το İYİ - αποφάσισαν να συγχωνεύσουν τις λίστες υποψηφίων τους σε 16 επαρχίες. Εν τω μεταξύ, 76 υποψήφιοι από τα άλλα τέσσερα δεξιά κόμματα θα διεκδικήσουν το λογότυπο του CHP, αν και περίπου 30 υποψήφιοι τοποθετούνται σε ασφαλείς εκλογικές έδρες στα προπύργια του CHP, σε μητροπολιτικές περιοχές όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη.

Αναμφισβήτητα, η ηγεσία του CHP ελπίζει να δημιουργήσει συνέργεια στις κάλπες που θα επιτρέψει στον Κιλιτσντάρογλου να κερδίσει την προεδρία και να κερδίσει άνω του 30% των ψήφων, ώστε να αντισταθμίσει τις έδρες που έχουν διατεθεί. Ωστόσο, η παρουσία πρώην πολιτικών του ΑΚΡ μεταξύ των υποψηφίων των DEVA και Gelecek μπορεί να παρακινήσουν ορισμένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του CHP να ψηφίσουν το İYİ ή το Κόμμα Πατρίδας του Ιντζέ ως αντίδραση.

Εκτός από το TİP, το οποίο θα κατέβει ανεξάρτητα σε 49 επαρχίες, όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα που απαρτίζουν τη Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας αποφάσισαν να υποβάλουν τους υποψηφίους τους υπό τη σημαία του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς (YSP). Αν και το HDP είναι το ηγετικό κόμμα του αριστερού μπλοκ, η ηγεσία του αποφάσισε αυτή την πορεία επειδή αντιμετωπίζει μια υπόθεση κλεισίματος στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Εν τω μεταξύ, η επιλογή του TİP να κατέβει υπό το δικό του λάβαρο οδήγησε σε εσωτερική κρίση εντός του συνασπισμού, καθώς άλλα κόμματα επέκριναν αυτήν την απόφαση για τη διάσπαση της ψήφου τους σε κρίσιμες εκλογές.

Με λίγα μόνο ενεργητικά μέλη του κοινοβουλίου, το TİP έχει, τους τελευταίους μήνες, κινητοποιήσει νέους αριστερούς ψηφοφόρους με τη σκληρή αντιπολίτευση του εναντίον του Ερντογάν και την αποτελεσματική χρήση των ψηφιακών μέσων. Ελπίζει να συγκεντρώσει το 3% των ψήφων (το όριο για τη λήψη δημόσιας χρηματοδότησης) και 20 βουλευτές στο νομοθετικό σώμα.

Εκλογικά αποτελέσματα: Τάσεις και σενάρια

Υπάρχουν αρκετά πιθανά σενάρια για την κοινοβουλευτική σύνθεση μετά τις επικείμενες εκλογές. Η κακοδιαχείριση της οικονομίας και η ανικανότητα της κυβέρνησης στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών του Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να μειώσουν το μερίδιο ψήφων των κυβερνητικών. Τούτου λεχθέντος, σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Ερντογάν δεν είναι πλέον το ξεκάθαρο φαβορί, η κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία εξακολουθεί να αναμένεται να κερδίσει περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες από την Εθνική Συμμαχία, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιόπιστων δημοσκοπικών πρακτορείων. Το AKP προβλέπεται να γίνει το κορυφαίο κόμμα στην πλειοψηφία των 87 εκλογικών περιφερειών σε ολόκληρη τη χώρα, εξασφαλίζοντας έτσι τις οριακές έδρες που είναι διαθέσιμες σε κάθε περιοχή.

Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι λόγω της διχασμένης φύσης του στρατοπέδου της αντιπολίτευσης, ακόμη και το 43% ή το 44% των ψήφων μπορεί να είναι αρκετό για να διατηρήσει η κυβερνώσα συμμαχία την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το AKP δεν έχει πέσει κάτω από το 35%, ενώ το MHP προβλέπεται να πάρει περίπου 7%. Φυσικά, αυτό το αποτέλεσμα θα εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει μια σημαντική εκλογική πτώση για το AKP και το MHP, που έλαβαν 42,6% και 11,1% του συνολικού μεριδίου ψήφων και 290 και 49 έδρες αντίστοιχα στις γενικές εκλογές του 2018.

Αντιθέτως, η πιθανότητα η Εθνική Συμμαχία να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολύ μικρή. Οι βουλευτές του CHP ηγούνται των δημοτικών συμβουλίων σε όλες τις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές της Τουρκίας, έτσι το κόμμα μπορεί κάλλιστα να διευρύνει το ποσοστό ψήφου του και τον αριθμό των κοινοβουλευτικών του σε αυτές τις μεγαλύτερες αστικές συνοικίες. Ο κοινός κατάλογος του CHP, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερα δευτερεύοντα δεξιά κόμματα, μπορεί επίσης να αντλήσει υποστήριξη από αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους σε ορισμένες συντηρητικές επαρχίες. Ωστόσο, αυτά τα εκλογικά απροσδόκητα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επαρκούν για να φτάσει η Εθνική Συμμαχία στις 301 έδρες.

Ούτε το CHP ούτε το Καλό Κόμμα έχουν ισχυρή οργανωτική παρουσία σε αραιοκατοικημένες επαρχίες της Ανατολίας που υπερεκπροσωπούνται ως προς τις κοινοβουλευτικές έδρες. Και τα δύο κόμματα έχουν ομοίως χαμηλά επίπεδα εκλογικής υποστήριξης στην ανατολική περιοχή που κατοικείται από Κούρδους, όπου κυριαρχεί το φιλοκουρδικό κίνημα, εκτός από την πατρίδα του Κιλιτσντάρογλου, το παραδοσιακώς κομμουνιστικό Τουντζελί.

Ένα πιο πιθανό σενάριο είναι ένα διχασμένο κοινοβούλιο στο οποίο καμία συμμαχία δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία, με το φιλοκουρδικό YSP να βρίσκεται σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Παρά τα εσωτερικά ρήγματα στον αριστερό συνασπισμό, η ικανότητα του TİP να χαλάσει την ψήφο της αντιπολίτευσης πιθανότατα περιορίζεται σε μεγάλες μητροπολιτικές συνοικίες με μεγάλες αστικές κοσμικές εκλογικές περιφέρειες στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Ως εκ τούτου, το YSP μπορεί να επαναλάβει τις επιδόσεις του HDP στις γενικές εκλογές του 2018, όταν κέρδισε 67 βουλευτές με 11,7% των ψήφων. Παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές καταστολές από το 2015, με ένα πρόσφατο κύμα συλλήψεων στις 25 Απριλίου, το φιλοκουρδικό κίνημα διατηρεί την πολιτική του παρουσία στις ανατολικές επαρχίες, όπου αναμένεται να κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών και έχει ισχυρούς δεσμούς με Κούρδους ψηφοφόρους σε όλη τη χώρα.

Μετεκλογικά σενάρια

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών θα έχουν σημαντικές πολιτικές και εκλογικές επιπτώσεις. Σε περίπτωση που οι προεδρικές εκλογές προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο, ο Ερντογάν θα μπορούσε να αλλάξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα εκτός από την απόλυτη πλειοψηφία της Εθνικής Συμμαχίας στο κοινοβούλιο προς όφελός του. Εάν η Λαϊκή Συμμαχία του κερδίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά οι προεδρικές εκλογές περάσουν σε δεύτερο γύρο, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει πιθανώς να πείσει τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν υπέρ του Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Μαΐου, ώστε να αποφευχθεί η διχασμένη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ένα σενάριο του διχασμένου κοινοβουλίου, ωστόσο, ο Ερντογάν μπορεί να προσπαθήσει να τρομάξει τους Τούρκους εθνικιστές ψηφοφόρους παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον μόνο ηγέτη που μπορεί να αντισταθεί στο να κατεστεί η φιλοκουρδική συμμαχία βασικός παράγοντας στην επόμενη θητεία.

Λόγω της εξαιρετικά πολωμένης πολιτικής σκηνής στην Τουρκία, ένα σενάριο συμβίωσης υπό οποιονδήποτε ηγέτη ως πρόεδρο θα εγκαινίαζε μια πολύ αμφιλεγόμενη περίοδο για το άμεσο μέλλον. Η συμβίωση υπό την προεδρία Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει σε εκτελεστική εξύψωση, καθώς ένας επανεκλεγείς Ερντογάν θα επιδιώξει να διαβρώσει περαιτέρω τις κοινοβουλευτικές εξουσίες, ενώ θα καταλογίσει ευθύνες στο νομοθετικό σώμα για τη μη επίλυση των πιεστικών προβλημάτων της χώρας. Αντίθετα, η συμβίωση υπό τον ηγέτη του CHP θα μπορούσε να μετατρέψει τον ήπιο λόγο του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ήδη ηγείται ενός πολύ ετερόκλητου συνασπισμού , σε έναν "κουτσό πρόεδρο".

Αντιμέτωπος με μια ισχυρή κοινοβουλευτική αντιπολίτευση με επικεφαλής τη Λαϊκή Συμμαχία και τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο, ο Κιλιτσντάρογλου θα αναγκαζόταν να διαπραγματευτεί συμφωνίες με Τούρκους και Κούρδους εθνικιστές για να εφαρμόσει τη νομοθετική του ατζέντα. Αυτό το μη διαχειρίσιμο σενάριο θα αυξήσει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών του Μαΐου 2023 θα διαμορφώσει την πολιτική τροχιά της Τουρκίας για το ορατό μέλλον.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.