Όλα όσα έμαθε η ζωή στην Όλγα Κεφαλογιάννη

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Τουρισμού μιλά στο Esquire για τη ζωή της εντός και εκτός πολιτικού στίβου.

Γράφει: Esquire Editors 13 Αυγούστου 2019

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 2007 μέχρι σήμερα, υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων. Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι από τις πιο δραστήριες γυναικείες παρουσίες στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ποια είναι όμως η γυναίκα πίσω από την πολιτικό; Η ίδια μοιράζεται με το Esquire στιγμές από τη ζωής της εντός και εκτός πολιτικού στίβου.

Από την Κατερίνα Ι. Ανέστη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, στο Λυκαβηττό. Έπαιζα έξω στη Δεξαμενή με τα αγόρια, ποδόσφαιρο και στάκαμαν. Στο σπίτι με τις αδελφές μου κάναμε τα κλασικά κοριτσίστικα παιχνίδια. Η μαμά μου είχε μια φιλοσοφία ότι πρέπει τα παιδιά να τα αφήνεις να μεγαλώνουν εντελώς ελεύθερα. Γι’ αυτό δεν αντέχω με τίποτα την καταπίεση. Με τίποτα.

Ο πατέρας μου ήταν εμβληματική μορφή στη ζωή μου (ο γιατρός, βουλευτής και υπουργός Ιωάννης Κεφαλογιάννης). Είχε μεγάλη πίστη σ’ εμένα, με μεγάλωσε λέγοντάς μου ότι μπορώ να καταφέρω όσα επιθυμώ στη ζωή μου. Φυσικά είχαμε και καβγάδες. Μπορώ να πω ότι τα μεγαλύτερα μαθήματα μου τα δίδαξε ο πατέρας μου μέσα από τις συγκρούσεις που είχαμε. Μία από τις βασικές αρετές μου είναι ότι επιβίωσα μέσα από αυτούς τους καβγάδες. Άρα, μπορώ να επιβιώσω στα πάντα.

Με έστειλε σχολείο 5 ετών. Ήμουν ένα χρόνο μικρότερη από τα άλλα παιδιά. Όταν αρχίσαμε να γράφουμε, μπέρδευα το "δ" με το "β". Η δασκάλα είπε στη μητέρα μου ότι κακώς με έστειλαν τόσο νωρίς γιατί δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω. Γύρισε κλαίγοντας στο σπίτι και είπε στον πατέρα μου: "Εσύ φταις, η δασκάλα λέει ότι το παιδί δεν μπορεί". Και αυτός, χαλαρός, απάντησε: "Εγώ ξέρω καλύτερα από τη δασκάλα. Το παιδί μου είναι μια χαρά". Και όντως έγινα η καλύτερη μαθήτρια στην τάξη. Είναι μια ιστορία που μου λέει η μαμά για να μου επιβεβαιώσει πόση πίστη είχε σ’ εμένα ο μπαμπάς μου.

Όλα όσα έμαθε η ζωή στην Όλγα Κεφαλογιάννη

Τον πρώτο καιρό στη δικηγορία αισθάνθηκα τις δυσκολίες του να κάνεις καριέρα και να είσαι γυναίκα. Ήμουν βέβαια τυχερή γιατί το πρώτο μου αφεντικό ήταν νέα γυναίκα που έδινε ευκαιρίες σε άλλες γυναίκες. Ακολουθώ την ίδια τακτική, δίνω ευκαιρίες και βοηθάω γυναίκες.

H πολιτική μπήκε στη ζωή μου όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής και ήμουν κοντά του στο Μέγαρο Μαξίμου ως νομική σύμβουλος. Αυτή ήταν η γέφυρα μεταξύ πραγματικής δικηγορίας και πολιτικής. Μας έρχονταν θέματα που είχαν αναφορά στην κοινωνία και έπρεπε να λυθούν κοινοβουλευτικά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καθόλου νομοθετικό πλαίσιο για τις μονογονεϊκές οικογένειες και δούλεψα πάνω σε αυτό. Επίσης, σε θέματα για την προστασία των παιδιών. Θέματα μεγάλης κοινωνικής αναφοράς. Αυτό με ενέπνευσε.

Ο πρώτος άνθρωπος που συζήτησα τη σκέψη μου να πολιτευτώ ήταν ο Καραμανλής. Πολιτεύτηκα στο Ρέθυμνο γιατί ήταν μεγάλο στοίχημα το τι θα συνέβαινε σε ένα νησί που παραδοσιακά τοποθετούνταν αλλιώς και δύσκολα μπορούσε να στηρίξει γυναίκα. Θεωρώ μεγάλη επιτυχία ότι εκλέχθηκα το 2007 και ήμουν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που εξελέγη βουλευτής στην Κρήτη με τη ΝΔ.

Πολλοί με πολέμησαν επειδή ήμουν γυναίκα, νέα και επειδή προερχόμουν από πολιτική οικογένεια. Αυτοί που ήταν φιλικά προσκείμενοι έκαναν συγκρίσεις –που όταν ξεκινάς, δεν μπορεί να είναι θετικές– και αυτοί που ήταν απέναντι είχαν έναν παραπάνω λόγο να με πολεμήσουν.

Έχω 12 συνεχή χρόνια παρουσίας στη Βουλή, αλλά από το 2012 πολιτεύομαι στην Α' Αθηνών, στον τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Κυκλοφορώ συνέχεια στην πόλη, σε όλη την πόλη. Περπατώ πολύ, πηγαίνω θέατρο συχνά, σε συναυλίες, σε μπαρ, εστιατόρια. Είναι σημαντικό να είμαι μέσα στην κοινωνία, να κυκλοφορώ, να ξέρω τι συμβαίνει. Δεν έχω κινδυνεύσει ποτέ στην Αθήνα, παραδόξως έχω υποστεί κάποιες επιθετικές συμπεριφορές στην Κρήτη.

Η Κρήτη είναι η ρίζα μου. Έχω τις παραδοσιακές αρχές μιας κρητικής οικογένειας, όμως είμαι Αθηναία μέχρι το κόκαλο, γνωρίζω κάθε σημείο της. Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες της Αθήνας και σε όσα συμβολίζει.

Ό,τι έχω κάνει το έχω κάνει με πολύ αγώνα. Τίποτα δε μου ήρθε εύκολα. Αυτό το "never, never, never give up", που έλεγε ο Churchill, με εκφράζει. Το "ποτέ να μην τα παρατάς". Αλλά όσο μεγαλώνεις συνειδητοποιείς και κάτι άλλο: ότι πρέπει να είσαι και πολύ προσαρμοστικός στις αλλαγές.

Νιώθω περήφανη όταν μου λέει κάποιος ότι από τη δουλειά που έκανα βελτιώθηκε η ζωή του, έφαγε ψωμί. Μου το λένε πολλοί άνθρωποι στο χώρο του τουρισμού, γιατί κάναμε την Ελλάδα μόδα και είχαμε όχι μόνο αφίξεις, αλλά κυρίως έσοδα αυξημένα, που αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Είμαστε τρεις αδελφές που έχουμε τρομερή αγάπη, δέσιμο, αλληλοϋποστήριξη: εγώ, η Χριστίνα και η Δανάη. Έχω επτά ανίψια και είμαι η κλασική θεία που αφήνω τα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν. Το μότο μας είναι: "Όταν είστε με τη θεία Όλγα, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε!". Και πρέπει να σας πω ότι μαζί μου είναι πολύ πειθαρχημένα.

Πιστεύω πραγματικά ότι η πειθαρχία έρχεται μέσα από την απόλυτη ελευθερία.

Να είσαι χρήσιμος και αποτελεσματικός. Αυτό μετρά.

Είμαι μαχήτρια. Και ελπίζω να είμαι μαχήτρια μέχρι τέλους, γιατί όταν έρχεται η ζωή και σου φέρνει απρόβλεπτα, σκληρά περιστατικά, είναι δύσκολο να ξανασταθείς στα πόδια σου. Χρειάζεται πίστη.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Δεν έχω αφήσει ποτέ να φανεί δημόσια ότι κάποιες φορές έχω πέσει. Αλλά φυσικά μου έχει συμβεί. Είναι αυτό που λέει ο Beckett: "Επτά φορές να πέσει, οκτώ να σηκωθείς". Η πίστη, η αγάπη και η οικογένεια με κάνουν να μπορώ πάντα να σηκώνομαι και να συνεχίζω.

Όταν με ρωτάνε γιατί δεν εμφανίζομαι συχνά με το σύζυγό μου, που είμαστε παντρεμένοι από το 2010, απαντώ ότι η πολιτική για εμένα δεν είναι showbiz.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χρυσή Αυγή δεν λερώνει πια τη Βουλή

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μία νίκη ενάντια στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Ζητήσαμε από το Golden Dawn Watch να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα.

Άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Fidel Castro

Δέκα πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις για τον Comandante της κουβανικής επανάστασης.