Το χρονικό της αποτυχίας του Donald Trump με τον κορονοϊό

Η πανδημία άφησε τον "βασιλιά" γυμνό.

Γράφει: Esquire Editors 17 Απριλίου 2020

Η διάψευση (και) από τον Σωτήρη Τσιόδρα μια ακόμα θεωρίας του πλανητάρχη ότι ο κορονοϊός διέφυγε από εργαστήριο της Κίνας, αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στην μακρά αλυσίδα των παραλείψεων, των εμμονών και των ολιγωριών που χρεώνεται ο Ντόναλντ Τραμπ από την στιγμή που ιός έπληξε τις ΗΠΑ.

Αρκεί κανείς να ανατρέξει στις δηλώσεις, αλλά και τις ενέργειες του Αμερικανού Προέδρου για να διαπιστώσει ότι η στρατηγική του όπως και σε άλλα σε άλλα σημεία της θητείας του, έχει στον πυρήνα της τον λαϊκισμό και στην ουσία της, αντιφάσεις και σφάλματα.

Αν κάτι έχει πετύχει ο ένοικος του Λευκού Οίκου είναι ότι κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες να σπάσει το ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων παγκόσμια. Ο αριθμός των απωλειών αγγίζει τις 31.000 (30.990) και τα κρούσματα τα 645.000.

Η σφοδρότητα με την οποία έχει χτυπήσει η πανδημία τις ΗΠΑ προκαλεί εντύπωση έως και στους ειδικούς. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε χθες ειδική αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου, 38 ημέρες μετά οι νεκροί έφτασαν τους 10.000 και εννέα ημέρες αργότερα τους 29.000

Και όμως στις 27 Φεβρουαρίου ο Τραμπ δήλωνε με ύφος αυτάρεσκο ότι η χώρα είναι έτοιμη και σε άριστη κατάσταση να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση. Και με την ευκαιρία κατηγορούσε τους δημοσιογράφους ότι δραματοποιούν την κατάσταση με αποτέλεσμα να προκαλούν ζημία στην οικονομία. Για την ιστορία μέχρι εκείνη την ημερομηνία είχαν εντοπιστεί 15 κρούσματα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος στην αρχή δεν έπαιρνε ή αρνείτο να πάρει την "απειλή" στα σοβαρά. Επέμεινε να υποβαθμίζει την πανδημία σε γρίπη και έριχνε στο Πεκίνο και τους Δημοκρατικούς το ανάθεμα.

Στους μεν Κινέζους καταλόγιζε ο ιός μπήκε στις ΗΠΑ από εκεί, στους δε Δημοκρατικούς που χτυπούσαν το καμπανάκι, ότι το κάνουν για να δημιουργήσουν προβλήματα στον προεκλογικό του αγώνα.

Ειδικά με τους πρώτους η κόντρα συνεχίζεται έως και σήμερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο να διακόπτει την χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατηγορώντας ότι έκανε τα στραβά μάτια σε ότι αφορά τον Κορονοιό στην Κίνα. Μπορεί η απόφαση του αυτή να προκάλεσε αντιδράσεις σε ολόκληρη την υφήλιο και κατηγορίες εις βάρος του ότι η Κίνα αποτελεί το χρήσιμο άλλοθι για να καλύψει τα δικά σφάλματα, αυτό δεν φάνηκε όμως να ανακόπτει την ορμή του Τράμπ που επιμένει ότι ο ιός είναι δημιούργημα κινέζικου εργαστηρίου, αλλά και ότι η Κίνα απέκρυψε τον πραγματικό αριθμό των νεκρών της σε αντίθεση τις ΗΠΑ που καταγράφονται περισσότερα κρούσματα "επειδή τα αναφέρουμε".

Το ίδιο αλλοπρόσαλλος παραμένει όμως και στα του οίκου του

Υποτίθεται ότι το αμερικανικό σύστημα υγείας ήταν πανέτοιμο να περιθάλψει όσους νοσήσουν. Αυτό ισχυρίζονταν ο Αμερικανός Πρόεδρος. Τα βίντεο από την κατάσταση στα νοσοκομεία, από τα κέντρα νοσηλείας που έχουν γίνει μέχρι και στο Central Park, αλλά και οι δηλώσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και κρατικών αξιωματούχων που ζητούν εναγωνίως μάσκες και γάντια κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τον Τραμπ που βλέπει να χάνει το ένα μετά το άλλο τα στοιχήματα και τις δεσμεύσεις που είχε βάλει.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται διαρκώς, γεγονός και όπως φαίνεται η χώρα δεν έχει μπει ακόμα στην καμπύλη αναχαίτησης της πανδημίας.

Και όλα αυτά ενώ ο Τραμπ δήλωνε την πρώτη Απριλίου ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι οδυνηρές. Ο ίδιος πάντως παράτεινε τα μέτρα περιορισμών έως τα τέλη του μήνα και προσπαθώντας να διαφύγει της κριτικής εμφανίζοντας το χειρότερο σενάριο, έλεγε ότι αν μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τον αριθμό των θανάτων στις 100.000-200.000 ώστε τα θύματα να μην φτάσουν τα δύο εκατομμύρια σύμφωνα με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις "θα έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά".

Βέβαια πολλοί είναι εκείνοι που έχουν διαφορετική άποψη για τις ικανότητες του στην ανακοπή της πανδημίας. "Ο Τραμπ είναι γεμάτος σκατά" αναφώνησε πριν από δύο ημέρες ο δημοσιογράφος του CNN Κρίς Κουόμο (αδελφού του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης) που μόλις είχε αναρρώσει από τον κορονοιό.

Υποτίθεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πήρε άμεσα δραστικά μέτρα διότι ήθελε να προφυλάξει την αμερικανική οικονομία καθώς γνωρίζει ότι οι συμπατριώτες του θα προσέλθουν στις κάλπες τον ερχόμενο Νοέμβριο έχοντας προηγουμένως κοιτάξει πόσο "παχύ" είναι το πορτοφόλι τους.

Στις 24 Μαρτίου δήλωνε σχετικά "ότι μπορείς να χάσεις πολλούς ανθρώπους λόγω γρίπης, αλλά κινδυνεύεις να χάσεις περισσότερους βυθίζοντας τη χώρα σε μια σοβαρή ύφεση ή κατάθλιψη".

Λίγες ημέρες νωρίτερα υπόσχονταν ότι τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί θα αρθούν σύντομα για να μην δεχθεί πλήγμα η αμερικανική οικονομία ώστε "η θεραπεία να μην είναι χειρότερη από την πανδημία".

Ο βασικός του στόχος ήταν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και οι επιχειρήσεις να σηκώσουν ρολά έως το Πάσχα των Καθολικών. Όμως η 12η Απριλίου πέρασε και τα μέτρα είναι ακόμα εδώ.

Η οικονομική διάσταση

Εδώ είναι όμως και η οικονομική κρίση που όπως φαίνεται πλήττει όλο και περισσότερους συμπατριώτες του, αλλά και το κύρος του ηγέτη τους.

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τον τελευταίο μήνα πάνω από 21 εκατομμύρια (ποσοστό 15%). Μόλις τον περασμένο Μάρτιο οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας βρίσκονταν στο επίπεδο των 200.000, σε ιστορικό χαμηλό 50 χρόνων, ενώ μόλις 1,7 εκατομμύρια Αμερικάνοι λάμβαναν παρόμοια επιδόματα.

Άλλα 27 εκατομμύρια είναι ανασφάλιστοι και αν χρειαστούν νοσηλεία για τον κορονοιό πρέπει να πληρώσουν από τη τσέπη τους από 42.000 έως 74.000 δολάρια.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ζητεί οικονομική στήριξη από τον Αμερικανό Πρόεδρο καθώς οι απώλειες έως τώρα φτάνουν τα 7,4 δις δολάρια.

Αυτά προφανώς "είδε" ο κορυφαίος Ισραηλινός φιλόσοφος και συγγραφέας Yuval Noah Harari ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε ότι αν είναι να διαλέξω (σ.σ. στην αντιμετώπιση της πανδημίας) ποιος είναι ο ηγέτης του κόσμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, θα διάλεγα την Ελλάδα...".

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.