Γιατί ο Μητσοτάκης φέρνει τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Πώς θα λειτουργούν και οι αλλαγές στα δημόσια ΑΕΙ.

Γράφει: Esquire Editors 21 Δεκεμβρίου 2023

Ακολουθώντας τον κανόνα που λέει ότι τις συγκρούσεις τις κάνεις στην αρχή της πρώτης τετραετίας, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Στη βάση αυτού του κανόνα, και με πρόσφατη την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, το υπουργικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για το σχέδιο νόμου που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, η οποία πλην του ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκε πιο διαλλακτικό, εξέφρασε την κατηγορηματική άρνηση της στο νέο σχέδιο νόμου.

Στον αντίποδα, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή "η εκπαιδευτική ανορθογραφία" της απαγόρευσης ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων που καθιστά την χώρα από τις λίγες που δεν τα επιτρέπει, πρέπει να λήξει. Για δύο λόγους: γιατι πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω φυγή φοιτητών στο εξωτερικό, ήδη 40.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν εκτός Ελλάδας, αλλά και γιατί η κυβέρνηση φιλοδοξεί, ενισχύοντας το δημόσιο Πανεπιστήμιο, να το καταστήσει πιο "θελκτικό" σε όσους φοιτητές του εξωτερικού θέλουν να κάνουν προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό στη χώρα.

Το by pass στο άρθρο 16

Με "όπλο" το άρθρο 28 του Συντάγματος που επιτρέπει τις διακρατικές συμφωνίες, στο σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση παραρτήματος ενός ξένου Πανεπιστημίου στη χώρα, με προϋποθέσεις και με την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο χρόνος έχει έρθει για την αναθεώρηση του άρθρου 16, το οποίο επιχειρήθηκε και στο παρελθόν να αναθεωρηθεί, ενώ την ίδια ώρα τα δικαστήρια της χώρας έχουν ανάψει πράσινο φως για την καταβολή διδάκτρων σε δημόσια Πανεπιστήμια για μεταπτυχιακές σπουδές ή στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, το ανθρώπινο κεφάλαιο που "χάνεται" αλλά και οι πόροι από την φυγή φοιτητών στο εξωτερικό, είναι μία αιμορραγία που πρέπει να σταματήσει. Όπως υποστηρίζουν στο Υπουργείο Παιδείας, η Ελλάδα, αν και χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει τους περισσότερους φοιτητές για σπουδές εκτός χώρας, από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαική χώρα.

Οι προβλέψεις

Για να πάρει άδεια ένα ξένο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 3 σχολές για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, και να είναι αναγνωρισμένο στην χώρα από την οποία προέρχεται. Το ίδιο αναγνωρισμένοι θα πρέπει να είναι και οι τίτλοι σπουδών στη χώρα προέλευσης, οι οποίοι θα προσδίδουν ίδια επαγγελματικά και ακαδημαικά δικαιώματα με το "μητρικό" κράτος.

Το διδακτικό και εκπαιδευτικό του προσωπικό θα πρέπει να κατέχει διδακτορικό τίτλο, ενώ σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας οφείλει τόσο το παράρτημα, όσο και το κεντρικό Πανεπιστήμιο να αναλάβουν την ευθύνη της απονομής των τίτλων σπουδών στους φοιτητές.

Το Πανεπιστήμιο, οφείλει να έχει οικονομική ευρωστία η οποία θα αποτυπώνεται σε μία μελέτη 5ετίας, ενώ στο …στόχαστρο θα μπουν και οι κτιριακές του υποδομές, οι οποίες πρέπει να είναι κατάλληλες και επαρκείς. Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση θα δίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Ανταγωνιστικό δημόσιο Πανεπιστήμιο

Στο επίμαχο σχέδιου νόμου προβλέπονται αλλαγές και για τα δημόσια Πανεπιστήμια, τα οποία αποτελούν, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, την κορωνίδα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα της ευκολότερης ίδρυσης ή κατάργησης τμημάτων, η δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών, προβλέπεται η πλήρης ψηφιοποίηση της διοικητικής λειτουργίας τους, η χρηματοδότηση ελληνόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, αλλά και ένα δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακατασκευή των φοιτητικών εστιών.

Το βέβαιο είναι η συζήτηση του νομοσχεδίου στη βουλή τον Ιανουάριο θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αθόρυβα Πυροτεχνήματα | Η νέα πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και με τη στήριξη φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, απευθύνει κάλεσμα προς όλους για την υιοθέτηση αθόρυβων πυροτεχνημάτων στις εορταστικές εκδηλώσεις, με στόχο τον σεβασμό και την προστασία των ζώων.

Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Chris Rea

Ο δημοφιλής τραγουδιστής είχε συνδεθεί από μεγάλη μερίδα του κοινού με τα Χριστούγεννα εξαιτίας του τραγουδιού του Driving Home For Christmas, ωστόσο, είναι άδικο να του αποδίδονται μόνο "γιορτινά εύσημα" δεδομένου του ότι είχε αρκετές επιτυχίες.

Τι γυρεύει ο Bill Clinton στα αρχεία Epstein;

Φωτογραφίες σε ιδιωτικά τζετ, πισίνες και τζακούζι με αμφίβολες παρέες. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο των αρχείων Epstein που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πώς να τα εκμεταλλευτεί.

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ, που απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών. Με πλούσια καριέρα στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ο πασίγνωστος ηθοποιός άφησε το στίγμα του στον ελληνικό πολιτισμό.

O σκηνοθέτης του 'Λύκου της Wall Street' Rob Reiner και η σύζυγός του Michelle βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους

Τα πρώτα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δολοφονία που ερευνάται από την αστυνομία. Κάποια μάλιστα, παρουσιάζουν ήδη το χειρότερο σενάριο που καταδεικνύει ως υπεύθυνο ένα πρόσωπο που, αν είναι ένοχο, θα προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

BOMBA: Το Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros-τι θα γίνει με το HBO

Μια απίθανη στιγμή στον κόσμο της ψυχαγωγίας: το Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros., φέρνοντας τα πάνω κάτω στο Hollywood και ανοίγοντας νέα συζήτηση για το μέλλον του streaming.

Γραφει Παυλος Κρουστης