
Ο Trump ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν - Επιβεβαιώνει ο Νετανιάχου
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, νωρίτερα, πως το Ισραήλ και το Ιράν δέχτηκαν να κηρυχτεί "πλήρης κατάπαυση του πυρός".
Κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, καλλιεργώντας την προσδοκία ότι ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από 12 ημέρες ίσως οδεύει προς το τέλος του μέσω αυτής της εκεχειρίας.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από το Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Συγκεκριμένα, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν ιρανικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στην Μπερ Σεβά, πόλη στο νότιο Ισραήλ, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα υπηρεσία πρώτων βοηθειών.
"Παρακαλώ μην την παραβιάσετε"
Σε νεότερη σημερινή ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ έγραψε: "Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είναι τώρα σε ισχύ. Παρακαλώ μην την παραβιάσετε".
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, νωρίτερα, πως το Ισραήλ και το Ιράν δέχτηκαν να κηρυχτεί "πλήρης κατάπαυση του πυρός", η πρώτη φάση της οποίας θα τεθεί σε εφαρμογή κατ’ αυτόν περί τις 07:00 (ώρα Ελλάδας) και θα σημάνει το επίσημο "τέλος" της ένοπλης σύρραξης ανάμεσα στα δυο κράτη, ορκισμένους εχθρούς.
"Συμφωνήθηκε πλήρως από και ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν ότι θα υπάρξει πλήρης και απόλυτη κατάπαυση του πυρός", διεβεβαίωσε μέσω Truth Social.
Σύμφωνα με την ανάρτησή του, η κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί σε 24 ώρες σε δύο χρόνους, με το Ιράν να σταματά πρώτο όλες τις επιχειρήσεις του και το Ισραήλ να κάνει το ίδιο 12 ώρες αργότερα.
Συμφώνησε ο Νετανιάχου
Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε στην πρόταση του Donald Trump για κατάπαυση του πυρός με το Ιράν.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το Reuters, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Trump είχε μεσολαβήσει για τη συμφωνία, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ είχε συμφωνήσει εφ' όσον το Ιράν δεν εξαπολύσει περαιτέρω επιθέσεις.
Παράλληλα, Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Τεχεράνη είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, εντούτοις ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει παύση των εχθροπραξιών, εκτός και εάν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις του.
Ο Αμπάς Αραγτσί τόνισε, συγκεκριμένα, ότι εάν το Ισραήλ σταματήσει την "παράνομη επιθετικότητά" του εναντίον του ιρανικού λαού, το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει την αντίδρασή του.
"Η τελική απόφαση για την παύση των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων θα ληφθεί αργότερα" είπε ο Αραγτσί σε ανάρτηση στο X.
Ο Trump φάνηκε, πάντως, να υπονοεί ότι το Ισραήλ και το Ιράν θα έχουν κάποιο χρόνο για να ολοκληρώσουν τυχόν αποστολές που βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει σε μια σταδιακή διαδικασία.
Οι πύραυλοι του Ιράν μετά την εκεχειρία
Η αναγγελία του Trump για κατάπαυση του πυρός έγινε μερικές ώρες αφ'ότου το Ιράν εξαπέλυσε πυραύλους εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης αλ Ουντέιντ, στο Κατάρ, σε αντίποινα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Το ιρανικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας ανέφερε πως επρόκειτο για "ανταπόδοση στην επίθεση" των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως το Ιράν χρησιμοποίησε "τον ίδιο αριθμό πυραύλων" με αυτόν των βομβών που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ όταν επιτέθηκαν στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι οι ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.
Από: Capital.gr
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026
Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠαράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο
Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους
Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;
Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;
Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.