O Χάρης Δούκας θα αφήσει την Πανεπιστημίου στη ησυχία της

O νέος Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για το δύσκολο έργο που τον περιμένει αλλά και τις προτεραιότητές του.

Γράφει: Esquire Editors 27 Νοεμβρίου 2023

Με τον Χάρη Δούκα γνωριστήκαμε πριν από αρκετό καιρό όταν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης έδινε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης με την ιδιότητα του καθηγητή και του ειδικού. Και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η συγκρότηση του, η ευγένεια και οι ήπιοι τόνοι με τους οποίους μιλούσε.

Σήμερα με την ιδιότητα του νέου δημάρχου της Αθήνας βρεθήκαμε στο στρατηγείο του συνδυασμού του στο κέντρο της Αθήνας για να μιλήσουμε για το όραμά του, για τα σχέδια που έχει για την πρωτεύουσα αλλά και για να ρίξουμε λίγο φως στον άνθρωπο Χάρη Δούκα, στα θέλω του, τις αγάπες του, στο χαρακτήρα του, στην ματιά με την οποία βλέπει τα πράγματα και τον κόσμο. Χωρίς άγχος πια και με την σιγουριά του ανθρώπου που ξέρει τι θέλει να κάνει, με υποδέχτηκε με την ίδια ευγένεια στο γραφείο του, στο οποίο όλοι οι συνεργάτες του δουλεύουν νυχθημερόν προκειμένου να είναι έτοιμο το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών που ετοιμάζει.

> Το πρώτο που ήθελα να ρωτήσω είναι την Κυριακή των εκλογών πότε κατάλαβες ότι ήρθε η νίκη και ότι κλείδωσε; Mε το πρώτο αποτέλεσμα, πιο πριν, τις τελευταίες ώρες;

Είχα ξυπνήσει πάρα πολύ νωρίς. Είχα και έτσι κι αλλιώς πολύ άγχος. Περνούσα από τα σχολεία και έβλεπα ότι υπήρχε χαμηλή συμμετοχή. Το επιτελείο μου είχε μια στεναχώρια, γιατί θεωρούσε ότι αν έχει μεγάλη συμμετοχή θα κερδίσω. Αλλά εγώ έβλεπα έχοντας πάει στα ίδια σχολεία την 1η Κυριακή ότι το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό. Δηλαδή με χαιρετούσανε , μου έκλειναν το μάτι και ακόμα και όπου ήταν λίγοι, ήταν άλλο το κλίμα. Εκεί αισθάνθηκα ότι κερδίζω. Μετά το μεσημέρι που άρχισε να έρχεται και νεότερος κόσμος το είχα σίγουρο ότι έχω κερδίσει. Για να καταλάβεις, μίλαγα με τους συνεργάτες μου και ρωτούσανε πως τα βλέπεις και εγώ έλεγα έχουμε κερδίσει. Και λέγανε μεταξύ τους από την κούραση είναι, ας μην τον στεναχωρήσουμε, είναι κουρασμένος, ας του πούμε ότι κερδίζει.

> Εσύ όμως το είχες πιστέψει μέσα σου;

Ναι και γυρίζοντας εδώ στο γραφείο δεν έβλεπα τα αποτελέσματα, γιατί είχα κάτσει με δύο συνεργάτες μου να σκεφτώ τι δήλωση θα κάνω και τι κάνω από αύριο. Και σιγά σιγά άρχισαν να ακούγονται και οι πανηγυρισμοί.

> Από τον Αύγουστο που ξεκίνησε η ιστορία της υποψηφιότητας σου μέχρι και τη μέρα των εκλογών ήταν 72 μέρες. Ποια θεωρείς ότι ήταν η ημερομηνία ορόσημο που άλλαξε τα πράγματα; Που έγειρε τη ζυγαριά;

Όταν πήγα στο δεύτερο γύρο. Εκεί άλλαξαν όλα. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου και είχα στα χέρια μου κάποιες μετρήσεις, έβλεπα ότι αν πάω δεύτερο γύρο, τότε μπορώ να κερδίσω τον κ.Μπακογιάννη. Μάλιστα κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο το έλεγα και συνέχεια. Αν περάσω δεύτερο γύρο, μπορώ να κερδίσω τον κ. Μπακογιάννη, όποιο κι αν είναι το ποσοστό.

> Πίστευες ότι θα πας στο δεύτερο γύρο, στην αρχή της πορείας;

Πίστευα. Γιατί αν δεν πιστεύεις, δεν πας. Πίστευα και το πίστευα μέχρι τελευταία στιγμή, όμως είναι η αλήθεια ότι σε μια εκλογική διαδικασία σύντομη, η ψυχολογία είχε μεταπτώσεις, αλλά προσπαθούσα να την κρατήσω ψηλά.

> Αφού λες ότι είχες μεταπτώσεις ποια ήταν η χειρότερη ψυχολογικά στιγμή;

Είχα αρκετές στιγμές, κυρίως την περίοδο μέχρι να ανακοινώσω το ψηφοδέλτιο, μέχρι τέλος Αυγούστου. Είχα τρομακτική δυσκολία γιατί δεν υπήρχε κανένας στην Αθήνα, οπότε δεν μπορούσα να πάρω καθόλου κλίμα, ήμουνα μόνος μου και είχα και τη μεγάλη δυσκολία να δημιουργήσω ψηφοδέλτιο.

Και τώρα που τα σκέφτομαι πάλι η πιο έντονη συγκινησιακά στιγμή ήταν όταν με τους συνεργάτες μου καταθέταμε το ψηφοδέλτιο και εκεί συγκινηθήκαμε όλοι γιατί είπαμε ότι καταφέραμε το πιο δύσκολο κομμάτι.

> Λένε πολλοί ότι οι Αθηναίοι για πολλούς λόγους που θα τους πούμε αργότερα, ψήφισαν έναν άγνωστο δήμαρχο, έναν δήμαρχο που εν πολλοίς δεν τον ήξεραν. Θέλω λοιπόν να πιάσουμε το νήμα από την αρχή για να δούμε ποιος είναι ο άγνωστος μέχρι προχθές και γνωστός πλέον σε όλους Χάρης Δούκας.

Γεννήθηκα το 1980. Το πρώτο μου σπίτι ήταν στο λόφο του Στρέφη αλλά αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε στου Γκύζη, διότι λόγω των πεύκων που μου προκαλούσαν διάφορες ευαισθησίες είπε ο γιατρός στη μάνα μου ότι είναι καλύτερα να φύγουμε από τον λόφο του Στρέφη. Έτσι έμεινε η γιαγιά στον λόφο του Στρέφη και εμείς πήγαμε στου Γκύζη.

> Πώς ήταν τα παιδικά χρόνια;

Ήμασταν δύο παιδιά, η αδερφή μου τρία χρόνια μικρότερη. Είχα μια πολύ ευχάριστη παιδική ηλικία, ήταν πολύ σωστό και ζεστό το οικογενειακό περιβάλλον, με αγάπη και με παιχνίδι πολύ.

> Ζωηρός η ήσυχος;

Ζωηρός αρκετά, αλλά ταυτόχρονα είχα ένα φόβο στο άγνωστο και μια αίσθηση κινδύνου. Άρα ήμουν ένα παιδί το οποίο δεν έκανε τρέλες να το πω έτσι. Ήμουν ζωηρός αλλά με όριο. Καταλάβαινα ότι από αυτό το σημείο και μετά είναι κάτι άγνωστο, επικίνδυνο που δεν το ξέρω.

> Με την αδερφή σου τα πηγαίνατε καλά, υπήρχε ανταγωνισμός ή όχι;

Όχι, δεν είχαμε μεγάλο ανταγωνισμό. Μετά, καθώς μεγαλώναμε στην εφηβεία δεν ήμασταν τόσο κοντά, αλλά από ένα σημείο και μετά, νομίζω όταν τελειώσαμε τα φοιτητικά μας χρόνια, ήμασταν και πάρα πολύ καλοί φίλοι και βγαίναμε παρέα.

> Ο μικρός Χάρης Δούκας του Δημοτικού και του Γυμνασίου, τι σχέση είχε με τη μάνα, με τον πατέρα, με το περιβάλλον που ανακάλυπτε, με τη ζωή που ανακάλυπτε;

Ήμουν ένα παιδί που ήθελα να είμαι πάρα πολύ επιμελής, που ήθελα να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου, οποίες και αν ήταν τότε που ήταν ελάχιστες. Ήθελα να είμαι εντάξει στα μαθήματα μου, με απασχολούσε τι θα πει η δασκάλα, με ενδιέφερε να ακούγονται καλά λόγια.

