O Donald Trump γνώριζε αλλά έκρυβε την αλήθεια για τον κορονοϊό

Όπως αποκαλύπτoυν υπομνήματα του οικονομικού συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου.

Γράφει: Esquire Editors 07 Απριλίου 2020

Κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου είχε προειδοποιήσει ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι ο κορονοϊός μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς και να εκτροχιάσει την αμερικανική οικονομία, εκτός και αν ληφθούν άμεσα αυστηρά μέτρα. Αυτό αποκαλύπτουν υπομνήματα του οικονομικού συμβούλου του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, για τα οποία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ενημέρωσε ευρέως τον Λευκό Οίκο και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα εν λόγω υπομνήματα καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε ενημερωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου, τότε ακόμη που ο Αμερικανός πρόεδρος επανηλειμμένως υποβάθμιζε την απειλή του Covid-19.

Έκτοτε και μέχρι την Τρίτη το πρωί, τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkin, αποκαλύπτουν ότι είχαν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 368.000 κρούσματα του κορονοϊού στις ΗΠΑ, ενώ σχεδόν 11.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Η Νέα Υόρκη είναι η πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο, με σχεδόν 132.000 κρούσματα και περίπου 5.000 θανάτους, σύμφωνα με το Johns Hopkins. Επιπλέον, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νιου Τζέρσι και πάνω από 700 ακόμη στο Μίτσιγκαν.

Τα υπομνήματα, τα οποία αποκάλυψαν για πρώτη φορά οι New York Times και Axios, είχαν γραφεί από τον Ναβάρο στις 29 Ιανουαρίου και στις 23 Φεβρουαρίου. Το πρώτο, που συντάχθηκε την ημέρα που ο Τραμπ δημιούργησε την ομάδα εργασίας κατά του κορονοϊού του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι στο χειρότερο σενάριο η πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο Αμερικανούς.

"Η έλλειψη προστασίας, υπάρχουσας θεραπείας ή εμβολίου θα άφηνε τους Αμερικανούς ανυπεράσπιστους στην περίπτωση πλήρους εξάπλωσης του κοροναϊού στο αμερικανικό έδαφος. Αυτή η έλλειψη αυξάνει τον κίνδυνο να εξελιχθεί ο κορονοϊός σε πανδημία, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών”, ανέφερε το υπόμνημα του Ναβάρο, σύμφωνα με τους Times.

Το δεύτερο υπόμνημα ήταν ακόμη πιο δυσοίωνο, προβλέποντας ότι μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορονοϊού, θα μπορούσε να σκοτώσει 1,2 εκατ. Αμερικανούς και να προσβάλει έως και 100 εκατομμύρια.

Όπως σημειώνει ο Guardian, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τραμπ και ο Λευκός Οίκος είχαν λάβει προειδοποίηση ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες και ότι απαιτούνταν η λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων.

Επιστήμονες, επιδημιολόγοι και εμπειρογνώμονες του τομέα υγείας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο είχαν καταστήσει σαφές από πολύ νωρίς ότι επέρχεται σοβαρή κρίση, αλλά ο Τραμπ συνέχισε να υποβαθμίζει τους κινδύνους της πανδημίας, συγκρίνοντάς τους λανθασμένα με αυτούς της εποχικής γρίπης.

Τα υπομνήματα αυτά βέβαια, τα οποία μάλιστα προέρχονται από ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για τον Τραμπ να συνεχίσει να ισχυρίζεται -όπως έχει κάνει πολλές φορές έως τώρα- ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη σοβαρότητα της νόσου.

Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, όπου η πανδημία σαρώνει τις ΗΠΑ και η κριτική κατά του Τραμπ ότι αντέδρασε καθυστερημένα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μαζικές ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ, σε προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζομένους του τομέα υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη νοσηλεία των βαριά νοσούντων.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος