Ο Trump πετά έξω από τον Λευκό Οίκο δημοσιογράφο του CNN

Η άρνηση του Πλανητάρχη να απαντήσει σε ερωτήσεις του Jim Acosta γίνεται viral.

Τα παρακάτω λόγια θα μπορούσαν να ειπωθούν σε τάξη, όπου έξαλλος καθηγητής κατσαδιάζει νεαρό μαθητή για την ανάρμοστη συμπεριφορά του: "Είσαι ένας αγενής, ένας απαίσιος άνθρωπος". Δυστυχώς όμως ανήκουν στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή ήταν η απάντηση του σε ερώτηση που έκανε ο ανταποκριτής του CNN στον Λευκό Οίκο, Jim Acosta. Λίγο πριν τον είχε κατηγορήσει για διασπορά fake news, ενώ απαίτησε να του πάρουν το μικρόφωνο από τα χέρια. "To CNN θα έπρεπε να ντρέπεται. Δεν θα έπρεπε να εργάζεσαι σε αυτό" είπε ως κατακλείδα σε μία άβολη, πραγματικά άβολη στιγμή.

Το 2016 ο Trump είχε αποκαλέσει ειρωνικά τον Acosta "μία ομορφιά"

Τι τόσο τρομερό είχε κάνει ο Acosta; Θέλησε να τον ρωτήσει, σε ευγενικό μεν πολύ επικριτικό τόνο δε, σχετικά με τον κίνδυνο για "καραβάνια" -όπως τα ονόμασε πρόσφατα ο Πλανητάρχης- προσφύγων που απειλούν να εισβάλουν στη χώρα από το Μεξικό. Η ερώτηση τον έκανε έξαλλο, αν κι η αλήθεια είναι ότι η κόντρα με τον ανταποκριτή του CNN κρατά εδώ και καιρό: κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 τον είχε αποκαλέσει ειρωνικά "μία ομορφιά". Μάλιστα, χθες, τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμα περισσότερο όταν υπάλληλος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να πάρει το μικρόφωνο από τα χέρια του δημοσιογράφου. Εκείνος αρνήθηκε ευγενικά, επέμεινε να συνεχίσει τις ερωτήσεις του, με αποτέλεσμα η σκηνή να γίνει "ροντέο".

Οι συνέπειες του συμβάντος που έγινε on camera κι έχει πάρει viral διαστάσεις δεν τελείωσαν στον διαπληκτισμό. Ζητήθηκε από τον Jim Acosta να παραδώσει το πάσο του. Όχι, δεν έγινε εγγράφως και με τυπικό τρόπο: αντίθετα, κάτι που υπάρχει κι αυτό on camera, ένας μυστικός αστυνομικός τον πλησίασε ευγενικά και του είπε, εν ολίγοις, ότι (α) δεν είναι ευπρόσδεκτος και (β) ότι απαγορεύεται από εδώ και στο εξής να κάνει τη δουλειά του. Η πρόφαση ήταν ότι άσκησε βία ενάντια στην υπάλληλο - κάτι που όπως μπορεί να δει κανείς στο βίντεο δεν ισχύει.

Οφείλουμε να κάνουμε μία παρένθεση και να πούμε ότι ο Donald Trump, εκτός από Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι κι άνθρωπος, πράγμα που σημαίνει ότι έχει κι αυτός το δικαίωμα να χάνει την ψυχραιμία του από καιρό εις καιρό. Το ότι, βέβαια, αυτό συμβαίνει κάθε τρεις και λίγο είναι μία άλλη πικρή ιστορία. Η αλήθεια, μάλιστα, να λέγεται: είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος που έχει δεχθεί τα περισσότερα δημοσιογραφικά βέλη των τελευταίων δεκαετιών. Όμως μπορούν όλα αυτά να του δώσουν άλλοθι για σκηνές απείρου κάλλους που φέρνουν στο νου άλλα, λιγότερο δημοκρατικά καθεστώτα και εγείρουν ερωτήματα για το δικαίωμα της ελευθερίας του τύπου;

Ο Trump πετά έξω από τον Λευκό Οίκο δημοσιογράφο του CNN

Η κατηγορία προς τον Acosta για διασπορά hoax είναι βαριά, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου τα fake news αποτελούν ανοιχτή πληγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα γίνεται ακόμα χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη τακτική χρησιμοποιείται κατά κόρον κι από Μέσα που πρόσκεινται στον Donald Trump. Η απαίτηση όμως, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται κι από κατάργηση επίσημου πάσου εν είδει εκδίκησης, να σταματήσει ένας δημοσιογράφος τις ερωτήσεις του -όσο "κακές" και "πονηρές" κι αν είναι- είναι κατάφωρη παραβίαση βασικών δικαιωμάτων.

Η ρητή απαγόρευση του να τεθούν περαιτέρω ερωτήσεις από δημοσιογράφο είναι μία κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο

Ένας Πρόεδρος μπορεί να μην απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου. Είναι κάτι που συμβαίνει, έχει συμβεί και θα συμβαίνει και στο μέλλον. Η ρητή απαγόρευση όμως του να τεθούν περαιτέρω ερωτήσεις είναι μία κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο. Γιατί, όσα στραβά κι αν έχει η τέταρτη εξουσία, παρόλα αυτά θα πρέπει να έχει το δικαίωμα τουλάχιστον να ρωτά τους κυβερνώντες. Όχι για το καλό των δημοσιογραφικών συμφερόντων αλλά για το καλό της ενημέρωσης του κοινού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.