> Ήθελες να ήσουν ο πρώτος στην τάξη;

Όχι, δεν είχα τέτοιο θέμα να είμαι πρώτος στην τάξη. Ήθελα πιο πολύ να αισθάνονται οι γονείς καλά με εμένα, ήθελα να τους βγάζω ασπροπρόσωπους, το είχα πολύ έντονο αυτό.

> Ο πατέρας σου ήταν καθηγητής και σημαντικός συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ. Έπαιξε ρόλο ότι ο πατέρας σου ήταν καθηγητής άρα ο γιος πρέπει να είναι ο σωστός γιος του καθηγητή;

Έπαιξε πολύ ρόλο, γιατί αγάπησα πάρα πολύ τη φυσική. Ο πατέρας μου ήταν φυσικός κάναμε και μαθήματα μαζί. Για να καταλάβεις φροντιστήριο έκανα με τον πατέρα μου στη Φυσική, οπότε μου έδωσε αυτή την αγάπη για τη φυσική και το περιβάλλον.

> Τον είχες καθηγητή για κάποιο διάστημα;

Για μια χρονιά στο γυμνάσιο μέχρι να αλλάξουμε καθηγητή τον είχα για τρεις μήνες και ήταν πολύ άσχημη εμπειρία.

Ντρεπόμουν πάρα πολύ και τον ρωτούσα πότε θα φύγει. Δεν ήθελα να συμμετέχω. Δεν ήθελα να με ρωτάει στο μάθημα, γιατί καταλαβαίνεις ότι γινόταν και ένα σούσουρο. Ότι είναι ο γιος του καθηγητή και αν γίνει κάποια ερώτηση θα είναι στημένη. Ότι λένε τα παιδιά σε αυτή την ηλικία. Δεν μου άρεσαν καθόλου εκείνοι οι τρεις μήνες.

> Αυστηρός ο πατέρας σου;

Αυστηρός με την έννοια αυτού που λέμε αρχές και αξίες.

Η άποψη του ήταν ότι πρέπει να έχεις το κούτελο σου καθαρό, δηλαδή να δουλεύεις, να εργάζεσαι, ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό και όλα τα υπόλοιπα να μη σε νοιάζουν.

> Και η μαμά;

Η μαμά ήταν τραπεζοϋπάλληλος και επειδή ο πατέρας μου είχε τον συνδικαλισμό η μητέρα μου ήταν το μεγάλο στήριγμα στο σπίτι, κρατούσε όλη την οικογένεια. Άλλος χαρακτήρας εκείνη, πολύ πιο ήπια πιο ανοιχτή πιο ζεστή.

Τον πατέρα μου τον βλέπαμε κάποιες ώρες, αλλά λίγο, η μάνα μου όμως είχε έντονη παρουσία στο σπίτι παρά το γεγονός ότι δούλευε στην τράπεζα.

> Περισσότερη αδυναμία στη μάνα ή στον πατέρα;

Έχω και στους δυο ιδιαίτερη αδυναμία και στον καθένα για διαφορετικούς λόγους. Στον πατέρα μου για λόγους πιο επαγγελματικούς και για τις συμβουλές του, στη μάνα μου για πιο συναισθηματικούς λόγους.

Η συνέχεια στο TheToc 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει ξανά στις κάλπες

Οι πιθανές ημερομηνίες και οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Donald Trump νομίζει πως είναι ένας άλλος Alexey Navalny

Αφού δεν πιστεύει ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, πάλι καλά…

Ksenia Karelina, αυτή είναι η μπαλαρίνα που συνέλαβαν οι Ρώσοι για προδοσία

Η 32χρονη, λέγεται πως συμμετείχε επανειλημμένα σε δημόσιες ενέργειες για την υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου ενώ βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μάθημα ζωής του Alexey Navalny

"Βγείτε στους δρόμους. Μην το κάνετε για μένα, κάντε το για το μέλλον σας".

Μετά τους αγρότες, σειρά παίρνουν οι μελισσοκόμοι

Το μήνυμα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις ελήφθη, λέει η κυβέρνηση.

Όλα τα είχαμε, τα ελάφια - ζόμπι μας έλειπαν

Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το αν η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και σε ανθρώπους.

Γραφει Παυλος Κρουστης