Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Κωστή Χατζηδάκη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής στο βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών μιλά στο Esquire για την πολιτική του διαδρομή, την ανάγκη διαφυγής από την καθημερινότητα και το "ευχαριστώ" που χρωστά στους γονείς του.

Γράφει: Esquire Editors 19 Αυγούστου 2019

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1965. Το 1983 εισήχθη στην Νομική Σχολή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο του Κεντ (Αγγλία). Υπήρξε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1992-1994), εξελέγη ευρωβουλευτής (1994-2007) και διετέλεσε υπουργός στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης κατά τις περιόδους 2007-2009 και 2012-2014. Εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 2007. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής στο βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών μιλά στο Esquire για την πολιτική του διαδρομή, την ανάγκη διαφυγής από την καθημερινότητα και το "ευχαριστώ" που χρωστά στους γονείς του.

Από τον Δημήτρη Γκάτσιο

Ασχολούμαι με την πολιτική από τότε που ήμουν μαθητής. Ήταν θέμα DNA. Αλίμονο όμως αν μένεις στην προσωπική σου φιλοδοξία και αυτό δε μετουσιώνεται σε διάθεση για προσφορά.

Δύσκολα συνδυάζονται οικογένεια και βαρύ πολιτικό πρόγραμμα. Προσπαθώ όμως να περικόπτω το πολιτικό πρόγραμμα για να μένει χρόνος για την οικογένειά μου.

Ύστερα από μια σκληρή ημέρα στο γραφείο με χαλαρώνει η επιστροφή στο σπίτι και μια αγκαλιά στο γιο μου.

Ο γιος μου είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου. Και θέλω να τον κάνω να αισθάνεται κάθε στιγμή ευτυχισμένος.

Ένας νέος άνθρωπος που θέλει να ανοίξει τα φτερά του στην Ελλάδα οφείλει να ψηφίζει σοβαρούς ανθρώπους για να του επιτρέψουν να το κάνει.

Για τη νέα γενιά που επιμένει να μένει στη χώρα θα εφαρμόσουμε μια πολιτική κοινής λογικής. Αυτά που πέτυχαν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ας πάψουμε επιτέλους την παραδοξολογία σε αυτό τον τόπο.

Θέλω να πω "ευχαριστώ" στους γονείς μου που με μεγάλωσαν και μου έμαθαν να πιστεύω στις αξίες και τις αρχές με τις οποίες προχωρώ. Και για τη συμβουλή που μου έδωσαν: "Καλή είναι η πολιτική, αλλά πρόσεχε και τον εαυτό σου".

Προσπάθησα να αφήσω έργο –Ολυμπιακή, ΟΣΕ, εργαλειοθήκη–, έστω και με συγκρούσεις. Και κρατάω σαν πυξίδα τις αρχές της ελευθερίας, της Ευρώπης, της σοβαρότητας και της αξιοπρέπειας.

Ένας πολιτικός πρέπει να έχει υπομονή και τσαγανό. Αντίθετα, δεν πρέπει ποτέ να επιδεικνύει υπεροψία και αυταρέσκεια.

Οι μεγαλύτερες αρετές αυτής της χώρας είναι η θέση της στο χάρτη και τα λαμπρά μυαλά, ιδιαίτερα των νέων της.

Σε μια δύσκολη στιγμή σκέφτομαι ότι ξαναπέρασα αντίστοιχες στιγμές και το πράγμα γύρισε. Και ότι δεν είμαι σε αγώνα ταχύτητας, αλλά σε αγώνα αντοχής.

Η καθημερινότητα σπάει με κάνα ταβερνάκι, καμιά βόλτα στη γειτονιά μου και, αν μπορώ, καμιά απόδραση το Σαββατοκύριακο.

Δεν είμαι ο καλύτερος στις δημόσιες σχέσεις, αλλά πιστεύω σταθερά –από τότε που ήμουν στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ– σε ορισμένες αρχές. Συγκρούστηκα για αυτές και, αν χρειαστεί, θα το ξανακάνω για να γίνουν πράξη οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Θαυμάζω τον Churchill γιατί είχε μια διαδρομή με σκαμπανεβάσματα, ήταν από αυτούς που έκριναν τις τύχες του κόσμου στις πιο δύσκολες ώρες, αλλά είχε ταυτόχρονα και το βρετανικό φλέγμα.

Δε θέλω να παραμείνω αιωνίως στην πολιτική, αλλά σε αυτή τη φάση δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρώ πως είναι ευκαιρία για πολιτικούς σαν εμένα να κάνουν ακόμα πιο ουσιαστικά πράγματα για τον τόπο.

Έχω συμμετάσχει σε πολλές προεκλογικές εκστρατείες, όμως μια προεκλογική συγκέντρωση μου έχει μείνει. Έφυγα στη μέση γιατί χρειάστηκε να πάω να μιλήσω στην τηλεόραση και επέστρεψα για να ολοκληρώσω τη συγκέντρωση.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου ήταν έκπληξη γιατί περίμενα μικρότερη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και ένα αίσθημα ανακούφισης. Φαίνεται ότι ησυχάσαμε από το λαϊκισμό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.