Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών

"Ναι" στον διάλογο, "όχι" στους κλειστούς δρόμους, απαντά η κυβέρνηση

Γράφει: Esquire Editors 07 Φεβρουαρίου 2024

"Ναι" στον διάλογο, αλλά με κόκκινες γραμμές λέει η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι αγρότες στην Νίκαια της Λάρισας για κάθοδο στην Αθήνα και αποκλεισμό των εθνικών οδών, ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει τετ α τετ με τους εκπροσώπους των αγροτών εδώ και ημέρες, όπως όμως λένε κυβερνητικά στελέχη "κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες". Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε δίπλα στους αγρότες, χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα τους και ανακοίνωσε μέτρα στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας. Όμως, μέχρι ώρας, δεν υπάρχει ούτε ενιαία εκπροσώπηση των διαμαρτυρόμενων αγροτών ούτε τα αιτήματά τους είναι τα ίδια σε όλες τις περιοχές, γεγονός που δυσχεραίνει το ενδεχόμενο συνάντησης.

Την ίδια ώρα, το σενάριο κλεισίματος των εθνικών οδών δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα, με την κυβέρνηση να λέει "όχι" σε ακρότητες, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την πόρτα μίας συνάντησης, στην οποία δεν αποκλείεται να υπάρχει ένα κρυφό χαρτί, μία επιπλέον ενίσχυση ή μία διευκόλυνση όπως λέει πηγή κοντά στον πρωθυπουργό, πάντα στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών. Άλλωστε, δεν θα είχε νόημα μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εάν το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε φυλάξει έναν ακόμη άσσο στο μανίκι του, τον οποίο φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει κρατήσει για τη δύσκολη ώρα.

"Η δημοσιονομική συνέπεια μας βοήθησε ώστε από την υπέρβαση των στόχων να μπορούμε να επιστρέφουμε στην κοινωνία. Είτε μιλάμε για μέτρα κατά της ακρίβειας, είτε για μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών για την γέννηση κάθε παιδιού, είτε για την στήριξη των αγροτών. Επειδή γίνεται μία μεγάλη συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών, η κυβέρνηση εκταμίευσε μέσω του ΕΛΓΑ 1 δισ. ευρώ μόνο για αποζημιώσεις. Ποσό πολύ-πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον κρατικό προυπολογισμό. Δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, "υπενθυμίζοντας" τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το 2019 για τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Θα επιμείνουμε στις μεταρρυθμίσεις

Στο ίδιο πάνελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο μεταρρυθμιστικό μότο της κυβέρνησης, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα σχέδια νόμου τόσο για τα μη κρατικά ΑΕΙ όσο και για την δικαιοσύνη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η έννοια της μεταρρύθμισης είναι παρεξηγημένη. "Όμως αυτές ωφελούν τους πολλούς. Έχουμε ισχυρή εντολή και διαφάνεια στις προθέσεις μας. Στο πρόγραμμά μας, είχαμε μιλήσει για την φορολογική μεταρρύθμιση, για τη δικαιοσύνη, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, ένα πάζλ αλλαγών που θα οδηγήσουν την χώρα σε πιο γρήγορη σύγκληση με την Ευρώπη".

Από: TheToc

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ο Donald Trump δημοσίευσε βίντεο με τους Barack και Michelle Obama ως πιθήκους (video)

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μαλωμένος με την πολιτική ορθότητα, αλλά εδώ μιλάμε για ξεκάθαρο ρατσισμό. Η πιο πρόσφατη ανάρτησή του στο Truth Social προκάλεσε σάλο διότι λοιδορεί το ζεύγος Obama.

Σε άλλα νέα, έφηβοι εκτελούνται στη Βόρεια Κορέα επειδή βλέπουν Squid Game και ακούν K-Pop

Οι καταθέσεις αναφέρουν επίσης ότι μαθητές αναγκάζονταν να παρακολουθούν δημόσιες εκτελέσεις ως μέρος της λεγόμενης "ιδεολογικής εκπαίδευσης", του στυλ δες τι θα σου συμβεί αν δε συμμορφωθείς.

Αυτό το νησί αλλάζει χώρα κάθε εξάμηνο

Υπάρχει ένα νησί στην Ευρώπη που ζει με δύο ημερολόγια και δύο διοικήσεις. Μικρό, ακατοίκητο και σχεδόν άγνωστο, κουβαλά μια ιστορία που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

"Θα χάσει η Γη τη βαρύτητά της"; Η NASA απαντά στη viral θεωρία

Μια παράξενη θεωρία για τη βαρύτητα της Γης έγινε viral και προκάλεσε ανησυχία. Τι υποστηρίζει, πώς εξαπλώθηκε και γιατί ένα αστρονομικό γεγονός μπήκε στο στόχαστρο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

MLS: Επανεμφάνιση της ελληνικής τεχνολογικής εταιρείας

Μια νέα εταιρεία με το όνομα MLS ARTIFICIAL INTELLIGENCE εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που το παρελθόν της MLS Πληροφορική συνεχίζει να βαραίνει.

Γραφει Τιμος Σαλαμες