
Μετά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές
Όλα τα κόμματα αντέδρασαν στην τροπολογία Κεραμέως, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό.
Τα πάνω κάτω έφερε η τροπολογία που κατέθεση χθες η Νίκη Κεραμέως, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και για όσους στην Ελλάδα επιθυμούν να ψηφίσουν από την άνεση του σπιτιού τους.
Η έκπληξη της υπουργού Εσωτερικών ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, με την κατάθεση τροπολογίας που δίνει την δυνατότητα στους απόδημους, να ψηφίζουν δια της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για αυταρχισμό και πραξικοπηματική ενέργεια.
Και ενώ όλα έδειχναν ότι παρά τις όποιες ενστάσεις τελικά το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο των αποδήμων (στις ευρωεκλογές) θα περνούσε αναίμακτα και με μεγάλη πλειοψηφία, κανείς δεν μπορεί να βάλει το ...χέρι του στη φωτιά πλέον για το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, αφού η τροπολογία έχει ξεσηκώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε;
"Πενήντα χρόνια σε αυτήν την αίθουσα συζητάμε για το εάν θα διευκολύνουμε τους Έλληνες του απόδημου Ελληνισμού", είπε στην ομιλία της η Νίκη Κεραμέως. "Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2019 από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, μετά το 2021 με τον Μάκη Βορίδη και την άρση κάποιων νομικών περιορισμών, μετά εκ νέου το 2023. Η αγωνία των απόδημων είναι μία. Θα μπορέσουν να εκφράσουν την γνώμη τους;", είπε η υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση φέρνει στο παρά πέντε την τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο της επιστολικής ψήφου στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές.
"Γιατί την προηγούμενη εβδομάδα συντελέστηκε ένα μεγάλο βήμα", υποστήριξε. "Γιατί κόμματα που εκπροσωπούν 230 βουλευτές, με ενστάσεις, αντιρρήσεις σε επιμέρους θέματα, εξέφρασαν θετική στάση με το νομοσχέδιο. Να κάνουμε ότι δεν το είδαμε; Εφόσον υπάρχει συναίνεση γιατί λέμε όχι στην επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές; Να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια; Θα ήταν λάθος μας να μην αδράξουμε την ευκαιρία να συσφίξουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας με τους απόδημους", υποστήριξε η υπουργός, προκαλώντας αναταράξεις.
Θα γίνει η συναίνεση "όχι";
Όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν δείξει θετική διάθεση στις διατάξεις του νομοσχεδίου- με ενστάσεις σε κάποια σημεία- αντέδρασαν στην τροπολογία, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τακτικισμό, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε οτι θα επανεξετάσει την στάση του και ως προς το βασικό νομοσχέδιο, με το οποίο συμφωνούσε. "Είστε τυχοδιώκτες με Τ κεφάλαιο. Είχαμε μία στάση. Ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση", είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, με το ΚΚΕ να καλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αναθεωρήσουν την ψήφο τους στο νομοσχέδιο, σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε ο Γιάννης Γκιόκας, "θα είστε συνεργοί και των πρακτικών και της πολιτικής της κυβέρνησης".
Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο νόμου αλλά και η τροπολογία χρειάζονται 200 ψήφους για να γίνουν νόμος του κράτους, με την τροπολογία να μην είναι προαπαιτούμενο για την ψήφιση του αρχικού νομοσχεδίου. Με την τροπή που πήρε η συζήτηση στη Βουλή όμως, είναι άγνωστο πώς θα κινηθούν τα κόμματα που συνέπλευσαν με την κυβέρνηση στο θέμα της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές.
"Η τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος να συζητηθεί", λένε πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι "η Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει για όσο χρόνο χρειαστεί. Η φυσική συνέχεια μίας συναίνεσης ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές", καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Από: TheToc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος σχεδιαστής μόδας Giorgio Armani
Μια από τις πιο πρωτοποριακές και επιδραστικές προσωπικότητες της ιταλικής μόδας παγκοσμίως, πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών στις 4 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.
Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026
Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠαράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο
Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους
Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;
Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;
Γραφει Τιμος Σαλαμες