Ο Kanye West ζήτησε να καταργηθεί η τροπολογία που απαγορεύει τη δουλεία

Είναι απλά κόπανος ή μήπως παρεξηγήθηκε το tweet του;

Σε περίπτωση που -ως υγιής άνθρωπος- σταμάτησες να ασχολείσαι μέσα στο Σαββατοκύριακο με το ίντερνετ, να σε προσγειώσουμε λίγο ανώμαλα στην αμερικανική πραγματικότητα του διαδικτύου. Όχι, ο Kanye West δεν έβγαλε νέο άλμπουμ τις προηγούμενες μέρες όπως είχε υποσχεθεί, κατάφερε όμως να στρέψει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Ναι, καλά μάντεψες: για όλους τους λάθους λόγους.

Ύστερα από μία -στην καλύτερη περίπτωση- αινιγματική εμφάνιση στο Saturday Night Live, έβγαλε έναν φιλιππικό λόγο υπέρ του Πλανητάρχη, τον οποίο ευτυχώς το δίκτυο NBC αποφάσισε να μην μεταδώσει. Σα να μην έφτανε αυτό, γιατί σχεδόν ποτέ τίποτα δεν είναι αρκετό για τον Kanye, αποφάσισε να δώσει κι άλλη τροφή για αρνητικές κριτικές μέσω twitter.

Το επίμαχο tweet

"Δεν θα κάνουμε πια outsourcing σε άλλες χώρες. Θα φτιάξουμε εργοστάσια στην Αμερική για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Θα δώσουμε δουλειά σε όλους εκείνους που δεν είναι στη φυλακή καταργώντας την 13 τροπολογία. Το μήνυμα στάλθηκε με αγάπη" έγραψε σε tweet του, φορώντας ένα κόκκινο καπέλο με το χαρακτηριστικό σύνθημα του Πλανητάρχη. Σημαντική σημείωση: η συγκεκριμένη τροπολογία, επί της ουσίας, είναι η τροπολογία με την οποία καταργήθηκε η δουλεία στο αμερικανικό σύνταγμα. Μπορείς, λοιπόν, να φανταστείς την κατακραυγή που ακολούθησε στα social media.

Ύστερα από μερικές ώρες όπου το Twitter είχε πάρει φωτιά εναντίον του, ο διάσημος ράπερ επανήλθε για να ξεκαθαρίσει το τοπίο: "η 13 τροπολογία είναι μεταμφιεσμένη δουλεία, πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει. Είμαστε η λύση που θα γιατρέψει".

"Η δουλεία δεν θα υπάρχει στις Ηνωμένες πολιτείες παρά μόνο ως τιμωρία για έγκλημα"

Κάνοντας χρήση τώρα της παροιμίας "από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια" να δώσουμε λίγα credits στον West. Όντως υπάρχει ένα σημείο στην υπάρχουσα τροπολογία που βάζει σε σκέψεις: "Η δουλεία και η καταναγκαστική εργασία δεν θα υπάρχουν στις Ηνωμένες πολιτείες ή σε οποιαδήποτε περιοχή της δικαιοδοσίας τους, παρά μόνο ως τιμωρία για έγκλημα για το οποίο υπάρχει συγκεκριμένη καταδίκη". Μία λεπτομέρεια, που όπως είπε ο Dennis R. Childs στην Washington Post, συγγραφέας του βιβλίου Slaves of the State: Black Incarceration from the Chain Gang to the Penitentiary, ήταν υπεύθυνη για τη συνέχιση του θεσμού της δουλειάς, υπό το πέπλο μίας νομιμότητας, στις μεγάλες φυτείες του Νότου για αρκετές δεκαετίες μετά την κατάργησή της.

Η κατακραυγή στο twitter

Ο Kanye West έχει εκφραστεί ξανά και ξανά στους στίχους τους αναφορικά για το πως, ακόμη και σήμερα, το κατεστημένο της Αμερικής βρίσκει τρόπους για να εκμεταλλεύεται τους φτωχούς αφροαμερικανικούς πληθυσμούς, καταδικάζοντας τους συχνά σε τέτοια φτώχεια και τόσο άθλιες εργασιακές συνθήκες που, τελικά, ζουν περίπου σαν σκλάβοι.

Δικαιολογεί όμως η προηγούμενη καλλιτεχνική του πορεία, τόσο κακοδιατυπωμένες δηλώσεις στα κοινωνικά δίκτυα; Δυστυχώς όχι, αφού περισσότερο μπερδεύουν παρά διαφωτίζουν το κοινό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και η Ava DuVernay, μία κινηματογραφίστρια που είχε προταθεί για Όσκαρ ντοκιμαντέρ για το 13th, μία προσπάθεια δηλαδή να διασαφηνιστεί ο ρόλος της συγκεκριμένης τροπολογίας, αρνήθηκε να συνδεθεί -ή ακόμα και να σχολιάσει- το tweet του West.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ο Kanye είχε κακή πρόθεση. Μάλλον το αντίθετο. Όμως η τάση του να απασφαλίζει στα social media, κι ενίοτε να μιλά για θέματα για τα οποία δείχνει ελλιπώς ενημερωμένος, ή και ημιμαθής, δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά τροφή για τα θηρία των κοινωνικών δικτύων και ακόμα περισσότερη θολούρα στο ομιχλώδες τοπίο της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, καλώς ή κακώς, καλλιτέχνες του δικού του μεγέθους έχουν επιρροή.

Από: Esquire

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.