Η 7χρονη εξορία του Julian Assange

Η καθημερινότητα του ιδρυτή των WikiLeaks, από το 2012 έως το 2019 (όπου και συνελήφθη) μέσα σε ένα βίντεο από τις κάμερες της πρεσβείας του Εκουαδόρ.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 23 Απριλίου 2019

Η στιγμή που απομακρύνθηκε σιδηροδέσμιος από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, ήταν η πρώτη φορά που ο Julian Assange είδε το φως του (γκρίζου) ουρανού. Επί επτά σχεδόν χρόνια -από τις 17 Ιουνίου του 2012, όπου ο Αυστραλός ακτιβιστής αναζήτησε πολιτικό άσυλο έως και μέχρι τις 11 Απριλίου που άρθηκε η ασυλία του και συνελήφθη- ο Assange ήταν σαν ένα λιοντάρι στο κλουβί. Ή μάλλον, σαν κατάδικος με μια μικρή αίσθηση ελευθερίας.

Από μερικούς θεωρείται ήρωας της δημοκρατίας. Από άλλους, προδότης

Πώς μπορούσε να είναι η ζωή μιας προσωπικότητας τόσο αμφιλεγόμενης, ζώντας ως ελεύθερος-πολιορκημένος σε ένα κτίριο όπου ήλεγχαν οι πιο σκληρές μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες); Όπως μπορείς να φανταστείς, αυτή δεν ήταν μια νορμάλ καθημερινότητα...

Ο Assange, η ολιγομελής ομάδα του, το σύνολο του διπλωματικού προσωπικού και του Σώματος ασφαλείας της πρεσβείας, αναγκάστηκαν να βιώσουν μια επταετή κατάσταση σε ύψιστα επίπεδα ετοιμότητας, όπου κάθε κίνηση στο τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων διαμέρισμα-καταφύγιο, καταγραφόταν από δεκάδες κάμερες ασφαλείας.

Το βίντεο απαθανατίζει στιγμές μιας μίζερης ζωής, εν συντομία: ο "ήρωας της διαφάνειας" για κάποιους ή ο "μέγας προδότης" για άλλους, κάνει skateboard με σορτσάκι, μαγειρεύει στο φούρνο, αλλά και γιορτάζει τα γενέθλιά του ή κάποια σημαντική διαρροή των κρυφών αρχείων του στο διαδίκτυο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα στιγμιότυπα δείχνουν και τις σφοδρές λεκτικές διαμάχες ή τις έντονες διαμαρτυρίες του Assange προς τους υπεύθυνους της πρεσβείας σχετικά με την έλλειψη υγιεινής στο μπάνιο ή την ενόχληση που είχε από τακτικές επισκέψεις διασημοτήτων (συμπεριλαμβανομένων των Lady Gaga, Yoko Ono και Vivienne Westwood). Υπάρχουν στιγμές όπου ο φυγάδας αντιμετωπίζει σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς και σπάει τις κάμερες ή όταν επιτίθεται στους φρουρούς ασφαλείας.   

Για να αποφύγει τους κατασκόπους, ζήτησε Ισπανό υδραυλικό για να φτιάξει τη ντουζιέρα του

Αναπόφευκτα, ο Assange άρχισε να έρχεται αντιμέτωπος με ένα πλήθος αρνητικών συμπτωμάτων τόσο σε ψυχολογικό όσο και σωματικό επίπεδο. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, άρχισε να σέρνει τα πόδια του ενώ περπατούσε και παραπονέθηκε για προβλήματα ρεαλιστικών εφιαλτών, κάτι που τον οδήγησαν στην απομόνωση, σε ένα χώρο στα υπόγεια της πρεσβείας, επί μερικές εβδομάδες, και πάντα υπό τη χρήση φαρμάκων καταστολής. Ο γιατρός που τον παρακολουθούσε, διέγνωσε σχιζοφρένεια, σύνδρομο κατάθλιψης και ντελίριο.

Μετά την θεραπεία, ο Assange κατάφερε να βρει μια ισορροπία και άρχισε να κινείται, να συμπεριφέρεται, να κοιμάται φυσιολογικά και να δουλεύει στον υπολογιστή με σώας τας φρένας (κυρίως, απαντώντας σε φίλους και εχθρούς στα social media). Αλλά η κατάσταση εξακολουθούσε να είναι περίπλοκη όσον αφορά στην αίσθηση ιδιωτικότητας του επισκέπτη της πρεσβείας, με αποκορύφωμα την απαίτησή του να έρθει ειδικός υδραυλικός από την Ισπανία για να ελέγξει την ντουσιέρα του -με κόστος 4.000€- επειδή ο Assange φοβόταν πιθανές καταγραφές συνομιλίας που υπέκλεπτε η βρετανική κατασκοπεία...

Πόσο κόστισε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ η επταετής διαμονή του ιδρυτή των WikiLeaks; 5 εκατομμύρια δολάρια. Μήπως να ήταν αυτός ο λόγος, που ο βασικός υπεύθυνος φύλαξης του Assange, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Lenin Moreno, αναγκάστηκε να "δώσει" τον Assange στην αστυνομία του Λονδίνου ώστε να απαλλαγεί από το "στίγμα" που του κόλλησε η αντιπολίτευση εν όψει εκλογών στη Δημοκρατία του Ισημερινού;

Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ερωτήματα...

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Μία βόλτα στο μέλλον της Αθήνας με τον Παύλο Γερουλάνο

Ο υποψήφιος δήμαρχος για το Δήμο Αθηναίων μίλησε στο Esquire για τις προκλήσεις της υποψηφιότητάς του, γι' αυτά που θέλει να αλλάξει στην πόλη και για το πολιτικό και το πολιτιστικό του όραμα.

Τι απέγινε, άραγε, ο Garry Kasparov;

Ο αιώνιος αντίπαλος του Anatoli Karpov, ο σταθερός εχθρός του Πούτιν και ο ένθερμος υπερασπιστής των Pussy Riot, παραμένει ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς στο σκάκι - ό,τι και αν γίνει.