Trump vs Biden, η συνέχεια
Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν είναι ευτυχείς με τις επιλογές που τους προσφέρονται.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες Αμερικανούς απαντούν, σύμφωνα με πρόσφατη πανεθνική δημοσκόπηση, ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με το δικομματικό σύστημα των ΗΠΑ, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις δηλώνει ικανοποιημένος. Πράγμα όχι παράλογο αν αναλογισθεί κανείς ότι οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου πρόκειται να αποτελέσουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επανάληψη της μονομαχίας του Τζο Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020.
Του Κώστα Ράπτη
Το ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα είναι ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου θεωρείται αυτονόητο – και ας διάγει πλέον ο Τζο Μπάιντεν το 82ο έτος της ηλικίας του, έπειτα από μια προεδρική θητεία που δεν έχει εμπνεύσει ενθουσιασμό. Για τους Δημοκρατικούς, η εξεύρεση εναλλακτικών είναι δύσκολη υπόθεση, δεδομένου του ότι η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, κρίνεται ακόμα λιγότερο επιτυχημένη, ενώ περισσότερο τολμηρές επιλογές, όπως αυτή του ανερχόμενου κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούζομ, είναι δύσκολο να περπατήσουν, εφόσον προϋποθέτουν την έξωση του εν ενεργεία προέδρου. Θα συσπειρωθούν, λοιπόν οι Δημοκρατικοί γύρω από τον Μπάιντεν, υπερασπιζόμενοι τα κυβερνητικά του πεπραγμένα, ποντάροντας στην "πόλωση" ανάμεσα στις δύο "ψυχές" της Αμερικής και κυρίως στο ποιον θα έχουν (όπως κατά βάθος εύχονται) απέναντί τους.
Ασυνήθιστο comeback
Διότι το μέγα θέμα είναι το ασυνήθιστο για τα αμερικανικά δεδομένα comeback του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται πως έχει "κλειδώσει" το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, μετά και τις δύο πρώτες αναμετρήσεις των προκριματικών, στην Άιοβα και το Νέο Χάμσαϊρ.
Η Άιοβα είχε το αποτέλεσμα να θέσει εκτός παιδιάς τον άλλοτε πολλά υποσχόμενο διεκδικητή του χρίσματος Ρον ντε Σάντις, κυβερνήτη της Φλόριντα, αφήνοντας στην κούρσα μόνο τον Τραμπ και την ινδικής καταγωγής πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, πίσω από την οποία συντάχθηκαν εκπρόσωποι του κομματικού κατεστημένου, νεοσυντηρητικοί θιασώτες μιας επεμβατικής εξωτερικής πολιτικής και ποικίλοι Republicans in name only (μόνον κατ' όνομα Ρεπουμπλικανοί). Πρόκειται, για να έχουμε ένα μέτρο, για το πρόσωπο που υποστήριξε στα σοβαρά το αμίμητο ότι δεν είναι τυχαία η χρονική σύμπτωση των επιθέσεων της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου με τα γενέθλια του Βλαντίμιρ Πούτιν την ίδια μέρα.
Όμως στις κάλπες του Νέου Χάμσαϊρ την Τρίτη, όπου ο Τραμπ επικράτησε με 54,2% των ψήφων, έναντι 43,7%, η Χέιλι έδειξε ότι δεν έχει τύχη. Η ίδια επιμένει να συνεχίσει την καμπάνια της, ενδεχομένως προσπερνώντας το επόμενο ραντεβού των προκριματικών στη Νεβάδα, ώστε να επικεντρώσει στις 24 Φεβρουαρίου στο μεθεπόμενο, που δεν είναι παρά η Νότια Καρολίνα, πολιτεία όπου άλλοτε η ίδια διετέλεσε κυβερνήτης (αλλά επίσης κατά τις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Τραμπ με τριάντα μονάδες διαφορά). Θα πρέπει η Χέιλι, όμως, να πείσει και τους επίδοξους προεκλογικούς χορηγούς, οι οποίοι δείχνουν όλο και λιγότερο πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν μια υπόθεση που δεν βλέπουν πού οδηγεί.
Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Λας Βέγκας την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να κατατεθεί πρόταση ψηφίσματος με την οποία θα ζητείται η απόσυρση της Χέιλι, ώστε πρακτικά να αναδειχθεί από τώρα ο Τραμπ προεδρικός υποψήφιος διά βοής.
Στην οργίλη επινίκια ομιλία του ο Τραμπ χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες "πτωχευμένη χώρα", καταφέρθηκε εναντίον της μετανάστευσης, στάθηκε στην άνοδο των τιμών της βενζίνης και ισχυρίστηκε πως η Χέιλι μπορεί σύντομα να αποτελέσει στόχο "έρευνας". Είναι σαφές το πνεύμα με το οποίο πρόκειται να πορευθεί εφεξής.
"Όλα διακυβεύονται"
Στο αντίπαλο στρατόπεδο αξιοποιούνται τα συνήθη όπλα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν πραγματοποίησε την ημέρα της ψηφοφορίας στο Νέο Χάμσαϊρ ομιλία στη Βιρτζίνια κατά της πρόθεσης των Ρεπουμπλικανών να περιορίσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, θέμα που αναμένεται να λάβει μεγάλη διάσταση στις προεδρικές εκλογές, ενώ μετά την έκδοση του αποτελέσματος έγραψε: "Τα διακυβεύματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικά. Η δημοκρατία μας. Οι ατομικές ελευθερίες μας. Η οικονομία μας. Όλα διακυβεύονται".
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ στην οποία συμμετείχαν 1.250 ενήλικες δείχνει ότι ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν με 40%, έναντι 34%. Το 59% των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Μπάιντεν τόνισε ότι βασικό του κίνητρο είναι να μην κερδίσει ο Τραμπ. Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι του Τραμπ πρόταξαν τη θετική τους άποψη για τον υποψήφιο και τις πολιτικές του, με μόνο το 39% να επιλέγει να ψηφίσει τον δισεκατομμυριούχο μόνο για να μην κερδίσει ο Μπάιντεν.
Περισσότερο όμως από την πολιτική αντιπαράθεση, αυτό που κυριαρχεί, δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη, είναι η εμπλοκή του δικαστικού μηχανισμού, με τον Τραμπ να αντιμετωπίζει τέσσερις διαφορετικές ποινικές υποθέσεις (για δυσφήμιση, υποκίνηση νοθείας στις εκλογές του 2020 κ.ο.κ.) και να εμφανίζεται περίπου κάθε δεύτερη μέρα ενώπιον κάποιου δικαστηρίου. Γνωστή είναι επίσης και η νομική μάχη που διεξάγεται ανάμεσα στην καμπάνια Τραμπ, η οποία έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, και πολιτείες όπως το Κολοράντο, οι οποίες έχουν πάρει την πρωτοβουλία να αφαιρέσουν το όνομά του από τα ψηφοδέλτια, επειδή είναι υπόδικος.
Η "μάχη" του Τέξας
Την ίδια στιγμή, την πόλωση και το ρήγμα εμπιστοσύνης που διαπερνά την Αμερική εικονογραφεί η μεγάλη θεσμική κρίση αυτών των ημερών, που φέρνει αντιμέτωπη την πολιτεία του Τέξας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το θέμα της μετανάστευσης. Ο κυβερνήτης του Τέξας, επικαλούμενος κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω "εισβολής", αρνείται να παραχωρήσει στις ομοσπονδιακές αρχές, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, τη φύλαξη μεθοριακού περάσματος το οποίο έχει σφραγίσει η Εθνοφρουρά της πολιτείας. Και ενώ στα σύνορα συγκεντρώνονται οι... αντίπαλες δυνάμεις, 25 κυβερνήτες πολιτειών, άπαντες Ρεπουμπλικανοί, στηρίζουν εγγράφως το Τέξας, σε ένα σκηνικό που θυμίζει σύγκρουση Βορείων και Νοτίων.
Από: Capital.gr
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media
Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.
Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους
Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.
Γραφει Νικη ΚοντομηναO Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden
Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)
Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΚ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.
Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.
Γραφει Νικη Κοντομηνα