Το μάθημα ζωής του Alexey Navalny

"Βγείτε στους δρόμους. Μην το κάνετε για μένα, κάντε το για το μέλλον σας".

Γράφει: Esquire Editors 22 Φεβρουαρίου 2024

Μην φοβάστε. Αν είναι ο κόσμος να πάρει ένα μάθημα από τη ζωή του Alexey Navalny, ας είναι αυτό. Το θάρρος που επέδειξε θα χρειαστεί, ώστε να συνεχιστεί η αποστολή για την οποία έκανε την υπέρτατη θυσία. 

Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Navalny είχε μια από τις πιο επικίνδυνες αποστολές στον πλανήτη: ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο ολοένα και πιο αυταρχικό καθεστώς του Ρώσου προέδρου Putin. Το γεγονός ότι επέζησε για τόσο μεγάλο διάστημα αποδεικνύει το πόσο καλά επιτέλεσε τον ρόλο του. Με γενναιότητα, εξυπνάδα αλλά και λεπτότητα, έγινε τόσο ενοχλητικός  που δεν θα μπορούσε να βγει από τη μέση αθόρυβα. 

Ο Navalny, ο οποίος σπούδασε Νομικά, έβρισκε διαρκώς τρόπους για να εκθέτει το καθεστώς. Χρησιμοποίησε το νομικό πλαίσιο για τη μετοχική δομή των εταιρειών ώστε να αποκαλύψει πώς ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες καταχράστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Πραγματοποίησε έρευνες για τις πρακτικές των κρατικών προμηθειών. Συγκέντρωσε εκατομμύρια προβολές σε βίντεο στο YouTube όπου συνέδεε τον στενό κύκλο του Putin με μια μακρά λίστα περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου ενός ξενοδοχείου με spa στην Ελλάδα, πολυτελών σκαφών αναψυχής και μιας πολυτελούς έπαυλης στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Έστρεψε τις τοπικές εκλογές εναντίον του κυβερνώντος κόμματος, παρακινώντας τους Ρώσους να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο θα μπορούσε να το νικήσει, ανεξάρτητα από τα προσόντα ή την πολιτική που ακολουθούσε. 

Οι προσπάθειες εκφοβισμού κατά του Navalny στέφονταν πάντα από αποτυχία, και συγχρόνως ενίσχυαν το προφίλ του. Το 2013, όταν ρωσικό δικαστήριο, με βάση ψευδείς κατηγορίες, τον καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση, χιλιάδες υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους, διασφαλίζοντας την απελευθέρωσή του, και ανοίγοντάς του παράλληλα τον δρόμο για καλά αποτελέσματα στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας. Όταν το 2017 επιτέθηκε ένας άγνωστος στον Navalny, πετώντας του πράσινη μπογιά στο πρόσωπο, το πράσινο έγινε το ανεπίσημο χρώμα της αντιπολίτευσης. 

Η δηλητηρίαση του Navalny το 2020, με το νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ, τον έφερε πολύ κοντά στον θάνατο. Την ίδια στιγμή, όμως, έγινε παγκοσμίως γνωστός και με τη βοήθεια της ερευνητικής ομάδας Bellingcat κατάφερε να αποκαλύψει τους δράστες οι οποίοι συνδέονταν με το Κρεμλίνο. 

Ο Navalny συνέχισε να δείχνει αισιόδοξος: ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι διαφορετική, ότι ο ίδιος θα μπορούσε να δώσει θάρρος στους ανθρώπους ώστε να ανατρέψουν τον Putin.  Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν πρόθυμος να κινηθεί πέρα από τις φιλελεύθερες γραμμές της αντιπολίτευσης, φλερτάροντας ακόμη και με τους εθνικιστές. Υπέμενε τον πόνο βλέποντας την επιχείρηση των γονιών του να καταρρέει ή τον αδερφό του, Ολεγκ, να φυλακίζεται. Ήταν πρόθυμος να επιστρέψει στη Ρωσία μετά τη δηλητηριάσή του, γνωρίζοντας με βεβαιότητα ότι θα φυλακιζόταν, αν δεν του συνέβαινε κάτι ακόμη χειρότερο. 

Ο Navalny πέθανε σε ηλικία 47 ετών, σε μια απομακρυσμένη σωφρονιστική αποικία κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, όντας τρία χρόνια φυλακισμένος σε σκληρές συνθήκες, οι οποίες περιλάμβαναν μεγάλες περιόδους απομόνωσης, και αφού εξαφανίστηκε για εβδομάδες στο άκρως επικίνδυνο ρωσικό σύστημα μεταγωγών. Μην απατάστε. Η ρωσική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο Putin φέρουν πλήρη ευθύνη για τον θάνατό του. Η χρονική συγκυρία επίσης είναι πολύ σημαντική καθώς o Putin προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. 

Είναι δύσκολο να φανταστούμε ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Navalny. Ρώσοι συνελήφθησαν επειδή άφησαν  λουλούδια στη μνήμη του. Παρόλα αυτά η σύζυγός του, Γιούλια, δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο του. Σε μια από τις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του, ο Navalny προέτρεψε τον κόσμο να συγκεντρωθεί στα εκλογικά τμήματα, στις εκλογές του Μαρτίου, ώστε να εκδηλωθεί η δημόσια αντίθεση στον Putin και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένα ευφυές σχέδιο καθώς οι αρχές θα δυσκολεύονταν να διαχωρίσουν τους διαδηλωτές από τους πολίτες που εκπληρώνουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Ορισμένοι Ρώσοι έτρεφαν αμφιβολίες για τον Navalny έως το τέλος. Αν ήταν πράγματι "αγκάθι" για τον Putin, πώς και ήταν ακόμη ζωντανός, διερωτόνταν; Πλέον, ίσως να έχουν πειστεί ότι ήταν ειλικρινής. Μην φοβάστε, είπε ο Navalny το 2021, μόλις έφτασε στη Ρωσία και συνελήφθη επιτόπου. "Βγείτε στους δρόμους. Μην το κάνετε για μένα, κάντε το για το μέλλον σας". Σε έναν κόσμο όπου ο αυταρχισμός βρίσκεται σε έξαρση, αυτό είναι ένα μήνυμα που θα πρέπει να ακουστεί πολύ πέρα από τη Μόσχα. 

Από: Capital.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.