Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.
Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση στο "τις πταίει" για την ασύλληπτη τραγωδία με τους 104 νεκρούς.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα ανακοινώσει το πρωί την απόφαση του για τους 21 κατηγορούμενους, τότε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, η τότε περιφερειάρχης Αττικής και οι τότε δήμαρχοι των δήμων που έπληξε η φωτιά κά, που μετά από εισαγγελική έρευνα βρίσκονται στο εδώλιο για πράξεις και παραλείψεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτιά που άφησε πίσω της οδύνη και καταστροφή.
Οι δικαστές μετά από μία διαδικασία στο ακροατήριο που διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο αξιολόγησαν το χιλιάδων σελίδων υλικό, τις δεκάδες καταθέσεις μαρτύρων, κάποιες από αυτές συγκλονιστικές, τις θέσεις των ειδικών για κρίσιμα ζητήματα, τις απολογίες των κατηγορουμένων, την εισαγγελική πρόταση και τις θέσεις των συνηγόρων. Στις διασκέψεις που προηγήθηκαν της σημερινής συνεδρίασης, οι δικαστές εξέτασαν, όλα τα δεδομένα και κάθε πτυχή της υπόθεσης σε συνδυασμό με το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο κρίνεται η "η φονική φωτιά στο Μάτι", ώστε σήμερα να ανακοινώσουν την κρίση τους για τα πρόσωπα που κλήθηκαν να διαχειριστούν μια πυρκαγιά που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Το δικαστήριο μελέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα Παναγιώτη Μανιάτη και το νομικό σκεπτικό που ανέπτυξε για κάθε κατηγορούμενο και τις διατάξεις που καθορίζουν τις αρμοδιότητες του και το πεδίο δράσης του.
Με την σημερινή απόφαση θα φανεί αν το δικαστήριο υιοθέτησε το εισαγγελικό σκεπτικό ως προς τους ενόχους και τους αθώους ή αν οι δικαστές έχουν διαφοροποιηθεί στην εκτίμηση τους.
Αν οι δικαστές συμπλεύσουν με τον κ. Μανιάτη, τότε εννέα κατηγορούμενοι θα ακούσουν σήμερα το "ένοχος" και δώδεκα εκείνοι που θα φύγουν κηρυγμένοι αθώοι.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, τον περασμένο Φεβρουάριο, ζήτησε να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή οι:
* Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής
* Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγός
* Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ
* Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών
* Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής
* Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα
* Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου
* Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου
Ένοχος ζήτησε να κριθεί για εμπρησμό από αμέλεια και ο κάτοικος Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.
Κατά τον Εισαγγελέα πρέπει να απαλλαγούν τα τότε στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Επίσης ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης.
Παράλληλα ζήτησε να αθωωθούν ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.
Από: TheToc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ, που απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών. Με πλούσια καριέρα στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ο πασίγνωστος ηθοποιός άφησε το στίγμα του στον ελληνικό πολιτισμό.
O σκηνοθέτης του 'Λύκου της Wall Street' Rob Reiner και η σύζυγός του Michelle βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους
Τα πρώτα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δολοφονία που ερευνάται από την αστυνομία. Κάποια μάλιστα, παρουσιάζουν ήδη το χειρότερο σενάριο που καταδεικνύει ως υπεύθυνο ένα πρόσωπο που, αν είναι ένοχο, θα προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.
BOMBA: Το Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros-τι θα γίνει με το HBO
Μια απίθανη στιγμή στον κόσμο της ψυχαγωγίας: το Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros., φέρνοντας τα πάνω κάτω στο Hollywood και ανοίγοντας νέα συζήτηση για το μέλλον του streaming.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠαρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media
Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.
Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους
Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.
Γραφει Νικη ΚοντομηναO Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden
Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.
Γραφει Νικη Κοντομηνα