Πιο ασφαλή τρένα - Το νέο σχέδιο για τον ΟΣΕ

Εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τον ΟΣΕ - 'Ερχονται εξελίξεις στο ποινικό σκέλος.

Γράφει: Esquire Editors 28 Απριλίου 2025

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, στην πλειοψηφία τους παιδιά, εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τον ΟΣΕ.

Τον πολύπαθο οργανισμό, στον οποίο αν και διοχετεύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δεν βρήκαν… ανταπόκριση, ενώ στη συνέχεια "επλήγη" από την δημοσιονομική κρίση, η οποία τον απαξίωσε.

Μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, εκείνη τη νύχτα της 28ης Φεβρουάριου του 2023, ήρθαν στο φως όλες οι κραυγαλέες ελλείψεις, που αν δεν υπήρχαν, ίσως το κακό να μην είχε συμβεί.

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και οι 17 συστάσεις που κάνει για έναν ασφαλή σιδηρόδρομο είναι ενδεικτικές για όσα πρέπει να γίνουν για το λαϊκό μέσο μαζικής μεταφοράς, που "κουβαλάει" στα βαγόνια του ανθρώπινες ζωές.

Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στον νέο υπουργό Μεταφορών Χρίστο Δήμα και τον Κώστα Κυρανάκη, με τον δεύτερο να αναλαμβάνει την καυτή πατάτα των αλλαγών στον ΟΣΕ.

Το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα στους συναδέλφους του, περιλαμβάνονται τα εξής:

ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας της κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο θα έχει την συνολική εποπτεία της κυκλοφορίας. Μάλιστα όλα τα τρένα θα έχουν επάνω τους έναν πομπό που θα μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο το στίγμα τους και όλοι οι πολίτες θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να βλέπουν την πορεία τους. Επιπλέον, όλες οι εντολές των σταθμαρχών θα καταγράφονται, ώστε να μην χρειάζεται η αναζήτηση των ηχητικών ντοκουμέντων ή των εγγράφων, στην περίπτωση λάθους ή δυστυχήματος.

εκ νέου θεσμοθέτηση της θέσης του προϊσταμένου σταθμάρχη

εταιρική λειτουργία πάνω στο μοντέλο της ΔΕΗ. Με δύο λόγια για τα ανώτερα στελέχη της εταιρίας, οι αμοιβές τους θα εξαιρούνται από το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς κρίθηκε ότι κανένα στέλεχος δεν θα πάρει το ρίσκο της ενασχόλησης με έναν φθίνοντα οργανισμό, αν η αμοιβή του δεν είναι ικανοποιητική. Ήδη, αναζητείται μάνατζερ για την θέση.

>Επιτάχυνση διαδικασιών για προσλήψεις, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει κύμα φυγής από τον οργανισμό, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Στόχος να στελεχωθεί γρήγορα ο οργανισμός, καλύπτοντας τα κενά.

Έρχονται εξελίξεις στο ποινικό σκέλος

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εφέτης ανακριτής Λάρισας, ολοκληρώνει ένα μέρος της έρευνας του, φέρνοντας στο προσκήνιο ποινικές ευθύνες γενικών γραμματέων και άλλων προσώπων, εμπλεκόμενων κατά το νόμο στην υπόθεση του δυστυχήματος λόγω της θέσης που κατείχαν.

Ο δικαστικός λειτουργός αναμένει ωστόσο και το πόρισμα του ΕΜΠ, υπό τον καθηγητή Καρώνη, το οποίο καθυστέρησε να παραδοθεί, λόγω των νέων στοιχείων που προέκυψαν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια σχετικά με το τι κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ στα υπ’ όψη ελήφθη και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με τα όποια κενά τις ήξεις-αφίξεις, σχετικά με το ενδεχόμενο η πυρόσφαιρα να προκλήθηκε από εύφλεκτο υλικό που έφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

Στην περίπτωση που ανακριτής "σκοντάψει" σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, η δικογραφία θα σταλεί αμελλητί στη βουλή, με κυβερνητικά στελέχη να επαναλαμβάνουν ότι "η κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ποινική διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων".

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026

Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο

Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους

Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;

Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;

Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.