Γιατί έχασε ο Κώστας Μπακογιάννης τον δήμο Αθηναίων

Η αποχή, ο Μεγάλος Περίπατος, το debate και η αντισυσπείρωση.

Γράφει: Esquire Editors 17 Οκτωβρίου 2023

Η ήττα στον δήμο της Αθήνας με παραδοσιακό πολιτικό πρόσημο και δεξιόστροφα χαρακτηριστικά, έχει μπει κάτω από το ραντάρ της Πειραιώς, καθώς "γαλάζια" στελέχη εκτιμούν ότι αν τελικά δεν είχε χαθεί, σήμερα λίγοι θα ήταν εκείνοι που θα μιλούσαν για χαστούκι στην Νέα Δημοκρατία.

Αν και η κινητοποίηση που έγινε στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας ήταν μεγάλη και τα ποσοστά του Κώστα Μπακογιάννη στον α’ γύρο "πρόδιδαν" ένα καλύτερο αποτέλεσμα στον δεύτερο, εντούτοις η ανατροπή ήρθε αναπάντεχα, χτυπώντας καμπανάκια στο "γαλάζιο" στρατόπεδο. Γι’αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός μίλησε για μια κακή ημέρα για την Νέα Δημοκρατία και για... γείωση που πρέπει να γίνει, με παράλληλη δουλειά προς όφελος των πολιτών.

Όσα θα πει μάλιστα στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, θα στείλουν και ένα σαφές σήμα στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στα κυβερνητικά στελέχη, για το πώς θα πρέπει να κινηθούν με βάση το μήνυμα της δεύτερης κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Γιατί έχασε ο Κώστας Μπακογιάννης

Ο ίδιος ο απερχόμενος δήμαρχος, μιλώντας σε συνεντεύξεις του για τον "μεγάλο περίπατο" που όμως ταλαιπώρησε τους Αθηναίους, τον είχε χαρακτηρίσει ως μία ακίδα στο μάτι του, που όλα δείχνουν ότι του στοίχισε. Ηταν όμως μόνο αυτός; Γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως όχι, αφού η αποχή στην Αθήνα που χτύπησε κόκκινο, ήταν ένας βασικός λόγος της ήττας του Κώστα Μπακογιάννη.

Τα αίτια της αποχής διαφοροποιούνται: κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι Αθηναίοι που ψήφισαν στον πρώτο γύρο Χαρδαλιά και Μπακογιάννη, δεν ξαναπήγαν την δεύτερη Κυριακή στις κάλπες είτε γιατί πίστεψαν ότι η νίκη ηταν δεδομένη, είτε γιατί απλώς δεν σηκώθηκαν από τον καναπέ. Δεν αποκλείουν ωστόσο, κάποιες ψήφοι γαλάζιων ψηφοφόρων να μετακινήθηκαν προς τον Χάρη Δούκα (λόγω μεγάλου περιπάτου) ή ακόμη και για αλλαγή.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ωστόσο ότι το πρόσωπο του Χάρη Δούκα "αξιοποιήθηκε" για να συγκεντρώσει το "αντιμπακογιαννικό" μέτωπο που εκφράστηκε ως ψήφος διαμαρτυρίας είτε για τα πεπραγμένα της 4ετίας που πέρασε στον δήμο, είτε για λόγους που επικαλούνται την οικογειοκρατία. Δεν ειναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Κώστας Μπακογιάννης δεν έπρεπε να κάνει debate, καθώς όπως υποστηρίζουν, ο πρώτος δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει.

"Έδωσε πάσα και βήμα σε έναν υποψήφιο που ήταν σχεδόν άγνωστος, χωρίς αναγνωρισιμότητα, λίγες μόνο ημέρες πριν από την κάλπη", λένε.

Ανασύνταξη

Η δεύτερη ημέρα μετά τις εκλογές θα βρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά την ομιλία που θα κάνει για το δημογραφικό στο Μέγαρο Μαξίμου και στην πρώτη του συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, ο οποιος ήρθε πρώτος στον δεύτερο γύρο και μάλιστα με διαφορά.

Η συνάντηση έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που είπε δύο φορές ο πρωθυπουργός στη δήλωση που έκανε το βράδυ των εκλογών, ότι η κυβέρνηση προσβλέπει και θα συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, ειναι όμως και μία απάντηση στα δυσμενή σχόλια που απέσπασαν από την αντιπολίτευση οι κ.κ Αυγενάκης και Γεωργιάδης, αναφερόμενοι στο θέμα των συνεργασιών.

Ο μεν πρώτος είχε συνδέσει την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες με την εκλογή του Κώστα Αγοραστού, ενώ ο υπουργός Εργασίας είχε υποστηρίξει οτι ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου Σ. Ρούσος δεν τον είχε ποτέ επισκεφθεί -όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Ανάπτυξης, για να του ζητήσει χρήματα από το ΕΣΠΑ για τον δήμο. Οι επίμαχες δηλώσεις χαρακτηρίστηκαν εκβιαστικές απο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με την Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα να καταθέτει και ερώτηση στον πρωθυπουργό.

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το TikTok και ο 'εφιάλτης' του Joe Biden

Το νομοσχέδιο που υπέγραψε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.