Τι μάθαμε από τις χθεσινές διπλές εκλογές

Τα συμπεράσματα πολλά: άλλα καλύτερα, άλλα χειρότερα και πολλά από αυτά άκρως σουρεαλιστικά.

Δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων που τελικά δεν έπιασαν τον παλμό, προγνωστικά που δεν επιβεβαιώθηκαν, στοιχήματα που πήγαν τελείως στραβά και έντονο προεκλογικό κλίμα. Οι Ευρωεκλογές του 2019, μία πολιτική αναμέτρηση πάρα πολύ σημαντική για την Ενωμένη Ευρώπη έτσι όπως εξελίσσονται οι συσχετισμοί δυνάμεων στο εσωτερικό της, μετατράπηκαν εντός ελληνικών συνόρων σε μία προθέρμανση για τις βουλευτικές. Το rebranding ήταν πολύ δυνατό και, σχεδόν, κανένα πολιτικό κόμμα δεν έβαλε στην κορυφή της ατζέντας το τι ακριβώς προτείνει για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου. Φυσικά, κάτω από αυτές τις συνθήκες, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές περιορίστηκαν σε ρόλο δευτεραγωνιστή.

Τι μάθαμε από τις χθεσινές διπλές εκλογές

Η γιορτή της (Νέας) Δημοκρατίας

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών ξάφνιασε πολύ ευχάριστα και ιδιαίτερα δυσάρεστα τους ψηφοφόρους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία, όχι άδικα, μπορεί να κάνει λόγο για μία τεράστια νίκη, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ένα πολύ δύσκολο βράδυ. Τι άλλο, όμως, μάθαμε εκτός από το προφανές ύστερα από τις χθεσινές διπλές εκλογές που οδήγησαν τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι; Τα συμπεράσματα ήταν πολλά, διαφορετικά, κάποιες φορές καθόλου ευχάριστα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επιβεβαίωσαν μία βάσιμη υποψία: η Ελλάδα παραμένει η πιο σουρεαλιστική πολιτικά χώρα της Γης.

> Ευτυχώς το ποσοστό της Χρυσής Αυγής κυμάνθηκε πολύ χαμηλότερα (4,9%) σε σχέση με 9,36 που είχε πάρει στις Ευρωεκλογές του 2014.

> Δυστυχώς, το ποσοστό της στις νεαρές ηλικίες (17-24) εκτινάχθηκε στο 13,3% δημιουργώντας τεράστιοι ανησυχία για το μέλλον. Το γνωστό προεκλογικό αστείο που κυκλοφορεί από το 2012 και κάνει λόγο για κλειδωμένους ηλικιωμένους για να μην φτάσουν μέχρι τις κάλπες αλλάζει, φέτος, ηλικιακή ομάδα και μετατρέπεται σε μαύρο, κατάμαυρο χιούμορ. 

> Ναι, σε περίπτωση που σου διέφυγε, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν και οι 17χρονοι.

> Οι δημοσκοπήσεις ακόμα μία φορά δεν κατάφεραν να πιάσουν (ακριβώς) τον παλμό. Η Νέας Δημοκρατία εμφανιζόταν πάντα και παντού μπροστά, κανείς όμως δεν είχε προβλέψει μία τόσο σαρωτική νίκη. Η διαφορά του 9,4% είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία πολλά χρόνια σε αναμέτρηση Ευρωεκλογών.

> Η αποχή το 2014 είχε κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα με 40,67%. Φέτος αυξήθηκε ακόμα περισσότερο με 42% των ψηφοφόρων να απέχουν από τις κάλπες των Ευρωεκλογών.

> Η άνοδος και η πτώση των "μικρών" κομμάτων: Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων (OUT), Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25 (IN). H Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, παρ' ότι δεν μπαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο, κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 1,64%, υπερδιπλάσιo των ΑΝΕΛ και σχεδόν τριπλάσιο της ΛΑΕ.

> Χειρόγραφες επιστολές του Ιησού; Μπορεί και όχι. Η μεγάλη έκπληξη των φετινών Ευρωεκλογών ονομάζεται Κυριάκος Βελόπουλος. 

> Κάτι που πέρασε στα ψιλά, μέχρι στιγμής, είναι η πρωτιά του μειονοτικού Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, με πρόεδρο την Τσιγδέμ Ασάφογλου, στην Περιφέρεια της Ροδόπης με 38,09% και η πολύ υψηλή επίδοσή του με 20,04% στην Περιφέρεια της Ξάνθης.

 
Ψήφισε! Κάνε τη διαφορά.

Καλημέρα – καλημέρα. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, ειδικά στους νέους. Για να γεννηθούμε ένα σπερματοζωάριο δεν δείλιασε. Έφυγε μπροστά. Δεν έμεινε να κοιτάει τι κάνουν τα άλλα. Ξεκίνησε και τελικά τα κατάφερε. Αποφάσισέ το λοιπόν, μην μείνεις πίσω. Ψήφισε! Το πρωινό μου μήνυμα γι'αυτούς που ακόμη το σκέφτονται... Η εικαστική παρέμβαση είναι της Ματίνας από τα Κύθηρα. Εκεί - όπως μου λέει - είναι ήδη καλοκαίρι. Ψήφισαν νωρίς νωρίς και τώρα... βουτιές.

Posted by Σταύρος Θεοδωράκης on Sunday, May 26, 2019

"Για να γεννηθούμε ένα σπερματοζωάριο δεν δείλιασε. Έφυγε μπροστά. Δεν έμεινε να κοιτάει τι κάνουν τα άλλα. Ξεκίνησε και τελικά τα κατάφερε. Αποφάσισέ το λοιπόν, μη μείνεις πίσω, ψήφισε. Σας ευχαριστώ" ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη, αρχηγού του Ποταμιού, λίγο μετά την έξοδό του από τις κάλπες.

> Μιλώντας για σουρεαλισμό: Η Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα πήρε περισσότερους από 20 χιλιάδες ψήφους.

> Οι διάσημοι που θα πάνε στην Ευρωβουλή είναι πολλοί. Ποια όμως ήταν τα πιο ηχηρά ονόματα που μένουν εκτός; Ο ολυμπιονίκης του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο νικητής του Εuro 2004 Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Ηλίας Ψινάκης, η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίου, η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα και ο συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου, 

> Η επιτυχημένη θητεία σε δημαρχίες, όπως όλα δείχνουν, επιβραβεύεται: στην αθηναϊκή Ριβιέρα τα παραδείγματα είναι πολλά με των Γιώργο Παπανικολάου να επανεκλέγεται με 78,06% στον Δήμο Γλυφάδας, τον Ιωάννη Κωνσταντάντο με 68,23% στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, τον Ανδρέα Κονδύλη με 68,29% στον Δήμο Αλίμου και τον Ανδρέα Ευθυμίου με 60,35% στο Μοσχάτο.

Εκλογές 2019

> Το φαινόμενο παρατηρείται και εκτός πρωτεύουσας με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, γνωστό για την αγάπη του στις τεχνολογικές καινοτομίες, να κόβει πρώτος το νήμα στον δήμο Τρικκαίων (σ.σ: Τρίκαλα) με 57,04% και τον Κωνσταντίνο Πελετίδη, προερχόμενο από το ΚΚΕ, να έχει βάσιμες πιθανότητες να επανεκλέγει δήμαρχος στην Πάτρα μετά το 40,7% που έλαβε την πρώτη Κυριακή.

> Μιλώντας για σουρεαλισμό 2.0: Ο ανεξάρτητος και χωρίς χρίσμα Απόστολος Γκλέτσος έλαβε 22.7 % και θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

> Φυσικά οι πραγματικά μεγάλοι νικητές των φετινών δημοτικών εκλογών είναι οι δήμαρχοι που εκλέγονται σε απομακρυσμένα νησιά της ελληνικής επικράτειας: ο Βασίλης Κόττορος στο Αγαθονήσι, η Μαρία Κακκαλή στον Άγιο Ευστράτιο, ο Φώτης Μάγγος στους Λειψούς και ο Βασίλης Μαράκης στη Σίκινο. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι συγκέντρωσαν, ούτε λίγο ούτε πολύ το 100% των ψήφων.

 

αυτή είναι η ζωή μας τώρα

Posted by Spiros Mavrogiannis on Monday, May 27, 2019

> Η trap έχει εισχωρήσει πολύ βαθιά στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό: μετά τις χαιρετούρες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Υπο(χθόνιο), ο Απόστολος Τζιτζικώστας γιόρτασε την επανεκλογή του στην Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας χορεύοντας και τραγουδώντας Sinboy.

> Στην Ιρλανδία οι Πράσινοι αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα στις κάλπες των Ευρωεκλογών ενώ στη Γερμανία ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Στην χώρα μας, όμως, τα κόμματα της Οικολογίας με δυσκολία εμφανίζονται στις μετρήσεις.

> Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα ετοιμαζόμαστε για βουλευτικές εκλογές, τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν (ακραίους) ευρωσκεπτικιστές να κόβουν πρώτοι το νήμα: Marine Le Pen στη Γαλλία, Nigel Farage στη Μεγάλη Βρετανία και Matteo Salvini στην Ιταλία κοιμήθηκαν πανευτυχείς χθες το βράδυ.

Nigel Farage

> Μιλώντας για σουρεαλισμό 3.0: Οι ψηφοφόροι της Μεγάλης Βρετανίας που είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit, αναγκάστηκαν να ψηφίσουν ξανά για την Ενωμένη Ευρώπη αφού δεν έχουν καταφέρει, μέχρι στιγμής, να ολοκληρώσουν την έξοδό τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.