Η ομιλία του Donald Trump στα Ηνωμένα Έθνη μόνο αστεία δεν ήταν

Ο Πλανητάρχης απέδειξε για άλλη μία φορά ότι αγκαλιάζει τις πιο κοινές συνωμοσιολογίες.

Ο πλανήτης βυθίζεται κάτω από τα κύματα, τα δάση του φλέγονται από φωτιές που δε λένε να σβήσουν, στην μπαρουταποθήκη της Μέση Ανατολής η ανάφλεξη για άλλη μία φορά βρίσκεται μία σπίθα μακριά, η Μεγάλη Βρετανία προσπαθεί να ολοκληρώσει ανεπιτυχώς τη διαδικασία εσωστρέφειας που λέγεται Brexit ενώ στα σύνορα Η.Π.Α-Μεξικού το δράμα των προσφύγων γράφει καθημερινά άλλο ένα ζοφερό κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, πριν κάποιες ώρες στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Donald Trump εκφώνησε άλλον έναν πύρινο λόγο όπου οι υπόνοιες για σκοτεινά κέντρα εξουσίας έδιναν και έπαιρναν.

"Η αγάπη για το δικό μας έθνος κάνει τον κόσμο έναν καλύτερο μέρος για όλα τα έθνη" είπε, καταρρίπτοντας κάθε κανόνα λογικής. Δεν χρειάζεται να ποινικοποιεί κανείς την έννοια του "πατριωτισμού" για να δει το λογικό άλμα. Χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι όποιος αγαπά την πατρίδα του αποτελεί κίνδυνο για κάθε άλλο έθνος, είναι σαφές ότι οι κανόνες καλής γειτνίασης βασίζονται στον σεβασμό προς τον άνθρωπο -κι όχι στον πατριωτισμό.

"Ο πλανήτης πρέπει να αγκαλιάσει τα εθνικά θεμέλιά του. Δεν πρέπει να προσπαθεί να τα διαγράψει ή να τα ανταλλάξει. Κοιτώντας γύρω, σε όλον αυτόν τον τεράστιο, συγκλονιστικό πλανήτη, η αλήθεια είναι φανερή: Αν θες να είσαι ελεύθερος, φρόντισε να είσαι περήφανος για την πατρίδα σου. Αν θες να έχεις δημοκρατία, οφείλεις να διαφυλάξεις την εθνική σου κυριαρχία. Κι αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να αγαπάς την πατρίδα σου" δήλωσε, διευρύνοντας την σκέψη του με επιχειρήματα που γεννούν πραγματικές απορίες. Ποιοι είναι εκείνοι που απειλούν την εθνική κυριαρχία και τα έθνη; Αν ο Πλανητάρχης ήταν Πρόεδρος μίας μικρής χώρας, ίσως όλο αυτό να έβγαζε κάποιο νόημα.


Ποιοι είναι, τελικά, εκείνοι που σχεδόν ποτέ δεν κατονομάζονται ως εχθροί όχι μόνο των Η.Π.Α αλλά όλων των εθνών;


Δυστυχώς, όμως, δεν βγάζει. Η απειλή προέρχεται από σκοτεινά κέντρα εξουσίας, από ομάδες που δρουν υπογείως για να εγκαταστήσουν ένα διεθνιστικό σύστημα σαν κι αυτό που ονειρεύονταν οι θιασώτες αριστερών ιδεολογιών ή από εξωγήινους που ζουν κρυμμένοι βαθιά σε κούφιες τρύπες κάτω από την Γη; Ειλικρινά, ποιοι είναι, τελικά, εκείνοι που σχεδόν ποτέ δεν κατονομάζονται ως εχθροί όχι μόνο των Η.Π.Α αλλά όλων των εθνών;

"Το μέλλον δεν ανήκει στους διεθνιστές, σε εκείνους που πιστεύουν στην παγκοσμιοποίηση. Το μέλλον ανήκει στους πατριώτες. Το μέλλον ανήκει σε εθνικά κυρίαρχα και ελεύθερα έθνη, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες τους, σέβονται τους γείτονές τους και τιμούν τις ιδιαιτερότητες που κάνουν κάθε χώρα ιδιαίτερη και μοναδική" συνέχισε, στον ίδιο τόνο, κατακεραυνώνοντας αόρατους εχθρούς. Αν ο λόγος του ήταν δριμύς απέναντι σε θεοκρατικά καθεστώτα ή το αντίπαλο οικονομικό δέος που ακούει στο όνομα Κίνα, ακόμα κι αν κάποιος δεν συμφωνούσε με τα όσα λέει, θα μπορούσε να γίνει αντιληπτός.


"Η παγκοσμιοποίηση άσκησε μία θρησκευτική σαγήνη σε παλιότερους ηγέτες αναγκάζοντάς τους να αγνοήσουν τα συμφέροντα του έθνους. Αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει" 


Ο Donal Trump, όμως, πριν ακόμα γίνει Πρόεδρος των Η.Π.Α φρόντισε με μαεστρικό τρόπο να πατά πάνω σε συνωμοσιολογίες χτίζοντας ένα αφήγημα όπου οι εχθροί δεν είναι συγκεκριμένοι αλλά με κάποιον μαγικό τρόπο, όλοι αυτοί -πραγματικά, ποιοι είναι τελικά;- συνωμοτούν ενάντια στον αμερικανικό τρόπο ζωής. 

"Η παγκοσμιοποίηση άσκησε μία θρησκευτική σαγήνη σε παλιότερους ηγέτες αναγκάζοντάς τους να αγνοήσουν τα συμφέροντα του έθνους. Αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει" δήλωσε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας κατά κάποιον τρόπο τον Barack Obama. Το ζήτημα, όμως, παραμένει το εξής: Ο Trump κάνει συνεχώς λόγο για μία παγκοσμιοποίηση, η οποία πραγματοποιείται ως μία παρθενογένεση. Όχι ως αποτέλεσμα σύνθετων κοινωνικοπολιτικών και ιστορικών συνθηκών. Τελικά το ερώτημα είναι γιατί το κάνει τόσο επίμονα. Μία πιθανή απάντηση είναι ότι τίποτα δεν συσπειρώνει την πολιτική βάση ενός ηγέτη περισσότερο από αόρατους εχθρούς που πλάθονται κάθε φορά κατά το δοκούν.

Ο πατριωτισμός που προτείνει ο Πλανητάρχης είναι ένας πατριωτισμός με κλειστά σύνορα, όπου κάθε έθνος κοιτά τη δουλίτσα του και όπου ως δια μαγείας αυτή η εσωστρέφεια δεν οδηγεί σε προστριβές και συρράξεις. Ο Donald Trump πουλά όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ευχολόγια με τρομερή επιτυχία που μόνο στέρεες βάσεις δεν έχουν καταρρίπτοντας κάθε έννοια λογικής.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι όσοι ώρα πολλοί από εμάς τον χλευάζουμε και γελάμε μαζί του στο ίντερνετ, εκείνος εδραιώνει την κυριαρχία του. Αυτός ο πολιτικός δεν είναι καρικατούρα. Είναι ένας άνθρωπος με επικίνδυνη πολιτική ατζέντα που γνωρίζει καλά πως να σαγηνεύει ένα ακροατήριο που διψά για ιεροκήρυκες που κατακεραυνώνουν αόρατους δαίμονες - απλά αυτά τα "τέρατα" δεν μπορούν να είναι ποτέ λευκού χρώματος, αρσενικού φύλου και ακροδεξιάς ιδεολογίας.  


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear