Πόσοι βουλευτές της ΝΔ θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων

Oι διαφωνούντες δεν αλλάζουν στάση στο θέμα του γάμου των ομόφυλων, ενώ και εκείνοι που αμφιταλατεύονται δεν είναι λίγοι.

Γράφει: Esquire Editors 15 Ιανουαρίου 2024

Με τις διαφωνίες να παραμένουν στο "γαλάζιο" στρατόπεδο το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να φέρει τη νομοθετική ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σύντομα, με τις διατάξεις να παρουσιάζονται στο υπουργικό συμβούλιο το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα στην Πειραιώς μετράνε… κεφάλια, αφού οι διαφωνούντες δεν αλλάζουν στάση ενώ και εκείνοι που αμφιταλατεύονται δεν είναι λίγοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, περίπου 100 βουλευτές υπολογίζεται ότι θα υπερψηφίσουν την διάταξη, περίπου 15 αναμένουν ότι θα καταψηφίσουν, με το βάρος να πέφτει τώρα σε αυτούς που προβληματίζονται και σκέφτονται να απέχουν, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την διαφωνία τους. Δεν αποκλείουν ωστόσο κάποιοι από αυτούς να πεισθούν, όταν ακούσουν τα επιχειρήματα, καθώς σύμφωνα με όσους ασπάζονται τις διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης, δεν έρχονται τα πάνω-κάτω, αλλά αναγνωρίζονται δικαιώματα που η χώρα μας έχει αργήσει να υιοθετήσει. Αυτός θα είναι και ο καμβάς των επιχειρημάτων που θα ακούσουν σήμερα το απόγευμα οι γαλάζιοι βουλευτές από τους κ.κ. Α. Σκέρτσο, Μ. Συρεγγέλα, Αδ. Γεωργιάδη και Κ. Χατζηδάκη, με στόχο να κατευναστούν οι αντιρρήσεις.

Τα επιχειρήματα

Εκτός από το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, που έρχεται για λόγους ισότητας των ομόφυλων ζευγαριών, τα επιχειρήματα της "ομάδας πειθούς" θα επικεντρωθούν στους περιορισμούς που έχουν σήμερα τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών. "Πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών", είπε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του, επιμένοντας ότι με το σχέδιο νόμου δεν ανακαλύπτει η χώρα την... πυρίτιδα.

Ένα βασικό επιχείρημα είναι ότι τα παιδιά Ελλήνων ομόφυλων ζευγαριών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, επειδή το πιστοποιητικό γέννησης τους αναγράφει τους γονείς ίδιου φύλου. Αν πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονέας το παιδί δεν μπορεί να ζήσει με τον μη αναγνωρισμένο, ενώ εάν το ζευγάρι χωρίσει, ο μη αναγνωρισμένος δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να παρέχει διατροφή στο ανήλικο παιδί. Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη, η οποία έχει ακουστεί πολύ στη δημόσια συζήτηση και μάλιστα από γαλάζιους βουλευτές δικηγόρους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να ρυθμιστούν πάνω στο σύμφωνο συμβίωσης, και δεν ήταν ανάγκη να θεσμοθετηθεί ο πολιτικός γάμος, ο οποίος "φέρνει" μαζί του και την τεκνοθεσία.

Να κλείσει το θέμα

Στην κυβέρνηση κρίνεται ότι από την στιγμή που άνοιξε επίσημα ο διάλογος, η συζήτηση δεν πρέπει να είναι αέναη και πρέπει γρήγορα να κλείσει, καθώς η μάχη της καθημερινότητας και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αυτές που θα έχουν τον πρώτο λόγο στην δημόσια συζήτηση. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι διατάξεις του νομοσχεδίου, παρά τις αντιδράσεις, θα παρουσιαστούν σύντομα, ώστε να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

"Το σχέδιο νόμου θα περάσει", λένε κομματικά στελέχη υποστηρίζοντας ότι "κερδισμένος θα είναι μακροπρόθεσμα όποιος το ψηφίσει. Η κοινωνία προχωράει και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να μένει πίσω σε θέματα δικαιωμάτων", σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας τις ίδιες αντιδράσεις όταν ήρθε ο πολιτικός γάμος μεταξύ των ετερόφυλων από το ΠΑΣΟΚ και τις μόλις 19 θετικές ψήφους της ΝΔ στο σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από: TheToc.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ, που απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών. Με πλούσια καριέρα στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ο πασίγνωστος ηθοποιός άφησε το στίγμα του στον ελληνικό πολιτισμό.

O σκηνοθέτης του 'Λύκου της Wall Street' Rob Reiner και η σύζυγός του Michelle βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους

Τα πρώτα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δολοφονία που ερευνάται από την αστυνομία. Κάποια μάλιστα, παρουσιάζουν ήδη το χειρότερο σενάριο που καταδεικνύει ως υπεύθυνο ένα πρόσωπο που, αν είναι ένοχο, θα προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

BOMBA: Το Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros-τι θα γίνει με το HBO

Μια απίθανη στιγμή στον κόσμο της ψυχαγωγίας: το Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros., φέρνοντας τα πάνω κάτω στο Hollywood και ανοίγοντας νέα συζήτηση για το μέλλον του streaming.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media

Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.

Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους

Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

O Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden

Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.

Γραφει Νικη Κοντομηνα