Ακρίβεια και αργοκίνητο ΑΣΕΠ οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τις Ευρωεκλογές

Η κυβέρνηση στοχεύει το επόμενο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Γράφει: Esquire Editors 19 Ιουνίου 2024

Την ώρα που στην κεντροαριστερά έχει αρχίσει μία μεγάλη συζήτηση για την ανασυγκρότηση του χώρου, όχι μόνο με προτάσεις αλλά και με τα μαχαίρια στο… θηκάρι, η κυβέρνηση πατάει γκάζι, ακούγοντας -όπως λένε τα στελέχη της- το μήνυμα για πιο αποτελεσματική δουλειά και μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Προσλήψεις μόνο στα χαρτιά 

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται από την διενέργεια διαγωνισμών στο ΑΣΕΠ μέχρι τον διορισμό των επιτυχόντων στις θέσεις τους, μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα δύο χρόνια. Η παραδοχή έγινε άλλωστε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές.

"Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί. Δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο καιρό για να πάνε να διοριστούν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας, πρέπει κάτι να κάνουμε. Είναι πρώτη προτεραιότητα για εμένα αυτό το ζήτημα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσω. Διότι είναι άλλο να λέμε προσλάβαμε και άλλο να λέμε στα χαρτιά. Και άλλο να λέμε ότι έκατσαν και δουλεύουν. Μιλάμε για 3.000 νοσηλευτές, δεν είναι μικρό το νούμερο".

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός άλλαξε τον προγραμματισμό του και έκανε χθες την πρώτη του σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, για τις δυσλειτουργίες στο ΑΣΕΠ που έχουν ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις σε διορισμούς, οι οποίοι δεν αφορούν μόνο τα νοσοκομεία, αλλά και τους καθηγητές στα σχολεία, κλπ.

Στόχος να βρεθεί εκείνη η φόρμουλα που θα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε σε έναν χρόνο οι επιτυχόντες να βρίσκονται στις θέσεις τους. Μία από τις προτάσεις που έγιναν είναι ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα και της άντλησης δεδομένων από κρατικές πλατφόρμες, όπως το taxisnet ή το ptyxia.gov.gr, ώστε να μειώνεται ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων.

Το τέρας της ακρίβειας

Δεύτερος σταθμός για τον πρωθυπουργό σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης, με νέο υπουργό στο τιμόνι και στόχο την καταπολέμηση της ακρίβειας. Αν και ο πληθωρισμός των τροφίμων έπεσε από τον προηγούμενο μήνα από το 5,4% στο 3,1%, εντούτοις οι μειώσεις θέλουν χρόνο για να φανούν στην τσέπη των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν "στενάξει" στο σούπερ μάρκετ, ενώ φαίνεται ότι αρχίζει ένα ράλυ στις τιμές της ενέργειας εν μέσω θέρους.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα δώσει σήμερα μία πρόγευση των μέτρων που σχεδιάζει κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα επισκεφθεί το Υπουργείο στις 10:00. Αν και όπως έχει πει ο ίδιος, η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να μειώσει ή να καταργήσει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά γιατί δεν θα περάσει στον καταναλωτή, θέση με την οποία διαφωνεί η αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ισπανίας, εντούτοις υπάρχουν- όπως λένε κυβερνητικά στελέχη και άλλα μέτρα στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μέσω του Παύλου Μαρινάκη, δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Η επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι- χωρίς να διαταραχθεί όπως λένε η δημοσιονομική ισορροπία- η περαιτέρω αύξηση των εισοδημάτων, επιπλέον μείωση ή κατάργηση φόρων, αλλά και ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής στα επιδόματα ανεργίας.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος σχεδιαστής μόδας Giorgio Armani

Μια από τις πιο πρωτοποριακές και επιδραστικές προσωπικότητες της ιταλικής μόδας παγκοσμίως, πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών στις 4 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.

Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026

Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο

Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους

Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;

Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;

Γραφει Τιμος Σαλαμες