Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η γκρίνια των βουλευτών του μετά τις Ευρωεκλογές

Όπως όλα δείχνουν, το 28% των ευρωεκλογών δεν άρεσε.

Γράφει: Esquire Editors 26 Ιουνίου 2024

Ενώπιος ενωπίω με σύσσωμη την κοινοβουλευτική του ομάδα θα βρεθεί σε λίγες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν …έφτασε τον πήχη του 33%, προκαλώντας αναταράξεις και έναν ανασχηματισμό.

Λίγες μόνο ημέρες μετά την 9η Ιουνίου, αν και η Νέα Δημοκρατία τερμάτισε πρώτη και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μάριος Σαλμάς ζήτησαν την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για να συζητηθεί το "δυσμενές" αποτέλεσμα, με τον πρώην αντιπρόεδρο της βουλής να ζητεί επιστροφή της γαλάζιας παράταξης στις ρίζες της και αλλαγή ιδεολογικού προσανατολισμού, με λιγότερες δόσεις… ΠΑΣΟΚ.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν είναι ο μόνος βουλευτής που έχει αντιρρήσεις για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας και δεν διστάζει να τις δημοσιοποιήσει. Υπάρχουν και άλλοι που δεν το κάνουν δημόσια, και μένει να φανεί εάν και πόσοι από αυτούς θα πάρουν σήμερα τον λόγο, είτε για να μιλήσουν για το ιδεολογικό άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο- με το οποίο διαφωνούν- είτε για να παραπονεθούν για την τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικών ή Πασοκογενών στην κυβέρνηση, "λες και η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ικανά στελέχη για να δοκιμαστούν". Υπάρχουν τέλος και εκείνοι που διαφώνησαν με διατάξεις του νομοσχεδίου των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και με την διαδικασία της τοποθέτησης των POS που όπως υποστηρίζουν δεν ήταν καθόλου εύκολη, δυσαρεστώντας ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Αποσυμπίεση

Από χθες νωρίς το πρωί πάντως, τα τηλέφωνα στην γραμματεία της Κ.Ο. στη Βουλή είχαν πάρει φωτιά, με τους βουλευτές να ζητούν να πληροφορηθούν εάν θα υπάρχει κάποιος κατάλογος εγγεγραμμένων βουλευτών που έχουν ζητήσει να πάρουν τον λόγο, ή εκείνοι που ρωτούσαν τι χρονικό εύρος μπορεί να έχει η τοποθέτηση τους, ώστε να προσαρμόσουν την ομιλία τους. 

"Θα δοθεί ο λόγος σε όσους το ζητήσουν" έλεγε γαλάζια κοινοβουλευτική πηγή, υποστηρίζοντας ότι στην συνεδρίαση πρέπει να τεθούν ανοιχτά όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους βουλευτές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει- όπως εκτιμάται- και σε μερική αποσυμπίεση της δυσαρέσκειας που κυοφορείται εδώ και αρκετό καιρό στους κόλπους της γαλάζιας Κ.Ο., με βασική αφορμή τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών- η οποία ωστόσο φούντωσε μετά τον ανασχηματισμό. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι εκείνοι που περίμεναν να υπουργοποιηθούν, γιατί είχαν βάλει πλάτη, όμως το χαρμόσυνο …μαντάτο δεν ήρθε, εντείνοντας την "γκρίνια".

Η μεγάλη Νέα Δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τη…μουρμούρα των τελευταίων μηνών, και γιαυτό με κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζει ότι για τον ίδιο οι ταμπέλες "αριστερά" "δεξιά" ή "κέντρο" δεν έχουν σημασία, όσο έχει η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Η επίκληση άλλωστε στο όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των λεγομένων του για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι τυχαία, και αυτό αναμένεται να κάνει και σήμερα στην ομιλία του.

Μία ομιλία που θα έχει αναφορές στο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές, στα παράπονα των βουλευτών που δεν υπουργοποιήθηκαν τώρα αλλά μπορεί να πάρουν μία θέση στο μέλλον, στο γεγονός ότι δεν έβαλαν όλοι "πλάτη" ως όφειλαν, αλλά και στην διεύρυνση της παράταξης, δηλαδή την στροφή της προς το κέντρο. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η στροφή στο κέντρο ήταν που έδωσε την νίκη στη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ένα άνοιγμα που ο πρωθυπουργός δεν θέλει να εγκαταλείψει. Αυτή είναι άλλωστε η συνταγή, όπως θα πει, για νέες νικηφόρες πορείες, στη βάση των μεταρρυθμίσεων που ευαγγελίζεται η Νέα Δημοκρατία, και που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

O Nicolas Sarkozy μπήκε φυλακή - Το χρονικό της σύλληψής του

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εξακολουθεί να δηλώνει αθώος αναφορικά με το σκάνδαλο της εγκληματικής συνωμοσίας για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από τον Muammar Gaddafi, για την οποία καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε σε χρόνο ρεκόρ από συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για τον Τσίπρα

Μια ζωντανή συνέντευξη στον ΣΚΑΪ μετατράπηκε σε μικρό τηλεοπτικό "θρίλερ", όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να αποχωρήσει από το πλατό μόλις δύο λεπτά μετά την έναρξή της.

Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn

Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.

Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'

Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής

Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.

Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε

Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες